EPA ehkäisee valtimoiden jäykistymistä

Ravitsemuslääketieteessä on alettu tutkia erilaisten aterioiden vaikutuksia valtimoiden seinämiin. On käynyt ilmi, että rasvainen ruoka, grillattu, käristetty ja paistettu liha ja kolajuomat jäykistyvät valtimoita heti ruoan jälkeen. Rasvaisen aterian yhteydessä otettu kalaöljyn EPA-rasvahappo kuitenkin ehkäisee valtimoiden jäykistymisen, kirjoittavat Lontoon King´s Collegen ravitsemustieteen tutkijat. Hiljattain on osoitettu, että benfotiamiini-niminen B1-vitamiini ehkäisee epäterveellisen aterian ja tupakoinnin aiheuttamaa valtimoiden jäykistymistä.

Vapaaehtoiset terveet miehet (N=17) nauttivat viikon välein koeaterian, joka sisälsi 51 grammaa auringonkukkaöljyä (plasebo) tai muutoin samanlaisen aterian, johon oli lisätty 5 grammaa EPA-rasvahappoa (verum). Neljä tuntia koeaterian jälkeen annettiin vielä toinen ateria, jossa oli rasvaa 44 grammaa. Aterioiden vaikutusta valtimoiden jäykkyyteen (stiffness index, DVP-SI) tutkittiin digital volume pulse (DPV) -nimisellä menetelmällä.

EPAn nauttiminen nosti viidessä tunnissa veren EPA-rasvahapon pitoisuuden keskimäärin 8-kertaisesti 0.27 ± 0.16 mmol/l -> 2.10 ± 0.99 mmol/l. Kuuden tunnin kuluttua aterioista mitattu valtimoiden jäykkyysindeksi parani EPAlla merkitsevästi plaseboateriaan verrattuna. Toisin sanoen, EPAn nauttiminen ehkäisee valtimoiden jäykistymisen ja tekee niistä joustavia, mikä puolestaan ehkäisee verenpaineen nousua ja edistää verenkiertoa.

"Johtopäätöksemme on, että EPAn lisääminen rasvaiseen ateriaan aiheuttaa akuutin muutoksen valtimoiden tonuksessa. Muutos on riippumaton hapetusstressistä", kirjoittavat tutkijat. He ovat ravitsemustieteen ja sydäntautialan englantilaisia huippututkijoita. Professori Tom Sanders on tutkinut omega-3-rasvahappoja koko ikänsä. Hän esiintyi mm. YLEn lähettämässä TV-dokumentissa "Totuus omega-3:sta".

Hall WL, Sanders KA, Sanders TAB, Chowienczyk PJ. A high-fat meal enriched with eicosapentaenoic acid reduces postprandial arterial stiffness measured by digital volume pulse analysis in healthy men. Journal of Nutrition 2008, 138, 287-291 [Abstract] [Nutraingredients.com]

Tohtori Tolosen kommentti

Samankaltainen tutkimustulos julkaistiin syyskuussa 2007 European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä (doi: 10.1038/sj.ejcn.1602886). Sen mukaan kalaöljy parantaa valtimoiden joustavuutta ja edistää sydänterveyttä kaikin puolin.

Amerikkalais-saksalainen diabeteslääkäreiden työryhmä osoitti hiljattain, että benfotiamiini kykenee ehkäisemään täysin kolajuoman, liharuokien aiheuttaman ja tupakoinnin aiheuttaman valtimoiden jäykistymisen (lue lisää).

Muita aiheeseen liittyviä linkkejä:

E-EPA alentaa kohonnutta verenpainetta ja triglyseridejä
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskitekijöitä
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
E-EPAa suositellaan sydänpotilaille USA:ssa
Uudet E-kalaöljyt syrjäyttävät perinteiset sydäntautien hoidossa
Kalaöljy sydäntaudeissa
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset