Karnosiinia haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon: Kliininen tutkimus

Haavainen paksusuolitulehdus on krooninen, uusiutuva suoliston vaikea tulehdustila, johon ei ole parantavaa hoitoa. Kaikki uudet tehokkaat ja turvalliset hoitokeinot ovat tervetulleita. Japanilaiset lääkärit (Division of Gastroenterology and Hepatology, Department of Internal Medicine, The Jikei University School of Medicine, Tokyo) ovat tutkineet karnosiini-sinkki-yhdisteen vaikutuksia tässä taudissa. Rohkaisevat tulokset julkaistiin skandinaavisessa lääkärilehdessä.

Testattu hoitoaine oli kauppanimeltään Polaprezinc (PZ), geneerisesti N-(3-aminopropionyyli)-L-histidinaattisinkki, eli sinkin ja karnosiinin yhdistelmä, jonka tiedetään entuudestaan nopeuttavan haavojen paranemista. Vaikutustapa on andioksidatiivinen ja prostaglandiinivälitteinen solujen suojaus.

Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen valittiin yliopistosairaalan 28 potilasta, joilla oli aktiivinen tauti. Heistä 18 potilasta sai 150 mg/vrk PZ:a ja loput 10 toimi verrokkeina. Kaikille annettiin tavanomaista käypää hoitoa. Alussa ja viikon kuluttua tehtiin kliininen ja endoskooppinen (tähystys)tutkimus sekä suolistosta otettiin näytteitä histologiseen tutkimukseen.

Tähystystulokset paranivat merkitsevästi PZ-ryhmässä verrattuna alkutilanteesen. PZ-ryhmän tilanne koheni myös kliinisesti arvostellen. Verokkien tilanne pysyi ennallaan. Sinkkikarnosiinikelaatti, PZ, voi olla hyödyllinen lisähoito haavaisessa paksusuolen tulehduksessa, kirjoittavat japanilaiset gastroenterologit skandinaavisessa lääkärilehdessä.

Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä suojaa myös vatsan limakalvoa alkoholin (etanolin) aiheuttamilta vaurioilta (mahahaavalta) (Choi ym. 2013). Karnosiini ehkäisee myös alkoholin haittavaikutuksia maksassa ja aivoissa.

Tietääkseni juuri tätä valmistetta (PZ) ei ole saatavana Suomessa, mutta ravintolisänä myydään ainakin kahta sinkin ja karnosiinin yhdistelmää, joista toisessa on 400 ja toisessa 600 mg karnosiinia ja kummassakin on 15 mg sinkkiä per tabletti.

Japanissa on aikaisemmin osoitettu, että E-EPA (1800 mg/vrk) on erittäin tehokas kalaöljyvalmiste haavaisen paksusuolitulehduksen hoidossa. Se piti tutkitut nuoret (8–16 v) potilaat oireettomina niin kauan kuin E-EPAa annettiin. Muutkin tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljy on hyödyksi haavaisessa paksusuolitulehduksessa (lue lisää viereisen palstan linkistä). Näin ollen voin hyvällä omallatunnolla suositella E-EPAn ja sinkkikarnosiinin yhdistelmää taudin lisähoidoksi.

Berberiinikin lievittää haavaista paksusuolentulehdusta (Liao ym. 2019).

Itagaki M, Saruta M, Saijo H, et al. Efficacy of zinc-carnosine chelate compound, Polaprezinc, enemas in patients with ulcerative colitis. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2013 Nov 29 PubMed

Choi HS, Lim JY, Chun HJ, et al. The effect of polaprezinc on gastric mucosal protection in rats with ethanol-induced gastric mucosal damage: Comparison study with rebamipide. Life Sciences. 2013 Jun 3. doi:pii: S0024-3205(13)00296-8. 10.1016/j.lfs.2013.05.019.
Liao Z, Zhang S, Liu W, et al. LC-MS-based metabolomics analysis of Berberine treatment in ulcerative colitis rats. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2019;1133:121848. doi:10.1016/j.jchromb.2019.121848