Ravintolisät ehkäisevät kemoterapian sivuvaikutuksia

Berberiini, foolihappo, magnesium, karnosiini, maitohappobakteerit, resveratroli, seleeni, kalaöljy (etenkin E-EPA), ubikinoni sekä A-, C- ja E-vitamiini ehkäisevät syövän kemoterapian ja sädehoidon aiheuttamia sivuvaikutuksia, osoittavat useat tieteelliset tutkimukset. Pidän erittäin valitettavana, että Suomessa syöpälääkärit kieltävät potilaita käyttämästä ravintolisiä, vaikka niistä on tutkitusti hyötyä potilaille. Magnesiumia aletaan antaa liian myöhään, vasta sitten, kun verikoe osoittaa puutostilaa. Silloin munuaisvaurio on jo alkanut. Suosittelen E-EPAa, D-vitamiinia, magnesiumia, berberiiniä, karnosiinia, K2-vitamiinia, ubikinonia, seleeniä ja muita antioksidantteja aina viimeistään kemoterapian alkaessa, sen aikana ja sen jälkeen, sillä ne ehkäisevät solussalpaajien ja sädehoidon ikäviä sivuvaikutuksia, kuten suun limakalvojen tulehdusta, mukosiittia. Esimerkiksi sisplatinan poistuminen kokonaan elimistöstä kestää yli puoli vuotta vielä hoidon päättymisen jälkeen. Berberiini herkistää munasarjasyöpäsoluja sisplatinalle (Liu ym. 2013) ja eturauhassyöpäsoluja sädehoidolle. Karnosiini ehkäisee ja hoitaa dosetakselin (Docetaxol) aiheuttamaa hermovaurioita eli neuropatiaa. Dosetaksolia käytetään rinta- ja eturauhassyöpien hoitoon.

Alla oleva kuva kertoo, mitkä sytostatit aiheuttavat ääreishermoston vaurioita, perifeerista neuropatiaa. Sitä voidaan ehkäistä ja lievittää monilla ravintolisillä, kuten tästä artikkelista käy ilmi.

sytostaatit aiheuttavat neuropatiaa

Kuvan lähde: Head 2006.

Berberiini lievittää kemoterapian haittoja, osoittaa japanilaisten syöpälääkäreiden kliininen tutkimus (Kono ym. 2014). Samoin taiwanilaisten tutkijoiden kirjallisuuskatsaus (Huang ym. 2017). Sytostaatit, kuten doksorubisiini, tappavat toki syöpäsoluja, mutta samalla ne vaihingoittavat limistön terveitä soluja ja vanhetavat niitä. Berberiini ehkäisee näitä haittavaikutuksia, osoittaa kiinalainen hiiritutkimus (Dang ym. 2019). Kemoterapia (solusalpaajahoito) aiheuttaa suun ja nielun limakalvojen mukosiittia, joka ilmenee kivuliaana pitkäaikaisena tulehduksena ja makuaistin muutoksia (dysgeusiaa). Se haittaa syömistä ja juomista, jolloin potilas menettää ruokahaluaan ja laihtuu. Monille syöpäpotilaille joudutaan asentamaan mahaan suolistoon johtava letku riittävän ravinnon saamiseksi. Tutkimus osoitti, että berberiini ja muut itämaiset kansanlääkkeet lievittävät kemoterapian aiheuttamaa mukosiittia. Vaikutus perustuu suureksi osaksi tulehdusta aiheuttavien "pahojen" prostaglandiinien (PGE2) vaimennukseen. Berberiini estää metotreksaatin toksisia vaikutuksia maksassa (Mahmoud ym. 2017). Berberiini herkistää rintasyöpäsoluja kemoterapialle (Pan yum. 2017). Myös karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee sytostaattiien, mm. 5-FU:n aiheuttamaa dysgeusiaa (Fujii ym. 2018). Tällaisia yhdistelmätabletteja saa terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Sytostaatit lisäävät interleukiini-8:n (IL-8) ilmentymistä, mistä voi seurata resistenssi solusalpajaa kohtaan ja syövän leviäminen muualle elimistöön. Berberiini vaimentaa IL-8:aa, ja pitää siten yllä sytostaatin tehoa ja ehkäisee syövän metastasointia (Li ym. 2014, Chen ym. 2017).

Berberiini ja muut ravintolisät ehkäisevät kemoterapian myrkyllisiä sivuvaikutuksia sydämessä (Piska ym. 2017, Xiong ym. 2018, Singh ym. 2018, Wu ym. 2019). Tutkimukset puoltavat berberiinin käyttöä kemoterapian tukena. Tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 grammaa ruokailun yhteydessä tai heti sen jälkeen.

Ubikinoni ehkäisee doksorubisiinin haittavaikutuksia, ilmenee saudiarabialaisten ja egyptiläisten tutkijoiden tekemästä hiirikokeesta. Tutkijat suosittelevat ubikinonia doksorubisiinia saaville syöpäpotilaille (Mustafa ym. 2015). Ubikinoni ehkäisee myös sädehoidon aiheuttamia munuisvaurioita (Ki ym. 2017). Italalialaisen kliinisen tutkimuksen mukaan ubikinoni ja muut antioskidanttivalmisteet ehkäisevät suorastaan dramaattisesti sisplatinan aiheuttamia kuulovaurioita (Scasso ym. 2017).

