L-karnitiini ja ubikinoni ehkäisevät statiinien myrkyllisyyttä

Statiinien uhrit ja heitä hoitavat lääkärit eivät ole ilmeisesti olleet tietoisia L-karnitiinista ja ubikinonista – tai eivät ole ymmärtäneet käyttää niitä. Näillä ravintolisillä olisi voitu todennäköisesti ehkäistä monia statiinien aiheuttamia terveyshaittoja, lihasväsymystä ja -heikkoutta, uni- ja muistihäiriöitä, diabesta ym. Suosittelen statiinien käyttäjille ubikinonia 200–300 mg päivässä.


Asiasta on julkaistu uusi tutkimus
rotilla Brasiliassa. Sen mukaan sekä L-karnitiini että ubikinoni (koentsyymi Q10) ovat tehokkaita ravintolisiä statiinien haittojen ehkäisyssä. Statiinit näet haittaavat solujen pienoisvoimalaitosten mitokondrioiden normaalia toimintaa ja heikentävät siten lihasvoimaa ja kestävyyttä ja voivat aiheuttaa lihassairauden (myopatian) tai sydänlihaksen rappeuman (rabdomyolyysin). Ubikinoni toimii juuri mitokondrioissa, joissa se tuottaa soluille energiaa. Tässä tutkimuksessa L-karnitiini ja ubikinoni (kumpikin erikseen) estivät simvastatiinin haittoja mitokondrioissa. Tämäkin raportti puoltaa ravintolisien käyttöä statiinien kera.

Lue myös äskettäin raportoimani kliininen taiwanilainen tutkimus, jossa statiinin käyttäjät nauttivat hyvällä menestyksellä 300 mg ubikinonia päivässä. Suomessa lähes 700 000 henkilöä syö statiineja, ja ainakin 130 000 heistä kärsii niiden aiheuttamista sivuvaikutuksista – suuri osa aivan turhaan tietämättömyyden vuoksi. Statiineista ei ole hyötyä sydäntaudin ennaltaehkäisyssä (primaaripreventiossa), joten terveiden ei kannata syödä näitä lääkkeitä.

Amerikkalaisessa sairaanhoitajien ammattilehdessä julkaistu koontitutkimus (meta-analyysi) puoltaa ubikinonin käyttöä suojaamaan statiinien myrkyllisiltä vaikutuksilta (Littlefield. ym. 2013). Minusta on hienoa, että sairaanhoitajiakin informoidaan asiasta!

L-carnitine, Q10 reduce toxicity of statins. Foodcomsumer.org 15.11.2013
La Guardia PG, Alberici LC, Ravagnani FG, et al. Protection of rat skeletal muscle fibers by either L-carnitine or coenzyme Q10 against statins toxicity mediated by mitochondrial reactive oxygen generation. Frontiers in Physiology, 15 May 2013 | doi: 10.3389/fphys.2013.00103
Littlefield N, Beckstrand RL, Luthy KE. Statins' effect on plasma levels of Coenzyme Q10 and improvement in myopathy with supplementation. Journal of American Association of Nurse Practitions. 2013 doi: 10.1002/2327-6924.12046