Berberiini suojaa nivelrustoja

Berberiiniä on käytetty vuosisatoja Kiinassa ja Koreassa kansanlääkkeenä nivelvaivojen hoitoon. Uudet farmakologiset tutkimukset ovat selvittäneet, kuinka berberiini suojaa nivelrustoja kulumista vastaan. Tässä tulee uusin tutkimus Kiinasta.

Nivelrikko (engl. osteoarthritis, OA) on tila, jossa nivelrustoa rappeutuu ja kuluu nopeammin kuin elimistö ehtii korjata. Tämä tutkimusraportti on aika teknistä luettavaa, mutta ilman uskottavia biologisia tai farmakologisia vaikutusmekanismeja ei voida esittää vakuuttavasti, että jokin hoito toimii väitetyllä tavalla (muutoin lääkäriseura Duodecim puhuu "uskomushoidosta").

Kiinalaiset tutkijat osoittivat rottakokeessa, että berberiini ehkäisee ruston rappeutumista estämällä tietyn tulehdussytokiinin, interleukiini-1β:n (IL-1β) haittavaikutuksia rustosoluissa (kondrosyyteissä). Sen lisäksi berberiini aktivoi Akt:tä*, jolloin aggrekaanien määrä lisääntyi rustossa. Aggrekaanit sitoutuvat rustossa hyaluronaani-nimiseen sokeriketjuun muodostaen suuria aggregaatteja. Ja vielä, berberiini lisäsi rustokudoksen proteoglykaanien määrää ja ruston paksuutta, ilmeni histologisissa ja immunohistokemiallisissa tutkimuksissa.

*Akt tunnetaan myös nimellä proteiinikinaasi B (PKB), joka on seriinini/treoniini-spesifinen poteiinikinaasi (entsyymi). Sillä on keskeinen merkitys monissa solun toiminnoissa, kuten sokeriaineenvaihdunnassa, solujen kasvamisessa, ohjelmoidussa kuolemassa (apoptoosissa) ja solujen vaeltamisessa (migraatiossa). Akt:n aktivaatio estää mm. rustosolujen kuolemaa (apoptoosia), mikä on tärkeää nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa.

Tulokset osoittavat, että berberiini voi ehkäistä ja lievittää rustokudoksen rappeutumista nivelrikossa edistämällä rustosolujen elossaoloa ja rustosolujen rakenteen (matriksin) tuotantoa, mikä perustuu osittain juuri Akt:n aktivaatioon. Berberiinin rustoa suojaavat ominaisuudet puoltavat berberiinin käytön harkitsemista nivelrikon hoidossa, kirjoittavat tutkijat arvostetussa tiedelehdessä.

Muutkin ravintolisät (kuten D-vitamiini, E-EPA ja Uuden-Seelannin vihersimpukkauute) ehkäisevät ja jarruttavat tutkitusti ihmisten ja kotieläinten nivelrikkoa, kuten viereisen palstan linkeistä käy ilmi.

Zhao H, Zhang T, Xia C, wt al. Berberine ameliorates cartilage degeneration in interleukin-1β-stimulated rat chondrocytes and in a rat model of osteoarthritis via Akt signalling. Journal of Cellular and Molecular Medicine 2013 Nov 28. doi: 10.1111/jcmm.12186