Ravintolisät ehkäisevät sisplatinan aiheuttamia kuulovauroita

Kuva osoittaa, kuinka ubikinonin ja muiden antioksifanttien nauttiminen ehkäiso sisplöatinaa saavien syöpäpotilaiden kuuluvaurioita. Punaiset pylväät = verrokkien kuulovauriot (% potilaista), joille ei annettu antioksidantteja, siniset pylväät = antioksidantteja saaneiden kuulovauriot (% potilaista). Lähde: Scasso ym. 2017

Magnesium vähentää sisplatinan kertymistä munuaisiin ja ehkäisee ja jopa korjaa sen aiheuttamia munuaisvaurioita, mikä ilmenee siten, ettei kreatiniini suurene liikaa seerumissa (Solanki ym. 2014, Kidera ym. 2014, Saito ym. 2016, Kumar ym. 2017.,Li ym. 2017) myös lapsipotilailla (Barton ym. 2017, Matsui ym. 2018). Amerikkalaiset syöpälääkärit raportoivat, että yli puolelle sisplatinaa saavalle potiaalle kehittyy magnesiumin puutteen vuoksi munuaisvaurio, joka on joka viidennellä potilaalla vaikea ja heikentää potilaan selviytymisen mahdollisuuksia (Bhat ym. 2015). Suomessakin seurataan sisplatinaa saavien potilaiden seerumin magnesiumin pitoisuutta, mutta se pienenee vasta kauan sen jälkeen, kun munuaisissa on jo ollut vajetta ja seerumin kreatiniini koholla. Magnesiumia kannattaa nauttia jo hoidon aikana ennalta ehkäisevästi, sillä munuaisvaurio heikentää potilaan kuntoa ja selviytymismahdollisuuksia.

Japanissa tutkittiin 496 keuhkosyöpää sairastavaa potilasta, joista 161 sai magnesiumia (8 mEq eli noin 100 mg) sisplatina-nimisen solusalpaajan (≥60 mg/m2) lisänä ja 335 (verrokit) sai pelkkää sisplatinaa, keskimäärin neljä hoitojaksoa, tammikuun 2009 ja joulukuun 2011 välisenä aikana. Heidän seeruminsa kretiniinia seurattiin verikokein, kuten on tapana. Normaalin yläraja on naisilla 90 ja miehillä 100 mikromoolia litrassa (µmol/l). Jos potilaan kreatiniini nousee yli 100:n, joudutaan kemoterapia keskeyttämään, kunnes munuaiset ovat toipuneet.

Magnesiumia saaneiden potilaiden kreatiiniinin nousut jäivät verrokkeja pienemmiksi: 4,9 % vs 19,1 % ensimmäisen tiputuksen jälkeen ja 14, 2 % vs 39,7 % neljän tiputuskerran jälkeen. Magnesiumlisä vähensi merkitsevästi sisplatinan aiheuttamia munuaismuutoksia, päättelivät syöpälääkärit (Division of Thoracic Oncology, National Cancer Center Hospital East, Kashiwa, Chiba).

Sisplatina (cis-diamminedichloroplatinum II, Cpt) on voimakas syöpäsolujen kasvua estävä, DNA:ta alkyloiva yhdiste, jota käytetään yleisesti kiinteiden kasvainten (tuumoreiden) hoitoon. Tällaisia kasvaimia ovat mm. kives-, munasarja-, rinta-, keuhko, virtsarakko- sekä pään ja kaulan alueen ja kohdunkaulan syövät. Sisplatina aiheuttaa valitettavasti palautuvia ja palautumattomia muutoksia myös terveissä kudoksissa, mm. munuaisissa, luuytimessä, mahassa ja suolistossa, aivoissa sekä sisäkorvassa (kuulovaurio). Syöpätutkijat ovat osoittaneet, että monivitamiini + ubikinoni ehkäisee tai vähentää sisplatinan aiheuttamia sivuvaikutuksia (Astolfi ym. 2016). Ubikinoni ehkäisee myös sisplatinan sukulaissytostaatin karboplatinan aiheuttamia munuaisvaurioita (Kabel ja Elkhoely 2017). Rikkipitoiset ravintolisät ehkäisevät sisplatinan sivuvaikutuksia (Rosic ym. 2017). Karnosiini ehkäisee niinikään sisplatinan sivuvaikutuksia (Banerjee ym. 2018). Berberiini ehkäisee sisplatinan aiheuttamia myrkyllisiä sivuvaikutuksia (Ahmad ym. 2019.

Kalaöljy herkistää syöpäsoluja kemoterapialle ja parantaa siten potilaan ennustetta, osoittaa Milanin yliopiston syöpälääkäreiden ja farmakologien julkaisema seikkaperäinen kirjallisuuskatsaus, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta verkosta (Corsetto ym. 2017). Jokaisen syöpäpotilaan ja heitä hoitavien lääkäreiden ja muiden terveyshuollon ammattihenkilöiden tulisi perehtyä siihen.

