D-vitamiini auttaa Crohnin taudissa

Noin 5000 suomalaista sairastaa Crohnin tautia. Se on on krooninen suoliston tulehdustila, joka useimmin ilmenee ohutsuolen loppuosassa (ileumissa), mutta muutoksia voi ilmetä myös muissa ruoansuolatuskanavan osissa, jopa suussa ja peräsuolen alkuosassa. Oireina on itsepintaista ripulia, verenvuotoa ulosteeseen, vatsakipuja ja -kramppea ja ummetusta. Taudin syytä ei tunneta (kyseessä on ns. autoimmuunitauti). Uudet tutkimukset ja suomalaistenkin potilaiden käytännön kokemukset osoittavat, että D-vitamiini ja kalaöljy voivat auttaa. Crohnin taudissa D-vitamiinin tarve on paljon suurempi kuin viranomaissuositukset.


Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa 18 Crohn-potilasta sai D-vitamiinia aluksi 4000 IU eli 100 mikrogrammaa (µg) päivässä 2 viikkoa, jonka jälkeen annosta lisättiin joko 125 µg:aan päivässä tai niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousi vähintään 100 nanomooliin litrassa (nmol/l). D-vitamiinihoito kesti 24 viikkoa (eli lähes puoli vuotta). Valtaosa eli 14/18 potilasta tarvitsi 125 µg/vrk, jotta S-D-25 nousi tavoitteeseen. Potilaiden vointi (quality-of-life scores) parani. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä (Yang ym. 2013).

Vanderbildtin yliopiston tutkimus vahvistaa, että ravintolisäcocktail kohentaa seerumin D-vitamiinin pitoisuutta ja parantaa Crohnin tautia potevien henkilöiden elämänlaatua (Wiese ym. 2011).

Irlantilaisessa tutkimuksessa Crohn-potilaille annettiin D-vitamiinia 50 µg päivässä, mikä rauhoitti suolen tulehdusta ja siihen liittyvää väsymystä ja mielialan vaihtelua.

"D-vitamiinilisä vähensi merkitsevästi Crohnin tautia sairastavien potilaiden fyysistä, henkistä ja yleistä väsymystä ja kohensi elämänlaatua ja kykyä selvitä arkiaskareista", kertoo tutkimusta johtanut ravitsemustieteilijä Tara Raftery (Trinity College Dublin). Hän esittää tutkimuksen tulokset ensi lauantaina Yhdysvalloissa Orlandossa (Florida) pidettävässä Digestive Disease Week meetingissä. Katso Tara Rafteryn haastatteluvideo.

Rafteryn työryhmä seurasi 27 potilasta, joista osa sai 3 kk D-vitamiinia 2000 IU eli 50 µg päivässä ja osa sai lumetta. D-vitamiinia saaneet potilaat tulivat oireettomiksi (menivät remissioon). Ennen vitamiinihoitoa ja sen jälkeen tutkittiin potilaiden käsien puristusvoimaa, väsymystä, elämänlaatua ja veren D-vitamiinin pitoisuus. "Käden puristusvoima kertoo lihastoiminnasta, joka yleensä heikkenee Crohnin taudissa", sanoo Raftery. D-vitamiinilisästä oli monenlaista hyötyä tässä aineistossa. "Kun seerumin D-vitamiinin pitoisuus ylitti 75 nmol/l, lihasvoima lisääntyi molemmissa käsissä verrattuna alle 75 nmol/l:n pitoisuuteen", hän toteaa. Sama koski myös elämänlaadun pisteytystä. Rafteryn työryhmä jatkaa tutkimusta uudessa 130 Crohn-potilaan aineistossa. Monet ulkopuoliset D-vitamiinitutkijat kommentoivat myönteisesti Rafteryn työryhmän tuloksia (ks. alla oleva linkki).

Ennestään tiedetään, että D-vitamiini parantaa neuromuskulaarista toimintakykyä ja immuunijärjestelmän toimintaa. D-vitamiinin viranomaissuositukset (eri maissa) ovat kuitenkin liian pieniä esimerkiksi Crohnin tautia sairastaville. Suositukset onkin tarkoitettu terveelle keskivertoväestölle, ei pitkäaikaissairauksia poteville, mikä tosiasia usein unohtuu mainita erilaisissa kirjoituksissa ja haastatteluissa. Moni suomalainenkin Crohn-potilas on kertonut somessa saavansa apua D-vitamiinista, jota he nauttivat 100-125 µg päivässä ilman minkäänlaisia haittavaikutuksia.

Viranomaiset: turvallinen päiväannos on 100 mikrogrammaa (µg)

Yhdysvaltain terveysvirasto ja EU:n EFSA ilmoittavat, että (yli 11-vuotias) voi käyttää jatkuvasti turvallisesti 4000 IU eli 100 µg D-vitamiinia päivässä ilman sivuvaikutusten riskiä. Suomessa eräät "asiantuntijat" pelottelevat, että yli 50 µg:n päiväannos muka olisi vaarallinen. Itse suosittelen Crohnin tautiin D-vitamiinia, berberiiniä, karnosiinia, pre- ja probiootteja sekä kalaöljyä (mieluiten E-EPAa noin 2 g päivässä). Niiden yhteisvaikutus on parempi kuin minkään yksittäisen valmisteen.

Viitteet:

Yang L, Weaver V, Smith JP, et al. Therapeutic Effect of Vitamin D Supplementation in a Pilot Study of Crohn's Patients. Clin Transl Gastroenterol. 2013 April; 4(4): e33. Published online 2013 April 18. doi: 10.1038/ctg.2013.1 Free Ful Text

Extra Vitamin D May Ease Crohn's Symptoms, Study Finds. May 18
Wiese DM, Lashner BA, Lerner E, et al. The effects of an oral supplement enriched with fish oil, prebiotics, and antioxidants on nutrition status in Crohn's disease patients. Nutrition in Clinical Practice 2011 Aug;26(4):463-73. Abstract