Tyypin 2 diabetes on tulehdustauti

Olen jo vuosia sanonut, että tyypin 2 diabetes (T2D) on luonteeltaan tulehdustauti. Nyt tälle näkemykselle on saatu vahvistusta tanskalaisen insuliininvalmistaja Novo Nordisk A/S:n hiiritutkimuksissa. Tähän asti taudin hoito on keskittynyt liiaksi pelkkään sokeritasapainoon. Se ei riitä ehkäisemään diabeteksen lisätauteja: sepelvaltimotautia, sydäninfarkteja, silmä-, hermo- ja munuaisvaurioita ja muistihäiriöitä. Uusi tutkimus puoltaa tulehdusta ehkäisevän ja vaimentavan hoidon soveltamista diabeteksessa.

Tyypin 2 diabetesta sairastaa jo yli puoli miljoonaa suomalaista, osa on vielä tietämättömiä taudistaan. Sairaus yleistyy kovaa vauhtia meillä ja muualla.

Ihmisen T2D:ta luonnehtivat krooninen matala-asteinen tulehdus (inflammaatio), hapetusstressi, haiman β-solujen sekä insuliinin tuotannon väheneminen. Paikallista β-solujen immuniteettia tunnetaan kuitenkin vielä heikosti.

Tanskalaistutkijat havaitsivat hiirillä, että diabeteksen varhaisessa vaiheessa, jo kahdeksassa viikossa, immuunijärjestelmän syöjäsolut (makrofagit) vaeltavat haimakudokseen ja vapauttavat siellä suuria määriä tulehdussytokiineja, jotka sitten tuhoavat insuliinia tuottavia β-soluja. Silloin veren sokeripitoisuus alkaa suureta.

makrofagi

Makrofagi eli syöjäsolu on veren valkosolu, jonka tehtävänä on tuhota bakteereja, viruksia, sieniä ja muita vaarallisia mikro-organismeja. Makrofagit voivat myös vaeltaa verestä haimaan ja vapauttaa siellä tulehdussytokiineja, jotka tuhoavat insuliinia erittäviä beetasoluja.


Tutkijat uskovat havainnon johtavan diabeteksen anti-inflammatoriseen hoitoon (jota olen yhdessä kollega Pentti Raasteen kanssa ehdottanut jo vuosia, mm. Hyvän diabeteshoidon oppaassa). Parasta lääkkeetöntä anti-inflammatorista hoitoa diabeetikolle ovat vähähiilihydraattinen vhh-ruokavalio ja tulehdusta vaimentavat ravintolisät, joihin kuuluvat muun muassa berberiini, D3-vitamiini, E-EPA, karnosiini, orgaaninen kromi, magnesium, sinkki ja ubikinoni.

Type 2 diabetes is an inflammatory disease, say researchers. Medical News Today 12.1.2014
Cucak H, Groth Grunnet L, Rosendahl A. Accumulation of M1-like macrophages in type 2 diabetic islets is followed by a systemic shift in macrophage polarization. Journal of Leukocyte Biology 2014;95 (1) 149-160. Abstract