Kalaöljyn EPA-rasvahappo tehostaa FuOx (5-FU+Oxaliplatina) -vaikutusta syöpäsoluja vastaan. FuOx on käypä hoito paksusuolen syövässä (Vasudevan ym. 2014). Tämäkin Wayne State Universityn syöpälääkäreiden havainto puoltaa E-EPAn käyttöä syövän tukihoitona. Kalaöljyn imega-3-rasvahapot ehkäisevät lasten ja nuorten leukemian hoidossa annettavan metotreksaatin haittavaikutuksia maksassa, osoittaa kliininen egyptiläinen tutkimus (Elbarbay ym. 2016). Tämä on tärkeä tieto, sillä metotreksaatti, jota käytetään myös nivelreuman hoidossa, on aiheuttanut useita kuolemantapauksia. Kannattaa siis nautia kalöljyä, eritoten E-EPAa ruoan lisänä jo ennen kemoterapiaa, sen aikana ja sen jälkeenkin.

Kalaöljyn nauttiminen hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti suun mukosiittia eli limakalvon haavaista tulehdusta)  osoittaa iranilainen kaksoissokkotutkimus (Kerman Dental and Oral Diseases Research Center, Kerman University of Medical Sciences). Siihen valittiin 60 suun mukosiittiapotevaa potilasta, joista puolet sai lumetta, maissiöljyä, (11 miestä ja 19 naista). Kalaöljyä sai 12 miestä ja 18 naista. Kalaöljy annettiin päivittäin kahtena 1 gramman kapselina, jotka sisälsivät 360 mg EPAa ja 240 mg DHA:ta. Aika pieniä määriä siis verrattuna esim. suomalaiseen CardiOmegaan, joka sisältää 590 mg EPAa ja 260 mg DHA:ta per kapseli. Myös karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee tehokkaasti mukosiittia (Funato ym. 2018).

Kalaöljyä saavilla mukosiitin oireet ja löydökset alkoivat parantua jo 1–2 viikossa. Kahden viikon kuluttua kaikkien oireet olivat hävinneet. Kalaöljy on turvallista ja tehokasta suun limakalvojen haavojen parantamisessa, päättelivät lääkärit (Hashemipour ym. 2017). Lähes puolet potilaista, joita hoidetaan solunsalpaajilla, ja miltei kaikki pään ja kaulan syöpään sädehoitoa saavat potilaat saavat suun mukosiitin. Lisäksi monille luuydinsiirtopotilaille kehittyy suun mukosiitti. 

Ohio State Universityn lääkärit suosittelevat kalaöljyä etenkin rintasyöpäpotilaille (Orchad ym. 2016). Se vähentää huomattavasti kemoterapian haittavaikutuksia, kuten muistihäiriöitä sekä ajatuksen ja puheen sujuvuuden hidastumista ("kemoaivoa"). Potilaiden tulee myös välttää sokereiden ja  uiden nopeiden hilihydraattien syömistä (syöpä kasvaa sokerin voimalla).

Kalaöljy ehkäisee adriamysiinin ja syklofosfamidin haittoja luustossa, osoittaa australialaisten farmakologien julkaisema rottatutkimus (Fan ym. 2018).

Ravintolisät ehkäisevät sisplatinan hermostohaittoja, kirjoittavat australialaiset syöpäläälkärit katsauksessaan  (Schloss ym. 2016). Sisplatina aiheuttaa valitettavasti monille potilaille sivuvaikutuksia, mm. vereen (anemiaa), munuaisiin ja hermostoon. Hermostomuutokset (neuropatia) ilmenevät kipuina, ataksiana (tasapainovaikeuksina, haparointina ja leveäraiteisena kävelynä) ja tuntohäiriöinä. Kumulatiivinen sisplatinahoito voi aiheuttaa vakavaa hapetusstressiä. Intialaiset farmakologit osoittivat rottakokeissa, että ravintolisät ehkäisevät sisplatinan haittoja hermostossa. Ravintolisänä annettiin (sisplatinaa saaville rotille) natriumglutamaattia, resveratrolia, alfalipoiinihappoa ja ubikinonia 8 viikkoa. Ravintolisät suojasivat hermostoa sisplatinan haitoilta, raportoivat tutkijat (Bhadri ym. 2013). Kalaöljy vähentää sisplatinan haittoja keskus- ja ääreishermostossa osoittaa turkkilainen rottatutkimus (Kamisli ym. 2014). Kalaöljy parantaa rintasyöpäpotilaiden antioksidanttipuolustusta ja vähentää kemoretapian haittavaikutuksia, osoittaa myös intialainen tutkimus (Mansara ym. 2015).

Karnosiini ehkäisee syklofosfamidin ja muiden tavallisten solumyrkkyjen haittavaikutuksia luuyytimessä (Deng ym. 2017) ja tehostaa syövän vakiohoitoa ja parantaa siten potilaan ennustetta. Karnosiini ehkäisee myös doksorubisiinin eli adriamysiinin haittavaikutuksia sydämessä, maksassa ja munuaisissa (Kumral ym. 2015). Tutkimukset puoltavat karnosiinin käyttöä syövän kemoterapian lisänä. Sopiva ja turvallinen päiväannos on 800–1000 mg. Myös berberiini ehkäisee syklofosfamidin haittoja hermostossa (Germoush ja Mahmoud 2014).

