Geenitutkijat: D-vitamiini ehkäisee verenpainetautia

Pohjoisilla leveysasteilla elävät väestöt, kuten suomalaiset, potevat piilevää D-vitamiinin puutetta, joka lisää monien kansantautien riskiä. Yli 155 000 ihmisen uusi geenitutkimus osoittaa, että D-vitamiinivaje voi nostaa verenpainetta. Tutkijat pitävät nyt D-vitamiinin puutteen ja verenpainetaudin välistä syy-yhteyttä toteennäytettynä. On ilmeistä, että sadat tuhannet suomalaiset sairastavat D-vitamiinin puutteen vuoksi verenpainetautia ja muita kansantauteja ja syövät niihin kalliita synteettisiä lääkkeitä. Se tulisi pikaisesti korjata nostamalla D-vitamiinin saantisuositus asianmukaiseksi, 100 mikrogrammaan (µg) päivässä. Kantona kaskessa on valtion ravitsemusneuvottelukunta, jossa ei ymmärretä D-vitamiinin tärkeää merkitystä kansanterveydelle.

Tutkimus tehtiin tohtori Vimal Karanin johdolla Lontoon University Collegessa lastentautien tutkimuslaitoksessa (Institute of Child Health) ja tulokset esitettiin 11.6.2013 Euroopan geenitutkijoiden yhdistyksen vuosikokouksessa (European Society of Human Genetics, ESHG). Tutkimuksen aineisto kerättiin 35 erillistutkimuksesta Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Tulokset osoittivat, että verenpainetautia esiintyy vähiten ihmisillä, joilla on eniten D-vitamiinia veressään.

"Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että pieni seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) liittyy verenpaineen kohoamiseen, mutta syy-yhteys ei ole ollut varma. Lisäksi satunnaistetut lumekontrolloidut tutkimukset – joissa ihmisille on annettu D-vitamiinilisää – ovat tuottaneet ristiriitaista tietoa. Kokonaiskuva on ollut jossakin määrin epäselvä, joten yritimme selvittää sen kerralla ja lopullisesti", sanoo tohtori Karani medialle annetussa ESHG:n tiedotteessa.

Jokainen 10 prosentin nousu S-D-25-lukemissa vähensi verenpainetaudin riskiä 8,1 %. Tutkijoiden käyttämä menetelmä, Mendelian randomisation, salli tehdä johtopäätöksiä syysuhteesta ilman sekoittavia tekijöitä. "Toisin sanoen, voimme tällä menetelmällä määrittää syysuhteen ja olla hyvin varmoja siitä, että päätelmänne ovat oikeat", sanoo Karani. Hän korostaa, että D-vitamiinin puutos on yleisen länsimaissa ja siksi tämän tutkimuksen tuloksilla on suuri merkitys kansanterveydelle.

"Tutkimuksemme viittaa vahvasti siihen, että D-vitamiinin käyttö ravintolisänä tai elintarvikkeiden rikastaminen D-vitamiinilla voivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. D-vitamiinilla on monia [muitakin] luuston ulkopuolisia terveysvaikutuksia. Aiomme jatkaa D-vitamiinin ja muiden sydän- ja verisuonitautien välisten syy-yhteyksien tutkimista muun muassa selvittämällä kolesterolin, tulehduksen merkkiaineiden (kuten CRP:n) ja tyypin 2 diabeteksen ja sokeriaineenvaihdunnan merkkiaineiden yhteyksiä D-vitamiiniin. Uskomme, että meillä on vielä paljon löydettävää D-vitamiinin merkityksestä terveydelle. Nyt meillä on keinot siihen”, Karani taustoittaa geenitutkimusten mahdollisuuksia. Tutkimus on laajasti esillä kansainvälisillä terveyssivustoilla, mm. Science Daily 10.6.2013.

European Society of Human Genetics (ESHG): Genetic research clarifies link between hypertension and Vitamin D deficiency