Rasvaisen kalan ympäristömyrkyistä uusi huoli

Norjan Helsedirektoratet on pienentänyt rasvaisen kalan syöntisuositusta ympäristömyrkkykuorman vuoksi. Norjan kansantarveyslaitos varoittaa erityisesti naisia, jotka aikovat hankkia lapsia. Suomen viranomaissuositus on kymmenen vuoden takaa.

Norjan viranomaissuositus kuului ennen, että rasvaisia kaloja pitäisi syödä vähintään kahdesti viikossa, Nyt se kuuluu, että näitä kaloja voi syödä enintään puolitoista annosta viikossa. Uuteen ohjeeseen kuuluu lisäksi, ettei nuorten naisten ja raskaana olevien pitäisi syödä rasvaisia kaloja kahta annosta enempää viikossa. Ero suosituksissa on huomattava, sanoo Norjan kansanterveyslaitoksen Folkehelseinstitutin tutkija Merete Eggesbo.

Norjan suurimman sairaalan Rikshospitaletin patologian professorin Henrik Huitfeldtin mielestä Norjan terveysviranomaiset vähättelevät kasvatetussa lohessa olevan myrkyllisen dioksiinin terveysriskejä. Huitfeldtin mukaan moni norjalainen syö niin paljon kasvatettua lohta, että se aiheuttaa heille syövän. Hän kiinnitti huomion myös dioksiinin aiheuttamiin lasten kehityshäiriöihin.

HS:n haastattelemat Anja Hallikainen ja Mikael Fogelholm hyssyttelevät uutista "lonkalta" (ilman, että heillä olisi asiasta mitään uutta tutkimusfaktaa) ja pitävät edelleen kiinni 10 vuoden takaisista suosituksista. Lue koko juttu
Helsingin Sanomien verkkosivuilta 22.6.2013.

Olen itse syönyt lähes päivittäin norjalaista graavilohta. Nyt aion kuitenkin vähentää sen syömistä tuntuvasti. Vastaavasti lisään kalaöljyn saantia kapseleista. Väkevöidyt etyyliesteröidyt kalaöljyt, kuten E-EPA ja E-EPA+E-DHA, ovat täysin puhdistettuja, joten ne sopivat hyvin myös raskaana oleville naisille ja lapsille. Parhaissa valmisteissa on mukana myös D3-vitamiinia, jota me kaikki tarvitsemme kesät talvet.