Karnosiini ehkäisee sytostaatin haittavaikutuksia sydämessä

Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä vähentää merkitsevästi ruokatorven tulehdusta keuhkosyöpäpotilailla, jotka saavat sädekemopterapiaa, osoittaa kliininen japanilainen tutkimus. Siihen osallistui 38 potilasta (29 miestä ja 9 naista), joista puolet (19 potilasta) sai karnosiinisinkkiä ja puolet lumetta. Karnosiiniryhmässä ilmeni merkitsevästi vähemmän ruokatorven sätyeilyuvaurioita kuin verrokeilla. Tämä japanilaisten syöpälääkäreiden tekemä tutkimus puoltaa karnosiinisinkin antamista ravintolisänä kemosädehoitoa saaville keuhkosyöpäpotilaille (Yanase ym. 2015). Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee tehokkaasti sädehoidon aiheuttamaa suun limakalvon tulehdusta, mukosiittia (Hayashi ym. 2016). HUOM! Näissä japanilaisissa tutkimuksessa annettuja valmisteitaa ei myydä Suomessa, mutta muita sinkkiä sisältäviä vahvoja pitkävaikutteisia karnosiinivalmisteita kylläkin.

Maitohappobakteerien anto vähentää merkittävästi solusalpaajahoidon (5-fluorourasiilin, 5-FU) sivuvaikutuksia – ripulia ja vatsakipuja – , ilmenee suomalaistutkimuksesta. Helsingin yliopiston syöpätautien professori Heikki Joensuun johtama lääkäriryhmä hämmästelee, että kas kun aikaisemmin ei ole huomattu antaa syöpää sairastaville ravintolisiä (Österlund ym. 2007).

Tutkimukseen osallistui 150 paksusuolen syöpää sairastavaa potilasta, joita hoidettiin 24 viikkoa leikkauksen jälkeen 5-fluorourasiili (5-FU) -nimisellä solusalpaajalla. Puolet heistä sai probiootteja (Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteereita) ja guarkuitua; puolet potilaista lumevalmistetta. Probioottiryhmän potilailla ilmeni merkitsevästi vähemmän vakavaa ripulointia ja vatsakipuja ja he tarvitsivat vähemmän sairaalahoitoa kuin verrokit. Verrokkiryhmässä piti vatsavaivojen tähden useammin pienentää solusalpaajan annosta. Potilaat sietivät hyvin probioottihoitoa. Guarkuitu ei lisännyt probiottien tehoa.

"Jotensakin yllättäen (´somewhat surprisingly´) ravintolisien käyttöä ei ole arvostettu kemoterapiaan liittyvien maha-suolikanavan sivuvaikutusten ehkäisyssä ja hoidossa […] Maitohappobakteerien anto saattaa olla käytännöllinen ja hyvin siedetty keino vähentää 5-FU-kemoterapian aiheuttamaa ripulointia", suomalaislääkärit kirjoittavat British Journal of Cancer -lehdessä 16. lokakuuta 2007.

Maitohappobakteerit ehkäisevät ja hoitavat kemoterapian aiheuttamaa ripulia

Seleeni ehkäisee syöpähoitojen aiheuttamaa pahoinvointia, väsymystä, kunnon heikkenemistä sekä maksa- ja munuaisvaurioita (Vieira ym. 2014). Seleeni ehkäisee myös sytostaattien aiheuttamaa kivuliasta mukosiittia (Lee ym. 2017). Seleeniä voi ottaa ad 200 mikrogrammaa/vuorokausi.

Suurina annoksina A-, C- E-vitamiinit suojaavat suolistoa ja parantavat ravintoaineiden imeytymistä matala-LET-gammasäteilytyksen aikana ja sen jälkeen, osoittaa amerikkalaistutkimus (Roche ym. 2015). D-vitamiini (100 µg/vrk) ehkäisee palliatiivista hoitoa (mm. kemoterapiaa) saavien syöpäpotilaiden kipuja ja infektioita, vähentää kipulääkkeiden ja antibioottien tarvetta ja parantaa heidän elämänlaatuaan, osoittaa Tukholman Karoliinisen Instituutin uusi kliininen tutkimus.  Sen mukaan viranomaissuositus 10 µg/vrk ei riitä alkuunkaan syöpäpotilaille.

C-vitamiini ehkäisee ja lievittää doksorubisiinin (Adriamysiinin) aiheuttamaa sydänvaurioita, osoittaa kanadalaisten ja brasilialaisten sydänlääkäreiden tutkimus (Akolkar ym. 2017). C-vitamiini vähentää hapetus- ja nitrosatiivista stressiä ja kroonista tulehdusta sekä sydänlihassolujen kuolemaa (apoptoosia). C-vitamiini tehostaa C-vitamiinia kulejettavien proteiinien toimintaa sydänlihaksessa, mikä näyttää olevan keskeistä antioksidanttikapasiteetin parantamisessa doksorubisiinin aiheuttamassa sydänlihastaudissa (kardiomyopatiassa), päättelevät tutkijat.

