Simvastatiini voi heikentää unen laatua

Simvastatiini-nimistä kolesterolilääkettä käyttävillä ihmisillä esiintyy tavallista enemmän unihäiriöitä, kertoi Kalifornian yliopiston tutkija, tohtori Beatrice Golomb eilen Yhdysvaltain Sydänliiton vuosikokouksessa Orlandossa.

Löydös on merkittävä, sillä unihäiriöt heikentävät elämänlaatua ja terveyttä, sanoi tohtori Golomb. Univaje voi lihottaa ja heikentää insuliinin toimintaa ja aiheuttaa insuliiniresistenssia, sanoi Golomb medialle toimittamassaan tiedotteessa.

Simvastatiini ja pravastatiini ovat yleisesti käytettyjä "pahaa" LDL-kolesterolia alentavia lääkkeitä. Simvastatiini on rasvahakuinen, pravastatiini taas vesihakuinen (vesiliukoinen). Rasvahakuinen simvastatiini läpäisee helposti solukalvot ja se pääsee myös veriaivoesteen läpi aivoihin, jotka ovat suureksi osaksi rasvaa. Golombon työryhmä halusi selvittää, miksi osa simvastatiinin käyttäjistä valittaa univaikeuksia. Puoli vuotta kestäneeseen hoitokokeeseen valittiin tuhat tervettä naista ja miestä, jotka jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään. Ne saivat joko simvastatiinia, pravastatiinia tai plaseboa. Unen laatua arvioitiin vakioiduilla menetelmillä. Ilmeni, että unen laatu oli huonoin simvastatiinia saaneilla. Golombo kehottaakin huonosti nukkuvia simvastatiinin käyttäjiä puhumaan asiasta lääkärilleen.

Tutkimuksesta kertoivat tänään mm.Reutershealth sekä Daily Mail

Muita uusia aiheeseen liittyviä tutkimuksia
E-EPA ehkäisee statiinien aiheuttamaa sydänlihasvauriota
Kalaöljy suojaa sydäntä paremmin kuin statiinit
Johtavat sydänspesialistit arvioivat E-EPA-tutkimusta
E-EPA ehkäisee aivohalvauksen uusiutumisriskiä
Kalaöljy sydän- ja verisuonitaudeissa
Uutta tietoa kalaöljyn sydänvaikutuksista
EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäiseviä vaikutustapoja
Näin EPA vaimentaa tulehdusta (kaavakuva)
Sydän- ja verisuonitaudit ovat tulehdustauteja
Japanissa annetaan diabeetikoille E-EPAa
Ateroskleroosin tulehdusteoria (KliinLab 2/2003)