Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan

Pekka Puskan ja Mikael Fogelholmin edustamat opit "kovien" tyydytettyjen maaeläinrasvojen vaarallisuudesta tyrmätään jälleen kerran suuressa koontitutkimuksessa, meta-analyysissa. Sen julkaisi sisätautilääkäreiden ammattilehti. Se ei myöskään tue Puskan ja ravitsemustieteilijöiden väitteitä ns. pehmeiden rasvojen, margariinien ja rypsiöljyn sydäntä ja verisuonia suojaavista vaikutuksista. Tämä on jo kolmas suuri koontitutkimus, joka tyrmää dogmin maaeläinrasvojen vaarallisuudesta terveydelle. "Kolmas kerta toden sanoo." Ravitsemustieteeltä on nyt vedetty lopullisesti matto alta.

Analyysissa tarkasteltiin kymmeniä ravitsemustutkimuksia, joihin oli osallistunut yli 650 000 ihmistä. Niissä oli selvitetty osallistujien erilaisten rasvojen saantia ravinnosta ja ravintolisistä. Tutkimukset eivät tue väitteitä voin, kerman ja muun tyydytetyn rasvan haitallisuudesta eivätkä ns. pehmeiden rasvojen hyödyistä sydänterveydelle. Analyysi horjuttaa uskoa ravitsemussuosituksiin, jotka ovat jo yli 40 vuotta korostaneet tyydytetyn rasvan ja kolesterolin vaaroja ja pehmeiden rasvojen etuja.

Tämä on jo kolmas suuri meta-analyysi, jossa nykyiset rasvaopit tyrmätään tieteellisesti. Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijat julkaisivat jo vuonna 2010 jättisuuren meta-analyysin, jonka mukaan tyydytetty rasva ei aiheuta valtimotauteja. Yhteensä 21 hyvin tehdyssä tutkimuksessa oli seurattu 5–23 vuotta ruokavalion vaikutusta lähes 350 000 henkilön verisuoniterveyteen. Seurannan aikana 11 006 henkilöä sai sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen. Tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut mitenkään valtimotauteihin. Raportin julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Siri-Tarino ym. 2010). Tulos vahvisti vuonna 2009 julkaistun meta-analyysin päätelmiä: Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009).

Farmasian tohtori James Dinicolantonion pääkirjoitus Open Heart -lehdessä (5.3.2014) osoittaa niin ikään, että voin vaihtaminen margariineihin ja kasvinsiemenöljyjen (mm. rypsiöljyn) mainostaminen sydänystävällisinä aineina perustuu virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin. Vastikään uudistetut ravitsemussuositukset ovatkin siis vaarallista "uskomushoitoa".

Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Maailman elintarvikejärjestö (FAO) tyrmäävät raportissaan rasva-valtimotauti -teorian: “Tyydytettyjen rasvojen saanti ei liittynyt merkittävästi sepelvaltimotautikuolleisuuteen...” ja “Tyydytetyn rasvan saanti ei liittynyt sepelvaltimotautitapahtumiin, kuten sydänkohtauksiin…

Time Mazazine myöntää nyt, että se johti luikoitaan harhaan 30 vuotta sitten menemällä mukaan rasvalla pelotteluun ja sai amerikkalaiset kammoamaan eläinrasvaa. Katso video (5 min).

Suomalaiset ravitsemustieteilijät Ursula Schwab ja THL:n erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen yrittävät HS:n haastattelussa puolustella vanhentuneita näkemyksiään. Lue lisää alla olevista linkeistä.

Britit: Pehmeä rasva ei estä sydäntautia. Helsingin Sanomat 19.3.2014
Wise j. Evidence does not support guidelines on saturated fat, researchers say. British Medical Journal 19.3. 2014;348 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g2238
Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S.et al.  Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788
Siri-Tarino, PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease Am J Clin Nutr (January 13, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.27725

DiNicolantonio J. The cardiometabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong? Editorial. Open Heart 2014;1: doi:10.1136/openhrt-2013-000032