Resveratroli ehkäisee Adriamysiinin (doksorubisiinin) haittavaikutuksia munuaisissa, osoittaa johtavassa farmakologian lehdessä (Pharmacology) elokuussa 2017 julkaistu hiiritutkimus.

Reilu D-vitamiinin saanti potentoi (vahvistaa) 5-FU:n syöpäsoluja tappavaa vaikutusta. Rotille annettiin D-vitamiinia 200 mikrogrammaa (µg) kiloa kohti päivässä 16 viikkoa (R Ebrahim ym. 2018). Jokaiselta syöpäpotilaalta tulee mitata S-D-25 ja nostaa se D-vitamiinilisällä tasolle 125–150 nmol/l Turvallinen yläraja on 375 nmol/l.

Vihreän teen sisältämä epigallokatekiini-3-gallaatti (jota saa myös ravintolisänä) herkistää paksu- ja peräsuolisuolisyöpäsoluja sädehoidolle (Enkhbat ym. 2018).

Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä (Polaprezinc) ehkäisee sädehoidon aiheuttamia vaurioita suussa, nielussa, ruokarorvessa ja peräsuolessa, ja parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua, kirjoittavat japanilaiset syöpälääkärit kirjallisuuskatsauksessaan (Doi ym.l 2018). Polaprezincä ei myydä Suomessa, mutta terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.saa vapaasti sinkkiä sisältäviä karnosiinitabletteja.

Sinkin ja kurkumiinin yhdistelmä ehkäisee doksorubisiinin (DOX) sydämelle sekä suolistoflooralle aiheuttamia haittavaikutuksia, osoittaa kiinalainen rotilla tehty tutkimus (Wu ym. 2019).

Päivitys 31.12.2019

Kalaöljy ehkäisee sytostaattien (oksaliplatina ja paklitakseli) aiheuttamia vaurioita ääreishermoissa (neuropatiaa), osoittaa uusi meta-analyysi. Sytostaatteja saavien syöpäpotilaiden kannattaa siis mäyttää vahvaa kalaöljyä (esim. E-EPAa) suojaksi haittavaikutuksia vastaan.

Ceecee Zhang A, De Silva MEH, MacIsaac RJ,  et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid oral supplements for improving peripheral nerve health: a systematic review and meta-analysis. Nutrition Reviews. 2019 Sep 17. pii: nuz054. doi: 10.1093/nutrit/nuz054.

Kehotan kaikkia kemoterapiaa ja sädehoitoa saavia syöpäpotilaita nauttimaan – ennen kemoterapiaa ja sädehoitoa, niiden aikana ja jälkeen –  magnesiumia, berberiiniä, D-vitamiinia (vähintään 100 µg/vrk), E-EPAa (2 g/vrk), karnosiinin ja sinkin yhdistelmää, maitohappobakteereja, kurkumiinia, seleeniä, ubikinonia, E-EPA ja vitamiineja suojaksi lääkkeiden ja sädehoidon sivuvaikutuksia vastaan, vaikka syöpälääkäri ei osaisikaan antaa tällaista neuvoa. Pidän valitettavana, etteivät suomalaiset syöpälääkärit ole tietoisia ravintolisien tarjoamista hyödyistä syövän tukihoitona. Monet heistä voivat väittää tietämättömyyttään, ettei ravintolisiä muka olisi tutkittu ja siksi niitä ei saisi käyttää. Lue lisää alla olevista linkeistä niin näet, kuinka vähän nämä lääkärit tietävät.

