Sidneyn yliopisto: Kalaöljyä ikääntyvien ahdistukseen ja masennukseen

Australialainen Sidneyn yliopisto tutkii parhaillaan kalaöljyn omega-3-rasvahappojen tehokkuutta ikäihmisten masennuksen hoidossa ja siihen liittyvän dementian ehkäisyssä. Kalaöljyä annetaan mielialalääkkeen, sertraliinin, lisänä. Alustavien tulosten mukaan kalaöljy ehkäisee aivoissa sellaisia muutoksia, jotka voivat johtaa ahdistukseen, masennukseen, muistihäiriöihin ja suoranaiseen dementiaan.

Tutkimusta pidetään tärkeänä, sillä masennus vaivaa 15 prosenttia ja ahdistus 10 prosenttia Australian ikääntyvästä väestöstä. Useampi kuin joka kolmas hoitolaitoksessa asuva vanhus on masentunut, sanovat tutkijat. He arvioivat jopa 322 000 australialaisen sairastavan masennusta ja sen uskotaan lisääntyvän 400 000:een vuoteen 2020 mennessä ja 900 000:een vuoteen 2050 mennessä. Siksi tarvitaan uusia nykyistä tehokkaampia ehkäisy- ja hoitokeinoja. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat osoittautuneet lupaaviksi. Yhdysvaltain Psykiatriliiton Omega-3-työryhmä suositteli jo vuonna 2006 kalaöljyn käyttöä masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Tutkimusta tekee yliopiston aivokuvantamislaitos Brain and Mind Research Institute (BMRI) apulaisprofessori Sharon Naismithin johdolla. Tutkittavien henkilöiden aivot skannataan ja heille tehdään monenlaisia neuropsykologisia testejä.

Aivojen kuvantamistutkimukset ovat avanneet uusia mahdollisuuksia tutkia kognitiivisia häiriöitä, kuten masennusta ja muistin heikkenemistä, hän sanoo.  Aivoissa havaittavat muutokset liittyvät ikäihmisen heikkenevään toimintakykyyn. Masennus voidaan nyt todeta entistä aikaisemmin aivokuvista, jolloin myös ehkäisevä hoito voidaan aloittaa varhemmin.

Koehenkilöt kuuluvat ryhmään nimeltään "Beyond Aging cohort", jonka aivot on kuvannettu säännöllisesti MRI-laitteella ja heidät on tutkittu kliinisesti ja neuropsykologissa testeissä. Ensimmäinen yli 60-vuotiaiden ryhmä, jonka katsottiin olleen alttiina masennukselle, arvottiin kahteen osaan, joista toinen on jo saanut vuoden päivät omega-3-rasvahappoja ja toinen lumetta.

Lumetta saaneiden aivoissa ilmeni enemmän muutoksia kuin kalaöljyä saaneilla - muutokset korreloivat masennuksen oireisiin. Havainnot viittaavat siihen, että kalaöljy voi ehkäistä ikääntymiseen liittyviä aivomuutoksia, jotka aiheuttavat masentuneisuutta, sanoo Naismith. Nämä aivomuutokset voivat johtua verisuonimuutoksista (korkeasta verenpaineesta), kolesterolista, sydäntaudista tai kroonisesta matala-asteisesta tulehduksesta (inflammaatiosta), hän lisää. Näitä muutoksia nähdään usein aivokuvissa henkilöillä, jotka masentuvat myöhemmin elämässään.

"Toivomme, että kalaöljyn käyttö hillitsee tulehdusta ja tukee aivojen verenkiertojärjestelmää ja ehkäisee siten masennusta ja henkisen tason laskua", Naismith tiivistää. Tutkimus päättyy vuonna 2016.

Omega-3, antidepressants may curb dementia symptoms. Drug Discovery and development 24.2.2014