Diabeetikkojen ravitsemus- ja liikuntaneuvontatutkimus epäonnistui

Diabetesliittojen jakama ravitsemus- ja liikuntaneuvonta ei ehkäise tyypin 2 diabeetikkoja sairastumasta ja kuolemasta sydän- ja verisuonitauteihin, ilmenee uudesta suuresta amerikkalaisesta Look AHEAD -tutkimuksesta. Se oli karvas pettymys niille, jotka ovat luottaneet virallisterveelliseen vähärasvaiseen ja vähäkaloriseen ruokavalioon.

Look AHEAD (Action for Health in Diabetes) -tutkimus käsitti 5 145 ylipainoista tyypin 2 diabeetikkoa, joita tutkittiin ja seurattiin keskimäärin 9,6 vuotta 16 hoitopaikassa USA:ssa. Osallistujien keski-ikä oli 58,7 vuotta ja painoindeksi 36 (eli he olivat sairaalloisen lihavia). Diabetes oli kestänyt keskimäärin 5 vuotta. 14 %:lla oli todettu sydän- tai verisuonitauti.

Potilaat satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen (verum) sai vakiohoidon lisäksi tehostettua virallisterveellistä ravitsemus- ja liikuntaohjausta. Toinen ryhmä toimi verrokkeina. Verumryhmä laihtui aluksi 8,6 %, verrokit 0,7 %, mutta ryhmien välinen ero tasaantui seuruun loppua kohti (6 vs 3,5 %). Ns "pitkä sokeri" eli HbA1c väheni enemmän verumryhmässä vuoden kuluttua. Verumryhmä tarvitsi vähemmän insuliinia, statiineja ja verenpainelääkkeitä. Siitä koitui säästöjä, totesivat tutkijat.

Sairastuvuus ja kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin eivät kuitenkaan vähentyneet verrokkeihin nähden, mikä oli tietysti suuri pettymys ja asettaa diabeetikkojen nykyiset ravitsemusohjeet kyseenalaisiksi.

Tutkimuksen julkaisi USA:n suurin ja vaikutusvaltaisin yleislääketieteen lehti New England Journal of Medicine. Tutkimus raportoitiin äskettäin myös Yhdysvaltain Diabetesliiton (ADA) kokouksessa, jossa sen esitti johtava tutkija professori Rena Wing (Brown University). Voit katsoa alla olevasta linkistä hänen lyhyen haastattelunsa, jossa hän yrittää selittää tutkimuksen epäonnistumisen syitä. Tutkimuksen perusteella on nyt selvää, että diabetesliitot jakavat jäsenilleen virheellistä ravitsemusneuvontaa.

Tulos olisi voinut olla parempi, jos diabeetikot olisivat noudattaneet Hyvän Diabeteshoidon oppaan neuvoja (vhh-ruokavalio + ravintolisät).

ADA: Lifestyle Changes Don't Protect Diabetic Heart. MedPageToday 24.6.2013