Wu YZ, Zhang L, Wu ZX, Shan TT, Xiong C. Berberine Ameliorates Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity via a SIRT1/p66Shc-Mediated Pathway. Oxidative Medicine and Cell Longevity 2019;2019:2150394. Published 2019 Dec 6. doi:10.1155/2019/2150394 Free Access
Dang Y, An Y, He J, et al. Berberine ameliorates cellular senescence and extends the lifespan of mice via regulating p16 and cyclin protein expression. Aging Cell. 2019 https://doi.org/10.1111/acel.13060
[No authors listed] A Narrative Review of Complementary Nutritional Supplements for Chemotherapy-induced Peripheral Neuropathy. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2019 Oct 1. pii: AT6034.
Wu R, Mei X, Wang J, Sun W, Xue T, Lin C, Xu D. Zn(ii)-Curcumin supplementation alleviates gut dysbiosis and zinc dyshomeostasis during doxorubicin-induced cardiotoxicity in rats. Food Function. 2019 Aug 21. doi: 10.1039/c9fo01034c.
Ahmad S, Hussain A, Hussain A, et al. Quantification of Berberine in Berberis vulgaris L. Root Extract and Its Curative and Prophylactic Role in Cisplatin-Induced In Vivo Toxicity and In Vitro Cytotoxicity. Antioxidants (Basel). 2019 Jun 19;8(6). pii: E185. doi: 10.3390/antiox8060185.
Singh J, Saha L, Singh N, Kumari P, Bhatia A, Chakrabarti A. Study of nuclear factor-2 erythroid related factor-2 activator, berberine, in paclitaxel induced peripheral neuropathy pain model in rats. Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2018 Dec 10. doi: 10.1111/jphp.13047.
Doi H, Kuribayashi K, Kijima T. Utility of polaprezinc in reducing toxicities during radiotherapy: a literature review.
Review. Future Oncology. 2018;14(19):1977-1988. doi: 10.2217/fon-2018-0021.
Enkhbat T, Nishi M, Yoshikawa K, et al. Epigallocatechin-3-gallate Enhances Radiation Sensitivity in Colorectal Cancer Cells Through Nrf2 Activation and Autophagy. Anticancer Research. 2018 Nov;38(11):6247-6252. doi: 10.21873/anticanres.12980.
Fujii H, Hirose C, Ishihara M, et al. Improvement of Dysgeusia by Polaprezinc, a Zinc-L-carnosine, in Outpatients Receiving Cancer Chemotherapy. Anticancer Research. 2018 Nov;38(11):6367-6373. doi: 10.21873/anticanres.12995. Free Full Text
R Ebrahim A, El-Mesery M, El-Karef A, Eissa LA. Vitamin D potentiates anti-tumor activity of 5-fluorouracil via modulating caspase-3 and TGF-β1 expression in hepatocellular carcinoma-induced in rats. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 2018 Sep 11. doi: 10.1139/cjpp-2018-0445.
Funato M, Ozeki M, Suzuki A, et al. Prophylactic Effect of Polaprezinc, a Zinc-L-carnosine, Against Chemotherapy-induced Oral Mucositis in Pediatric Patients Undergoing Autologous Stem Cell Transplantation. Anticancer Research. 2018 Aug;38(8):4691-4697. doi: 10.21873/anticanres.12775.
Matsui M, Saito Y, Yamaoka S, et al. Kidney-protective Effect of Magnesium Supplementation in Cisplatin-containing Chemotherapy for Pediatric Cancer: A Retrospective Study.Journal of Pediatric Hematology/Oncology. 2018 Apr 20. doi: 10.1097/MPH.0000000000001159.
Xiong C, Wu YZ, Zhang Y, et al. Protective effect of berberine on acute cardiomyopathy associated with doxorubicin treatment. Oncology Letters. 2018 Apr;15(4):5721-5729. doi: 10.3892/ol.2018.8020. Free Full Text
Fan CM, Su YW, Howe PR, Xian CJ. Long Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation Protects Against Adriamycin and Cyclophosphamide Chemotherapy-Induced Bone Marrow Damage in Female Rats. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Feb 6;19(2). pii: E484. doi: 10.3390/ijms19020484. Full Free Text
Banerjee S, Sinha K, Chowdhury S, Sil PC. Unfolding the mechanism of cisplatin induced pathophysiology in spleen and its amelioration by carnosine. Chemico-Biological Interactions. 2018 Jan 5;279:159-170. doi: 10.1016/j.cbi.2017.11.019.
Vitamin C may boost chemotherapy. MedPage Today 10.2.2014

