Brittiprofessori: Ahdistus- ja unilääkkeet tuplaavat kuolleisuuden

Ahdistukseen ja unettomuuteen määrätyt lääkkeet aiheuttavat paljon sivuvaikutuksia ja lisäävät ennenaikaista kuolleisuutta, osoittaa Warwickin yliopiston psykiatrian professori Scott Weichin johtama laaja tutkimus. Sen julkaisi laatulehti British Medical Journal.

Professori Scott Weich sanoo: "Näitä lääkkeitä tulisi määrätä nykyistä varovaisemmin, sillä niillä on vakavia, vaarallisia sivuvaikutuksia. Meidän tulee tehdä kaikkemme minimoidaksemme ahdistus- ja unilääkkeiden käyttö. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ne voisi olla tehokkaita. Mutta ne aiheuttavat riippuvuutta, joten meidän [lääkäreiden] tulee varmistaa, että potilaat ovat mahdollisimman vähän alttiina näiden lääkkeiden vaikutuksille ja meidän tulee harkita ahdistuksen ja uniongelmien voittamiseksi muita [lääkkeettömiä] vaihtoehtoja, kuten kognitiivista käyttäytymisterapiaa."

Tutkimuksessa seurattiin lähes 35 000 potilasta (yli 16-vuotiaita) keskimäärin 7,5 vuotta siitä lähtien, kun he saivat ensimmäisen ahdistus- tai unilääkereseptinsä. Eniten määrättiin bentsodiatsepaamia (Suomessa Diapam) ja tematsepaamia (Tenox). Lisäksi tarkasteltiin ns. Z-lääkkeitä (‘Z-drugs’) käyttävien potilaiden kuolleisuutta. Verrokkeina seurattiin lähes 70 000 samanikäistä ja samaa sukupuolta olevaa, samoista oireista kärsivää potilasta, jotka eivät käyttäneet näitä lääkkeitä. Lääkkeet käyvät ilmi taulukosta.

Monet potilaat olivat saaneet seurannan aikana useamman kuin yhden lääkkeen reseptin. Viisi prosenttia oli saanut kaikkien kolmen lääkeryhmän reseptin, bentsodiatsepaamia, tematsepaamia ja Z-lääkkeitä. Britanniassa näitä lääkkeitä määrättiin yleislääkäreiden vastaanotoilla vuosina 2011-2012 yli 16 miljoonalla reseptillä. Nämä lääkkeet aiheuttavat monia sivuvaikutuksia, muun muassa dementiaa, päiväväsymystä, liikenneonnettomuuksia, keuhkokuumetta ja muita infektioita sekä syöpää, kirjoittaa professori Weichin työryhmä. Tutkimus vahvistaa aikaisempia raportteja uni- ja mielialalääkkeiden haittavaikutuksista.

Warwick Medical School: Anti-anxiety drugs and sleeping pills linked to risk of death
Weich S, Pearce HL, Croft P. et al. Effect of anxiolytic and hypnotic drug prescriptions on mortality hazards: retrospective cohort study. BMJ 2014;348:g1996 (Published 19 March 2014) Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Lääketeollisuus ei ole informoinut lääkäreitä riittävästi uni- ja mielialalääkkeiden haittavaikutuksista. Niinpä monet lääkärit pitävät niitä vaarattomina ja määräävät niitä liian herkästi. Univaikeuksiin on olemassa vaaraton luonnonmukainen vaihtoehto, melatoniini, josta monet saavat apua. Diatsepaami estää ihmisen omaa melatoniinin muodostusta käpyrauhasessa, jolloin potilaalle kehittyy melatoniinin vajaus. Se voidaan korjata nauttimalla melatoniinia ravintolisänä. Ahdistukseen ja paniikkihäiriöön saadaan usein apua ravintolisistä, joista berberiini, D-vitamiini, E-EPA ja karnosiini ovat tehokkaimpia, etenkin yhdessä nautittuna. Ne eivät aiheuta sivuvaikutuksia jatkuvassakaan käytössä. Nämä ravintolisät suojaavat maksaa mm. lääkkeiden, alkoholin ja liiallisten hiilihydraattien (sokereiden) aiheuttamilta vaurioilta (rasvamaksalta).