Raskaus, masennus ja kalaöljy

Noin 10–15 prosenttia naisista masentuu synnytyksen jälkeen. Suomessa se merkitsee 6 000–10 000 naista vuodessa. Äidin masennus heikentää myös vauvan nykyistä ja tulevaa terveyttä. Useat toisistaan riippumattomat tutkimukset osoittavat, että tämä masennus liittyy liian vähäiseen kalaöljyn omega-3-rasvahappojen saantiin ja niiden pieneen pitoisuuteen veressä. Asia saa vahvistusta uudesta norjalaisesta tutkimuksesta, joka puoltaa kalaöljyn käyttöä raskauden ja imetyksen aikana.

Punasolujen pieni omega-3-indeksi ja suuri omega-6/omega-3-suhde ennustavat synnytyksen jälkeistä masennusta, ja kääntäen suuri indeksi suojaa masennukselta, ilmenee Bergenin yliopiston ajassa etenevästä tutkimuksesta (National Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), Bergen, Norway).

Aineisto oli koottu 2009-2011 Bergenin alueella
raskaana olleista naisista (n=72). Heistä 69 antoi verinäytteen, josta analysoitiin mm. omega-3-indeksi 28. raskausviikolla. Sitä verrattiin masentuneisuutta mittaavan kyselylomakkeen tuloksiin (Edinburgh Postnatal Depression Scale EPDS). Artikkelin kuva 2 osoittaa selvästi, kuinka masentuneisuus korreloi non-lineaarisesti matalaan omega-3-indeksiin. Toisin sanoen, mitä vähemmän punasolujen kalvoilla on omega-3-rasvahappoja, sitä suurempi on masentumisen riski. Indeksin 25, 50 ja 75 persentiilit olivat 5,1%, 6,1% ja 7,7%. Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että ihanteellinen indeksi on vähintään 8 %, jolloin mm. sydäntaudin riski vähenee lähes olemattomaksi. Raskaana olevilla norjalaisnaisilla – jotka kuitenkin tunnetusti syövät kalaa enemmän kuin suomalaiset – on siis useimmiten liian pieni indeksi, ja mitä pienempi se on (esim. alle 5 %), sitä suurempi on synnytyksen jälkeisen masennuksen riski. Sydäntaudeissa alle 4 % indeksi ennustaa suurta sairastumisen riskiä. Kuva 3 osoittaa omega-3-indeksin ja DHAn ja EPAn korrelaatiot.

Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. Julkaisussa on erinomainen kirjallisuusluettelo (94 referenssiä), josta pääsee alkuperäisiin töihin.

Markhus MW, Skotheim S, Graff IE, et al. Low omega-3 index in pregnancy is a possible biological risk factor for postpartum depression. PLoS One. 2013 Jul 3;8(7):e67617. doi: 10.1371/journal.pone.0067617. Free Full Text


Tohtori Tolosen kommentti

Suomalaiset psykiatrit ja muut lääkärit ja terveysviranomaiset (ravitsemusterapeuteista puhumattakaan) eivät ole lotkauttaneet korvaansa tieteellisille tutkimuksille, jotka osoittavat kiistatta kalaöljyn tärkeyden raskausajan masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Raskaana oleville naisille ollaan kyllä valmiita syöttämään synteettisiä mielialalääkkeitä, mutta ei kalaöljyä, vaikka EU antoi jo elokuussa 2007 suosituksen sen käytöstä raskauden aikana. Tehokkain valmiste masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa on E-EPA, jossa on mukana D3-vitamiinia.