Vitamin C injections ease ovarian cancer treatments. Nature News 5.2.2014
Akolkar G, da Silva Dias D, Ayyappan P, et al. Vitamin C mitigates oxidative/nitrosative stress and inflammation in doxorubicin-induced cardiomyopathy. American Journal of Physiology. Heart and Circulatory Physiology. 2017 Oct 1;313(4):H795-H809. doi: 10.1152/ajpheart.00253.2017.
Hashemipour MA, Barzegari S, Kakoie S, Aghahi RH. Effects of Omega-3 Fatty Acids Against Chemotherapy-induced Mucositis: A Double-blind Randomized Clinical Trial. Wounds. 2017 Dec;29(12):360-366. Free Full Text
Corsetto PA, Colombo I, Kopecka J, Rizzo AM, Riganti C. ω-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids as Sensitizing Agents and Multidrug Resistance Revertants in Cancer Therapy. Review. International Journal of Molecular Science. 2017 Dec 20;18(12). pii: E2770. doi: 10.3390/ijms18122770. Free Full Text
Huang CY, Ju DT, Chang CF, Muralidhar Reddy P, Velmurugan BK. A review on the effects of current chemotherapy drugs and natural agents in treating non-small cell lung cancer. Biomedicine (Taipei). 2017 Dec;7(4):23. doi: 10.1051/bmdcn/2017070423.
Barton CD, Pizer B, Jones C, Oni L, Pirmohamed M, Hawcutt DB. Identifying cisplatin-induced kidney damage in paediatric oncology patients. Pediatric Nephrology. Review. 2017 Aug 18. doi: 10.1007/s00467-017-3765-6. Free Full Text
Deng J, Zhong YF, Wu YP, et al. Carnosine attenuates cyclophosphamide-induced bone marrow suppression by reducing oxidative DNA damage. Redox Biology. 2017 Aug 4;14:1-6. doi: 10.1016/j.redox.2017.08.003.
Pan Y, Zhang F, Zhao Y, et al. Berberine Enhances Chemosensitivity and Induces Apoptosis Through Dose-orchestrated AMPK Signaling in Breast Cancer. Journal of Cancer. 2017 Jun 5;8(9):1679-1689. doi: 10.7150/jca.19106. eCollection 2017.
Mahmoud AM, Hozayen WG, Ramadan SM. Berberine ameliorates methotrexate-induced liver injury by activating Nrf2/HO-1 pathway and PPARγ, and suppressing oxidative stress and apoptosis in rats. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Jul 29;94:280-291. doi: 10.1016/j.biopha.2017.07.101.
Rosic G, Joksimovic J, Selakovic D, et al. The beneficial effects of sulfur-containing amino acids on cisplatin-induced cardiotoxicity and neurotoxicity in rodents. Current Medicinal Chemistry. 2017 Jul 5. doi: 10.2174/0929867324666170705114456.
Kabel AM, Elkhoely AA. Ameliorative Effect of Coenzyme Q10 and/or Candesartan on Carboplatin-Induced Nephrotoxicity: Roles of Apoptosis, Transforming Growth Factor-Β1, Nuclear Factor Kappa-B And The Nrf2/HO-1 Pathway Asian Pacific Jourbak of Cancer Prevention. 2017 Jun 25;18(6):1629-1636. PubMed
Li F, Livingston MJ, Dong Z. Protection of kidneys by magnesium in cisplatin chemotherapy: a fight between two metals. American Journal of Physioologl, l Renal Physiol. 2017 Jun 21:ajprenal.00294.2017. doi: 10.1152/ajprenal.00294.2017.
Kumar G, Solanki MH, Xue X et al. Magnesium improves cisplatin-mediated tumor killing while protecting against cisplatin-induced nephrotoxicity. American Journal of Physiology. Renal Physiology (April 19, 2017). doi:10.1152/ajprenal.00688.2016
Ki Y, Kim W, Kim YH, et al. Effect of Coenzyme Q10 on Radiation Nephropathy in Rats. Journal of Korean Medical Science. 2017 May;32(5):757-763. doi: 10.3346/jkms.2017.32.5.757.
Lee JM, Chun HJ, Choi HS, et al. Selenium Administration Attenuates 5-Flurouracil-Induced Intestinal Mucositis. Nutrition and Cancer. 2017 Mar 29:1-7. doi: 10.1080/01635581.2017.1300289. Free Full Text
Piska K, Koczurkiewicz P, Bucki A, et al. Metabolic carbonyl reduction of anthracyclines - role in cardiotoxicity and cancer resistance. Reducing enzymes as putative targets for novel cardioprotective and chemosensitizing agents. Review. Investional New Drugs. 2017 Mar 10. doi: 10.1007/s10637-017-0443-2. Free Full Text
Scasso F, Sprio AE, Canobbio L, et al.. Dietary supplementation of coenzyme Q10 plus multivitamins to hamper the ROS mediated cisplatin ototoxicity in humans: A pilot study. Heliyon. 2017 Feb 20;3(2):e00251. doi: 10.1016/j.heliyon.2017.e00251. Free Full Text
Schloss J, Colosimo M, Vitetta L. New Insights into Potential Prevention and Management Options for Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy. Asia-Pacific Journal of Oncology Nursing [serial online] 2016 [cited 2016 Dec 17];3:73-85. Available from: http://www.apjon.org/text.asp?2016/3/1/73/170977
Orchard TS, Gaudier-Diaz MM, Weinhold KR, Courtney DeVries A. Clearing the fog: a review of the effects of dietary omega-3 fatty acids and added sugars on chemotherapy-induced cognitive deficits. Review.Breast Cancer Research and Treatment. 2016 Dec 8. [Epub ahead of print].
Saito Y, Kobayashi M, Yamada T, et al. Premedication with intravenous magnesium has a protective effect against cisplatin-induced nephrotoxicity. Supportive Care in Cancer. 2016 Oct 3. Abstract
Astolfi L, Simoni E, Valente F, et al. Coenzyme Q10 plus Multivitamin Treatment Prevents Cisplatin Ototoxicity in Rats. PLoS One. 2016 Sep 15;11(9):e0162106. doi: 10.1371/journal.pone.0162106. eCollection 2016.
Hayashi H, Kobayashi R, Suzuki A, et al. Preparation and clinical evaluation of a novel lozenge containing polaprezinc, a zinc-L-carnosine, for prevention of oral mucositis in patients with hematological cancer who received high-dose chemotherapy. Medical Oncology. 2016 Aug;33(8):91. doi: 10.1007/s12032-016-0795-z.

Mustafa HN, El Awdan SA, Hegazy GA, Abdel Jaleel GA. Prophylactic role of coenzyme Q10 and Cynara scolymus L on doxorubicin-induced toxicity in rats: Biochemical and immunohistochemical study. Indian Journal of Pharmacology. 2015 Nov-Dec;47(6):649-56. doi: 10.4103/0253-7613.169588.

Elbarbary NS, Ismail EA, Farahat RK, El-Hamamsy M. ω-3 fatty acids as an adjuvant therapy ameliorates methotrexate-induced hepatotoxicity in children and adolescents with acute lymphoblastic leukemia: A randomized placebo-controlled study. Nutrition. 2016 Jan;32(1):41-47. doi: 10.1016/j.nut.2015.06.010.

