Sepelvaltimoiden kalkkikuvaus lyö laudalta kolesterolimittaukset

Sepelvaltimoiden kuvantaminen ja floridalaisen kardiologin Arthur Agatsonin kehittämä tunnusluku (score) kertoo monin verroin enemmän sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskistä kuin kolesteroli- ja muut verimittaukset, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus. Rasvainen ruoka ei ole sydäntaudin syytekijä, sanoo englantilainen kardiologi Assem Malhotra British Journal of Medicinessa ja BBC:n haastattelussa.

Vaikka potilaan veressä olisi miten erilaisia rasvoja, yli 100 Agatsonin pisteen tulos kuvantamisessa liittyy 22–29 sydäntautitapahtumaan/1000 henkilövuotta, kun taas skoori nollaan (0) liittyy vain 2–6 tapahtumaa, ilmenee tri Khurram Nasirin ja työryhmän uudesta tutkimuksesta (Baptist Health South Florida in Miami Beach). Tutkimuksen julkaisi USA:n Sydänliiton lehti Circulation.

Kirjoitin jo vuonna 2010, ettei sepelvaltimotaudin syy ole pääasiassa kolesterolissa, kuten yleisesti kuvitellaan, vaan kalsiumin kertymisessä valtimoihin. Saman kerroin myös DI Leino Utriaisen ja minun yhteisessä kirjassa Suuri kolesterolihuijaus (Readme 2011). Kolesterolimittaukset, sellaisina kuin niitä nykyään Suomen laboratorioissa tehdään, ovat hölynpölyä, jolla vain rahastetaan ja saadaan sadat tuhannet suomalaiset turhasta huolestuneiksi laboratorioiden, lääkäreiden ja apteekkien asiakkaiksi. Itse asiassa julkisen terveydenhuollon pitäisi lopettaa turhat (ainakin yli 65-vuotiaiden) kolesterolimittaukset, jolloin terveydenhuollon kuormitus ja kulut pienenisivät merkitsevästi. Suomenkin Sydänliiton olisi aika luopua lietsomasta kolesterolihysteriaa ja turhan statiinilääkityksen käyttöä.

Jos vastaväitteenä esitetään, että valtimoiden kuvantaminen on kallista, niin minä väitän, että päinvastoin, se voidaan hyvin rahoittaa turhista kolesterolimittauksista ja statiinilääkityksestä säästyvillä varoilla, jolloin saadaan paljon tehokkaampaa terveyden- ja sairaanhoitoa. Myönnän, että jos kalkkilukema on 100 tai yli, voi statiinilääkityksestä olla hyötyä. Jos lukema on pieni, on lääkitys kyseenalaista.

Calcium Score Beats Lipids for Telling CVD Risk. MedPageToday 22.10.2013

British Medical Journal julkaisi katsauksen statiinien käytöstä pienen riskin potilailla, joilla tarkoitetaan ihmisiä, joilla on alle 10 % riski sairastua sepelvaltimotautiin tai sydäninfarktiin seuraavien 10 vuoden kuluessa. Heille ei ole hyötyä statiineista, kirjoittavat tohtori John Abramson ja kollegat. Näkemys tukee DI Leino Utriaisen ja minunkin jo kauan esittämääni. Siis: ei statiineja terveille. Lääketeollisuuden sponsoroimalle Sydänliitolle ja sen ylilääkärille Mikko Syvänteelle lunta tupaan!

Should people at low risk of cardiovascular disease take a statin? BMJ 2013; 347 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.f6123