Kalaöljyn omega-3:t ja mielenterveys

Psykiatri Mauno Rauramo esitti marraskuussa 2009 lääkäriseura Duodecimille, että kalaöljy tulisi ottaa mukaan masennuksen käypä hoito -suosituksiin. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut huolimatta siitä, että pätevää tieteellistä näyttöä on kertynyt runsaasti ja sitä on julkaistu psykiatrien omissa ammattilehdissä. Duodecimin käypä hoito -työryhmät näyttävät kulkevan lääketeollisuuden talutusnuorassa ja asettavan lääketeollisuuden ja omat taloudelliset etunsa potilaiden etujen edelle.

Harvardin yliopiston psykiatrian professorit David Mischoulon ja Marlene Freeman kirjoittavat uudessa katsauksessaan omega-3-rasvahappojen merkityksestä psykiatrisissa sairauksissa. He viittaavat moniin samoihin kliinisiin tutkimuksiin kuin minäkin viereisen palstan taulukossani.  Mischoulonin työryhmä on osoittanut kaksoissokkokokeessa, että E-EPA voi olla tehokasta vakavan masennuksen hoidossa yksinkin (monoterapiana) ilman mielialalääkitystä. Voit lukea koko artikkelin alla olevasta linkistä.

Mischoulon D, Freeman M. Omega-3 Fatty acids in psychiatry. Psychiatr Clin North Am. 2013 Mar;36(1):15-23. doi: 10.1016/j.psc.2012.12.002.

Cincinnatin yliopiston psykiatrian professori Robert McNamara on tutkinut kauan omega-3-rasvahappojen merkitystä mielenterveydelle. Hänen ja tri Strawnin uusi kirjallisuuskatsaus tukee edellä esitettyä käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvapoista on hyötyä psykiatristen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Voit lukea lisää McNamaran omega-3- tutkimuksista viereiden sivun linkistä Aivot ja rasvahapot.

McNamara RK, Strawn JR. Role of Long-Chain Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Practice. PharmaNutrition. 2013 Apr;1(2):41-49.

Amerikkalaiset psykiatrian professorit John Davis ja Edythe London kertoivat 8.12.2010 Miamissa pidetyssä neuropsykofarmakologian kokouksessa, että EPA-rasvahappo on osoittautunut johdonmukaisesti antidepressiiviseksi. Myös EPAn ja DHA:n yhdistelmästä voi olla apua masennuksen hoidossa, päättelivät nämä professorit analysoituaan 15 tieteellistä tutkimusta. Hankkeen rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto. Lue lisää alla olevasta linkistä

Psykiatrian professorit: Kalaöljyä masennuksen hoitoon

Harvardin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori George I. Papakostas kirjoitti Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä, että kalaöljy kannattaa ottaa mukaan lääkeresistentin masennuksen hoitoon. Eniten hyviä hoitotuloksia psykiatriassa on julkaistu kalaöljystä, jota kutsutaan nimellä E-EPA.  Lue lisää alla olevasta linkistä.

Papakostas: Kalaöljy mukaan masennuksen hoitoon

Englantilainen ravitsemustieteilijä Julian G. Martins (Academy of Nutritional Medicine, Cambridge, UK) kirjoittaa meta-analyysissaan, että kalaöljyn EPA näyttää olevan tehokkaampi rasvahappo kuin DHA. Artikkelin julkaisi arvostettu tiedelehti Journal of the American College of Nutrition. EPA voi olla kalaöljyn ainoa antidepressiivinen rasvahappo. Sitä tulisi olla valmisteessa vähintään 60 % (peruskalaöljyssä on vain 18 %). Tehokkain EPA-valmiste on EPAn etyyliesteri eli E-EPA joka on ollut Suomessa kaupan jo 10 vuotta. Lue lisää alla olevasta linkistä.

Italialaiset ja amerikkalaiset psykiatrit suosittavat katsauksissaan kalaöljy omega-3-rasvahappoja masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon (Mazza ym. 2015, Messamore ym. 2017).

EPA on tehokkaampaa kuin DHA masennuksen hoidossa

Messamore E, Almeida DM, Jandacek RJ, McNamara RK. Polyunsaturated fatty acids and recurrent mood disorders: Phenomenology, mechanisms, and clinical application. Review. Progress in Lipid Research 2017 April; 66:1–13. doi: 10.1016/j.plipres.2017.01.001.
Mazza M, Marano G, Traversi G, et al. The complex interplay of Depression, Inflammation and Omega-3: state of the art and progresses in research. La Clinica Terapeutica. 2015 May-Jun;166(3):e242-7. doi: 10.7417/T.2015.1859.