Jälleen aiheeton hyökkäys mediassa ravintolisiä vastaan

Mediassa hyökätään ravintolisiä vastaan vähintään kerran vuodessa tekaistuin perustein. Milloin Itä-Suomen yliopiston kemisti Tarja Nurmi väittää, ettei D-vitamiinivalmisteissa ole lainkaan D-vitamiinia, milloin saman yliopiston ravitsemustieteilijä Jaakko Mursu väittää vitamiinien tappavan vanhoja mummuja Iowassa. Kaksi erikoislääkäriä, tamperelainen Pia Manninen ja turkulainen Markku Voutilainen ovat antaneet lehtiin vääristelevää tietoa luontaistuotteiden turvallisuudesta. Näillä "tietäjillä" näyttää olevan joka kerta vapaa pääsy valtamediaan, koska media rakastaa skandaaleja. Niillä myydään lehtiä. Terveystoimittajat ovat myyneet sielunsa ja ovat täysin kritiikittömiä ja heidän ammattitaitonsa on ala-arvoinen.

Tohtorit Manninen ja Voutilainen väittävät luontaistuotteiden aiheuttavan vakavia maksavaurioita, ja toimittajat ovat nielaisseet väitteet purematta. Toisin sanoen he eivät ole osanneet kysyä, missä päin maailmaa tällaisia vaurioita on syntynyt, mitkä tuotteet tai aineet niitä ovat mahdollisesti aiheuttaneet, mikä on ollut päiväannos, kauanko käyttö on kestänyt, montako tapausta on voitu osoittaa pätevästi todeksi (millä kokeilla/testeillä), kuinka muut mahdolliset syyt on suljetttu pois, jne. Itse tiedustelin Manniselta sähköpostilla asiaa seuraavasti:

"Hämmästelen kovasti lausuntoasi, koska olen suositellut yli 30 vuoden ajan suomalaisia luontaistuotteita potilaille ja seurannut tarkoin alaa, enkä ole tähän mennessä havainnut, että ainuttakaan maksavauriota olisi tullut luontaistuotteista.

"Kuten tiennet, ovat luontaistuotteet elintarvikkeita, jotka – jo määritelmänsä mukaan – eivät aiheuta myrkytyksiä. Piste. Luontaistuotteita ja muita elintarvikkeita valvoo Evira. Jos olisi tiedossa, että jokin elintarvike (luontaistuote) olisi ihmiselle myrkyllinen, Evira kieltäisi sen myynnin ja tuote vedettäisi välittömästi pois myynnistä.

"Pyytäisinkin Sinua ystävällisesti yksilöimään minulle, mitä luontaistuotteita tai niiden ainesosia mahdat tarkoittaa ja missä, milloin ja kuinka monta maksavauriota niiden on osoitettu aiheuttaneen ja missä diagnoosit on tehty ja millä perusteilla. Tarkoitan, kuten Sinäkin haastattalussasi, luonnollisesti Suomessa kaupan olevia luontaistuotteita.
Kollegiaalisen terveisin
Matti Tolonen
LKT, dosentti"

 

Mitä Pia Manninen Vastaa?

Pia Manninen vastasi sähköpostitse. Hänellä ei ole esittää yhtään ainutta varmennettua potilastapausta koko maailmasta, jossa luontaistuote olisi aiheuttanut maksavaurion. Hän ei kykene yksilöimään ainuttakaan Suomessa myynnissä olevaa luontaistuotetta eikä minkään luontaistuotteen sisältämää yhdistettä, joka olisi maksalle myrkyllinen. Manninen viittaa joissakin kirjoituksissa esitettyihin arveluihin ja huhuihin, samanlaisiin kuin hänen itsensäkin Kodin Pellervossa esittämät väitteet. Sokea taluttaa sokeaa. Manninen toistaa muiden esittämiä virheellisiä huhuja.

Manniven vetoaa aiheesta on julkaistuihin artikkeleihin, mm. Alimentary Pharmacology and Therapeutics -lehdessä ilmestyneeseen katsausartikkeliin ja turkulaisen dosentti Markku Voutilaisen siitä kirjoittamaan lyhyeen selostukseen otsikolla Luontaistuotteiden maksatoksisuus (kirjoitus on viereisellä palstalla). Tähkäkimikki on Suomessa lääkeluettelossa, eikä se ole lainkaan luontaistuote. Siinä Voutilainen on oikeassa, kun hän kirjoittaa, ettei ulkomaisista nettikaupoista tilattujen tuotteiden turvallisuudesta ole varmuutta.

Lisäksi Manninen sanoo, että gastroenterologian ja hepatologian oppikirjassa (Duodecim 2013, s.748) dosentti Helena Isoniemi toteaa, että ”Maksa-arvojen selittämättömän nousun takana voi olla luontaistuotteiden aiheuttama maksavaurio”. Aiheesta on kirjoitettu myös Fimean SIC-lehdessä 3/2012 otsikolla Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää. Manninen viittaa myös useisiin LL Anna-Liisa Enkovaaran artikkeleihin Suomen lääkärilehdessä. Ne ovat kaikki pelkkiä huhupuheita.

Yhdessäkään näistä kirjoituksista ei ole osoitettu, että suomalaiset luontaistuotteet olisivat aiheuttaneet terveyshaittoja. Enkovaara onkin jo lopettanut luontaistuotteiden vainoamisen ja painunut eläkkeelle.

Yleistävillä väitteillään Manninen ja Voutilainen hyökkäävät kaikkia luontaistuotteita ja koko luontaistuotealaa sekä Eviraa ja Tullilaboratoriota vastaan. Jos Manninen ja Vuotilainen olisivat oikeassa, olisivat Evira ja Tulli laiminlyönyt tehtävänsä suomalaisten elintarvikkeiden turvallisuuden vartijana.

Manninen on sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, TAYSin
kliininen opettaja. Minusta on hyvin valitettavaa, että lääkäriksi opiskeleville opetetaan yliopistoissamme ja lääkäripiireissä levitetään moista roskaa ja sitä levitetään lehdissä.  Maksavaurion todennäköisyys luontaistuotteita syömällä on pienempi kuin hammasharjan nielaiseminen hampaita harjatessa.

Tosiasiassa monet ravintolisät suojaavat maksaa mm. alkoholin, fruktoosin, liian rasvaisen ruoan ja lääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta (rasvamaksalta ja kirroosilta). Tällaisia ravintolisiä ovat muiden muassa berberiini, D-vitamiini, kalaöljyt, karnosiini, magnesium ja ubikinoni. Laitan alle esimerkin tutkimuksesta, jossa osoitetaan karnosiinin suojaavan maksaa myrkylliseltä kemikaalilta, hiilitetraklodirilta (CCl4) (Alshebak ym. 2016).

Lue lisää ja osallistu keskusteluun

Alsheblak MM, Elsherbiny NM, El-Karef A, El-Shishtawy MM. Protective effects of L-carnosine on CCl4 -induced hepatic injury in rats. European Cytokine Network. 2016 Mar 1;27(1):6-15. doi: 10.1684/ecn.2016.0372.