Statiinihuuma hiipuu Isossa-Britanniassa

Ison-Britannian sydäntautijohtaja professori Roger Boyle esitti huhtikuussa 2008, että 4 miljoonaa brittiä pitää saada entisten lisäksi syömään statiineja. Boylen toive on ilmeisesti toteutunut. Nyt brittilääkärit varoittavat, että 4 miljoonaa brittiä on pantu turhaan syömään statiineja. He altistuvat siten aivan turhaan sivuvaikutusten riskille, kuten lihaskipuihin, väsymykseen, vastavaivoihin, unihäiriöihin ja erektiohäiriöihin.


Tulokset ilmenivät Birmingham Universityn
uudessa tutkimuksessa. Sen mukaan Britanniassa haaskataan turhiin ja haitallisiin statiinihoitoihin 100 miljoonaa puntaa vuodessa. Tutkimuksessa analysoitiin 365 000 potilaan tiedot 421 yleislääkärin vastaanotoilta. Kuusi kymmenestä statiinireseptistä oli kirjoitettu terveille ihmisille pelkän kokonaiskolesterolilukeman perusteella sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen primaariehkäisyyn. Siis henkilöille, joilla ei ole todettu näiden tautien riskitekijöitä.

Tutkimusta johtanut tohtori Tom Marshall (Birmingham School of Public Health and Population Science) sanoo: ”Nämä [statiinit] ovat hyödyllisiä lääkkeitä, mutta niitä ei määrätä oikeille henkilöille." Lääketeollisuus lahjoo yleislääkäreitä mittaamaan potilaiden kokonaiskolesterolia ja määräämään tuloksen perusteella statiineja. Niinpä suurin osa resepteistä kirjoitetaan pelkän kokonaiskolesterolin lukeman perusteella, vaikka niin ei pitäisi enää tehdä (sanoo Suomenkin päivitetty Käypä hoito -suositus).

Monet ruotsalaiset ja norjalaiset sydänlääkärit ovat jo pitkään kritisoineet statiinien turhaa määräämistä terveille ihmisille (lue lisää viereisen palstan linkeistä).

"Statiinihoidolla on ollut tutkimuksissa yllättävän vähän vaikutusta kuolleisuuteen (2-6 vuoden seurannoissa). Statiinihoidon lopettamista tulisi harkita potilailla, joiden elinajan odote on rajallinen ja/tai jotka saavat statiineista sivuvaikutuksia", kirjoittavat tanskalaiset tutkijat (Lopez Kristensen ym. 2015) BMJ Open 2015;5:e007118 doi:10.1136/bmjopen-2014-007118.

Four million more Britons may need to take statins, says health tsar. Mail Online 2008
Four million patients on statins don't need them: Half of those on cholesterol-reduction pills risk side effects with little chance of benefit, doctors warn. Mail Online 18.8.2013

Kommentti

Jos tutkimuksen tulos suhteutetaan Suomen väkilukuun ja statiinien määräämiseen, se merkitsee, että meillä noin 400 000 ihmistä syö turhaan statiineja, kuten Leino Utriaisen kanssa arvioimme kirjassamme Suuri kolesterolihuijaus (2011).