C-vitamiini voi tehostaa syövän kemoterapiaa ja ehkäistä sivuvaikutuksia

Kaksinkertainen nobelisti professori Linus Pauling oli sittenkin oikeassa: Hän esitti jo 1970-luvulla, että C-vitamiini tappaa syöpäsoluja ja ehkäisee kemoterapian sivuvaikutuksia. Lääkärit eivät uskoneet Paulingia, joka oli kemisti. Suomessa Lääkäriseura Duodecim pitää vitamiinien ja hivenaineiden käyttöä uskomushoitona. Kansasin yliopiston uusi tutkimus vahvistaa Paulingin olleen oikeassa: C-vitamiinista on hyötyä syövän hoidossa, mutta tämän tutkimuksen mukaan vain suonensisäisesti annettuna. Kanadalaisten ja brasilialaisten sydänlääkäreiden tutkimus vahvistaa, että C-vitamiini suojaa sydäntä sytostaatin haitoilta.

C-vitamiinin merkityksestä syövän täydentävänä hoitona on taitettu peistä yli 40 vuotta. Lääkärit ovat suhtautuneet siihen täysin kielteisesti "koska sitä ei ole tutkittu". Uusien tutkimusten mukaan suonensisäisesti annettu C-vitamiini on osoittautumassa lupaavaksi hoidoksi. Kansasin yliopiston syöpätutkijat antoivat C-vitamiinia yhtaikaa kahden eri solusalpaajan – karboplatinan ja paklitakselin – kanssa munasarjasyöpää sairastaville koe-eläimille sekä ihmispotilaille. C-vitamiinilisä pysäytti syöpäsolujen kasvun, eikä se vahingoittanut terveitä soluja, sanoo apulaisprofessori Qi Chen yliopiston farmakologian, toksikologian ja terapian laitokselta.

Tutkijat antoivat C-vitamiinia kemoterapian lisänä 27 potilaalle, joilla oli vastikään diagnosoitu 3. tai 4. asteen munasarjasyöpä. Heitä seurattiin viisi vuotta ja verrattiin muihin potilaisiin, jotka saivat vain kemoterapiaa (verrokit). Kävi ilmeiseksi, että C-vitamiinia saaneilla potilailla ilmeni verrokkeja vähemmän sivuvaikutuksia.

Toisessa kokeessa, joka tehtiin munasarjasyöpää sairastavilla hiirillä, ilmeni, että C-vitamiini tappoi syöpäsoluja, mutta vain sellaisissa pitoisuuksissa, joihin päästään vain antamalla C-vitamiinia suonensisäisesti. C-vitamiinia saaneissa koe-eläimissä ei ilmennyt solusalpaajien aiheuttamia haittavaikutuksia maksassa, munuaisissa eikä pernassa (kuten verrokkihiirillä). Kolmannessa tutkimuksessa ilmeni, että C-vitamiini aiheutti syöpäsolujen DNA:ssa muutoksia, jotka johtivat syöpäsolujen kuolemaan. C-vitamiini ei vahingoittanut terveiden solujen DNA:ta.

"Nyt ymmärrämme entistä paremmin C-vitamiinin syöpää estäviä vaikutuksia ja turvallisuutta ja meillä on biologinen ja kliininen pohja jatkaa C-vitamiinitutkimuksia syöpätautien täydentävänä hoitona", sanoo tohtori Jeanne Drisko, joka erikoistuu Kansasin yliopistossa täydentäviin hoitomuotoihin. Hän kuitenkin arvelee, että voi olla vaikeaa saada rahoitusta uusiin kliinisiin vitamiinitutkimuksiin. Lääkeyhtiöt eivät ole niistä kiinnostuneita, koska vitamiineja ei voi patentoida.

Tutkimus on uutisoitu muun muassa lääkäreille tarkoitetulla MedPage Today- sivustolla sekä maailman johtavan tiedelehden Naturen uutisissa.

C-vitamiini ehkäisee ja lievittää doksorubisiinin (Adriamysiinin) aiheuttamaa sydänvaurioita, osoittaa kanadalaisten ja brasilialaisten sydänlääkäreiden tutkimus (Akolkar ym. 2017). C-vitamiini vähentää hapetus- ja nitrosatiivista stressiä ja kroonista tulehdusta sekä sydänlihassolujen kuolemaa (apoptoosia). C-vitamiini tehostaa C-vitamiinia kuljettavien proteiinien toimintaa sydänlihaksessa, mikä näyttää olevan keskeistä antioksidanttikapasiteetin parantamisessa doksorubisiinin aiheuttamassa sydänlihastaudissa (kardiomyopatiassa), päättelevät tutkijat

Vitamin C may boost chemotherapy. MedPage Today 10.2.2014

Vitamin C injections ease ovarian cancer treatments. Nature News 5.2.2014

Akolkar G, da Silva Dias D, Ayyappan P, et al. Vitamin C mitigates oxidative/nitrosative stress and inflammation in doxorubicin-induced cardiomyopathy. American Journal of Physiology. Heart and Circulatory Physiology. 2017 Oct 1;313(4):H795-H809. doi: 10.1152/ajpheart.00253.2017.
[No authors listed] A Narrative Review of Complementary Nutritional Supplements for Chemotherapy-induced Peripheral Neuropathy. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2019 Oct 1. pii: AT6034.