Karnosiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia

Karnosiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia, osoittavat useat toisistaan riippumattomat tutkimukset. Uusin raportti tulee italialaisesta nanoteknologian tutkimuslaitoksesta. Siellä osoitettiin, että karnosiinimolekyyli tarttuu Aβ1-42-nimisiin amyloidisäikeisiin, pilkkoo niitä ja estää siten hermosoluille myrkyllisten amyloidipaakkujen syntyä aivoissa. Karnosiini on siis mitä suositeltavin ravintolisä kaikille ikääntyville ihmisille, jotka haluavat suojella aivojaan ja muistiaan.

Amyloidisäikeiden ja -paakkujen liiallisella synnyllä aivoissa on ratkaiseva merkitys Alzheimerin taudin synnyssä (patogeneesissä) ja pahenemisessa. Pääosa patologisista amyloideista on nimeltään Aβ1-42, jota aivot tuottavat fysiologisesti amyloidin esiproteiinista (prekursorista). Amyloidipaakut ovat neurotoksisia, hermosoluille myrkyllisiä muodostumia. Aβ1-42:n määrä voidaan mitata verestä ja näin sen liikatuotanto voidaan todeta.

Karnosiinimolekyyli tarttuu Aβ1-42:aan – kuten avaruusalus satelliittiin –, pilkkoo sitä ja ehkäisee siten sen liiallista kertymistä aivoissa, kuten uuden tutkimuksen 3-ulotteinen kuva osoittaa.

Italialaisen nanotekniikan tutkimuslaitoksen raportti on luettavissa kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Tämä tutkimus tukee ja vahvistaa useita aikaisempia raportteja (esim. Corona ym. 2011). Voit lukea lisää viereisen palstan linkeistä karnosiinin hyvistä vaikutuksista aivoissa. Karnosiini on siis mitä suositeltavin ravintolisä ikääntyvien aivojen suojaukseen.

Aloisi A, Barca A, Romano A, et al. Anti-Aggregating Effect of the Naturally Occurring Dipeptide Carnosine on Aβ1-42 Fibril Formation. PLoS One. 2013 Jul 3;8(7):e68159. Free Full Text
Corona C, Frazzini V, Silvestri E, et al. Effects of Dietary Supplementation of Carnosine on Mitochondrial Dysfunction, Amyloid Pathology, and Cognitive Deficits in 3xTg-AD Mice. PLoS One. 2011;6(3):e17971. Free Full Text