Yanase K, Funaguchi N, Iihara H, et al. Prevention of radiation esophagitis by polaprezinc (zinc L-carnosine) in patients with non-small cell lung cancer who received chemoradiotherapy. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2015 Sep 15;8(9):16215-16222. eCollection 2015. Free Full Text pdf
Bhat ZY, Cadnapaphornchai P, Ginsburg K, et al. Understanding the Risk Factors and Long-Term Consequences of Cisplatin-Associated Acute Kidney Injury: An Observational Cohort Study. PLoS One. 2015 Nov 10;10(11):e0142225. doi: 10.1371/journal.pone.0142225. eCollection 2015.

Roche M, Neti PV, Kemp FW, et al. High Levels of Dietary Supplement Vitamins A, C and E are Absorbed in the Small Intestine and Protect Nutrient Transport Against Chronic Gamma Irradiation. Radiation Research. 2015 Oct 20. Radiation Research 184(5):470-481. 2015 doi: http://dx.doi.org/10.1667/RR14043.1

Kumral A, Giriş M, Soluk-Tekkeşin M,  et al. Beneficial effects of carnosine and carnosine plus vitamin E treatments on doxorubicin-induced oxidative stress and cardiac, hepatic, and renal toxicity in rats. Human and Experimental Toxicology. 2015 Jul 29. pii: 0960327115597468.
Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text
Vieira ML, Fonseca FL, Costa LG, et al. Supplementation with Selenium Can Influence Nausea, Fatigue, Physical, Renal, and Liver Function of Children and Adolescents with Cancer. Journal of Medical Food. 2014 Nov 7. Abstract

Vasudevan A, Yu Y, Banerjee S, et al. Omega-3 fatty acid is a potential preventive agent for recurrent colon cancer. Cancer Prevention Research (Phila). 2014 Sep 5. pii: canprevres.0177.2014.

Kidera Y, Kawakami H, Sakiyama T, et al. Risk factors for Cisplatin-induced nephrotoxicity and potential of magnesium supplementation for renal protection. PLoS One. 2014 Jul 14;9(7):e101902. doi: 10.1371/journal.pone.0101902. eCollection 2014.

Solanki MH, Chatterjee PK, Gupta M, et al. Magnesium Protects Against Cisplatin-Induced Acute Kidney Injury By Regulating Platinum Accumulation. Am J Physiol Renal Physiol. 2014 Jun 18. pii: ajprenal.00127.2014.

Kamisli S, Ciftci O, Cetin A, et al. Fish oil protects the peripheral and central nervous systems against cisplatin-induced neurotoxicity. Nutritional neurotoxicity 2014;17 (3) 116-126 Abstract
Germoush MO, Mahmoud AM. Berberine mitigates cyclophosphamide-induced hepatotoxicity by modulating antioxidant status and inflammatory cytokines. Journal of Cancer Research and Clinical Oncology. 2014 Apr 18. PubMed
Kono T, Kaneko A, Matsumoto C, et al. Multitargeted Effects of Hangeshashinto for Treatment of Chemotherapy-Induced Oral Mucositis on Inducible Prostaglandin E2 Production in Human Oral Keratinocytes. Integrative Cancer Therapies. 2014 Feb 4. doi: 10.1177/1534735413520035
Yoshida T, Niho S, Toda M, et al. Protective Effect of Magnesium Preloading on Cisplatin-Induced Nephrotoxicity: A Retrospective Study. Japanese Journal of Clinical Oncology. 2014 Feb 5. Abstract

Bhadri N, Sanji T, Madakasira Guggilla H, Razdan R. Amelioration of behavioural, biochemical, and neurophysiological deficits by combination of monosodium glutamate with resveratrol/alpha-lipoic acid/coenzyme q10 in rat model of Cisplatin-induced peripheral neuropathy. ScientificWorldJournal. 2013 Dec 30;2013:565813. doi: 10.1155/2013/565813. eCollection 2013.

Xu M, He RR, Zhai YJ, et al. Effects of carnosine on cyclophosphamide-induced hematopoietic suppression in mice. The American Journal of Chinese Medicine 2014;42(1):131-42. doi: 10.1142/S0192415X14500098.
Liu S, Fang Y, Shen H, Xu W, Li H. Berberine sensitizes ovarian cancer cells to cisplatin through miR-21/PDCD4 axis. Acta Biochim Biophys Sinica (Shanghai) 2013;45:756–762. doi: 10.1093/abbs/gmt075.
Free Full Text
Österlund P, Ruotsalainen T, Korpela R, Saxelin M, Ollus A, Valta P, Kouri M, Elomaa I, Joensuu H.  Lactobacillus supplementation for diarrhoea related to chemotherapy of colorectal cancer: a randomised study. British Journal of Cancer. 2007; 97, 1028-1034. Abstract

Head KA. Peripheral neuropathy: pathogenic mechanisms and alternative therapies.Review.  Alternative Medicin Review. 2006 Dec;11(4):294-329. Free Full Text