EU hyväksyi kalaöljylle terveysväitteitä

Ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoivat yhtiöt saavat antaa valmisteistaan vain EU:n EFSA:n hyväksymiä terveysväitteitä. EFSA on myöntänyt niitä hyvin kitsaasti. Nyt kuitenkin kalaöljyvalmisteita saa markkinoida tietyillä terveysväitteillä.

EU on hyväksynyt kalaöljyn omega-3-rasvahapoille EPA ja DHA terveysväitteet, joiden mukaan ne pitävät yllä normaaleja seerumin triglyseriditasoja. Annoksen on kuitenkin oltava vähintään 2 ja enintään 5 grammaa päivässä. Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, jotka liiallisina pitoisuuksina lisäävät valtimotautien riskiä.

Toinen hyväksytty terveysväite kuuluu: DHA ja EPA pitävät yllä normaalia verenpainetta, kun annos on vähintään 3 ja enintään 5 grammaa (yhteensä näitä rasvahappoja). Suomennettua: kalaöljy ehkäisee verenpaineen nousua.

Tällaisia määriä on vaikea tai suorastaan mahdotonta saada tavallisesta ruokavaliosta. Nyt siis kalaöljyjen markkinoinnissa (mainonnassa) on luvallista käyttää näitä ilmaisuja. Kalaöljyalan toimijat pitävät EU:n päätöstä suurena voittona, sillä ravintolisille on ollut erittäin vaikea saada mitään terveysväitteitä. Noin 4000 terveysväiteanomuksesta vain 228 on hyväksytty. Nyt kun nämä kalaöljyn väitteet on virallisesti hyväksytty, voidaan todeta, että kalaöljyn täytyy olla todella hyvin tieteellisesti dokumentoitua ja turvallista käyttää.

Esimerkiksi MARINE- ja ANCHOR-tutkimukset osoittivat kiistatta, että E-EPA-niminen kalaöljy alentaa tehokkaasti ja turvallisesti ihmisten kohonneita triglyseridipitoisuuksia. Näissä tutkimuksissa testattiin 2 ja 4 gramman päiväannoksia. Teho oli sitä parempi, mitä suurempi oli annos ja mitä suurempia triglyseridipitoisuudet olivat olleet. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myönsi näiden tutkimusten perusteella E-EPA:lle lääkkeellisen käyttötarkoituksen "kohonneiden triglyseridien alentaminen". EU:ssa E-EPA ja muut kalaöljyvalmisteet ovat ravintolisiä.

Omega-3- heart health claims win EU approval. Nutraingredients.com 14.6.2013

Official Journal of European Union L 160 12.6.2013