Berberiini ja närästys (refluksitauti)

Berberiini auttaa närästykseen eli refluksitautiin, jossa mahalaukun sisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja joskus muitakin oireita. Lievää takaisinvirtausta tapahtuu silloin tällöin ilman, että kyseessä on varsinainen tauti. Refluksitaudissa takaisinvirtaus haittaa elämää tai voi aiheuttaa lisäsairauksia, joista yleisin on ruokatorven alaosan tulehdus, inflammaatio. Koska berberiini on tehokas anti-inflammatorinen yhdiste, sen vaikutusta on nyt tutkittu refluksitaudissa rotilla Etelä-Koreassa, jossa berberiini on ollut käytössä kansanlääkkeenä vuosituhansia.

Närästys johtuu happaman mahansisällön tai sappinesteen pääsystä ruokatorveen.

Refluksitauti aiheutettiin 54 rotalle sitomalla mahalaukun sulkijalihaksia. Sitten rotilta mitattiin tulehdussytokiineja (typpioksidi, interleukiini (IL)-1β ja prostaglandiini E2) in vitro ja in vivo. Rotat jaettiin 6 ryhmään, joista osa toimi verrokkeina, osa sai lääkkeenä omepratsolia ja osa berberiiniä (20, 40 tai 60 mg/kg).

Kuusi tuntia kirurgisen toimenpiteen jälkeen rotat ”uhrattiin” ja niiden verestä mitattiin sytokiinit ja ruokatorvi ja mahalaukku avattiin, mahalaukun pH ja mahaneste tutkittiin ja limakalvon ja lihasten vauriot tutkittiin. Kävi ilmeiseksi, että berberiiniä saaneiden rottien ruokatorven vauriot olivat pienemmät kuin verrokeilla. Samoin tulehdussytokiinien pitoisuudet olivat pienemmät.

Tulokset osoittavat berberiinin olevan anti-inflammatorinen (tulehdusta estävä) aine, joka lievittää refluksitaudin oireita ja limakalvomuutoksia. Berberiini voi olla pätevä farmakologinen hoito refluksitautiin, päättelevät korealaiset tutkijat. Tämä on aivan uusi käyttöalue berberiinille.

Choo BK, Roh SS. Berberine protects against esophageal mucosal damage in reflux esophagitis by suppressing proinflammatory cytokines. Experimental and Therapeutic Medicine. 2013 Sep;6(3):663-670. Free Full Text