D-vitamiini torjuu sairaalainfektioita

D-vitamiinin pieni pitoisuus, alle 75 nanomoolia litrassa (nmol/l) veressä, lisää riskiä saada sairaalainfektio ja joutua viettämään ylimääräisiä päiviä sairaalassa mahaleikkauksen jälkeen, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus. Suomessa ns. asiantuntijat toitottavat, että 50 nmol/l muka riittää kaikille. Nämä valeasiantuntijat – joille on suotu oikeus D-vitamiinisuositusten antamiseen – aiheuttavat potilaille tarpeetonta kärsimystä ja kunnille suuria kustannuksia ylimääräisinä sairaalahoidon kustannuksina.


Tutkimus tehtiin Bostonissa Massachusetts General Hospitalissa, joka kuuluu Yhdysvaltain maineikkaimpiin sairaaloihin. Siellä mitataan kaikkien leikkaukseen tulevien potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (joka Suomessa merkitään S-D-25). Alle 75 nmol/l pitoisuus liittyi kolminkertaiseen määrään sairaalassa hankittuja infektioita verrattuna potilaisiin, joiden S-D-25 oli yli 75 nmol/l, raportoivat tohtori Sadeq Quaishi ja kollegat JAMA Surgery -lehdessä. Matala S-D-25 liittyy myös ikääntyvien miesten lonkan kulumiin ja sydämen vajaatoimintaan, kirjoittavat kirurgit.

D-vitamiinin puutetta oli 58 prosentilla potilaista ja 70–80 prosentilla mahaleikkaukseen (bariatriseen kirurgiaan Roux-en-Y gastric bypass -leikkaukseen) tulevista potilaista. Kirurgit selvittivät sairaalainfektioiden esiintymistä 770 Roux-en-Y-potilaalla. Sairaalainfektioksi laskettiin leikkaushaavan tulehdus, virtsaputken katetrointiin liittyvä tulehdus, keuhkokuume ja virtsatietulehdus yli 48 tuntia sairaalantulon jälkeen ja 30 päivän kuluessa leikkauksesta. Kaiken kaikkiaan sairaalainfektioita esiintyi 6,3 prosentilla potilaista ja leikkausalueen tulehduksia 2,6 prosentilla. Leikkausalueen tulehduksia oli yli 4 kertaa ja muita tulehduksia 3 kertaa muita enemmän niillä, joiden S-D-25 oli alle 75 nmol/l.

Boston, jossa tutkimus tehtiin, sijaitsee leveysasteella 42 eli suunnilleen Madridin korkeudella. Helsinki on 60. ja Nuorgam 70. leveyspiirillä. Suomessa saa siis paljon vähemmän D-vitamiinia auringosta kuin Bostonissa. Silti Bostonissa podetaan yleisesti D-vitamiinin puutosta. D-vitamiinin riittävän saannin voi selvittää ainoastaan mittamalla seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Sen tulisi olla 75–150 nmol/l (pitkäaikaissairailla 125–150 nmol/l).

Leikkausta edeltävä seerumin D-vitamiinipitoisuus voi olla "muokattava riskitekijä" leikkauksen jälkeistä terveyttä ajatellen, kirjoittavat bostonilaiskirurgit. Minusta tämänkin tutkimuksen valossa on järkyttävää, että Suomessa D-vitamiinin saantisuosituksista päättäminen on annettu ravitsemustieteilijöiden tehtäväksi, vaikka he eivät hoida potilaita eikä heillä ei ole oikeaa käsitystä sairaalapotilaiden D-vitamiinin tarpeesta. Vikaa on tietystä myös suomalaisessa terveydenhuollon henkilökunnassa, joka kuvittelee, että terveelle keskivertoväestölle annettu saantisuositus koskisi myös ikääntyviä ja kroonisesti sairaita ihmisiä sekä sairaalapotilaita. Näinhän asianlaita ei ole!

D-vitamiini on yleisantibiootti kaikkiin infektioihin, kirjoittavat israelilaiset tutkijat (Borella ym. 2014).

Quraishi SA, Bittner EA, Baum L, et al. Association between preoperative 25-hydroxyvitamin D level and hospital-acquired infections following Roux-en-Y gastric bypass surgery. JAMA Surgery 2013; DOI: 10.1001/jamasurg.2013.3176
Borella E, Nesher G, Israeli E, Shoenfeld Y. Vitamin D: a new anti-infective agent? Annals of  New York Academy of Sciences. 2014 Mar 4. doi: 10.1111/nyas.12321.