Karnosiini ehkäisee valtimonkovetustautia

Karnosiini ehkäisee valtimoita ahtauttavien ja kovettavien paakkujen syntyä, osoittaa amerikkalaisen Louisvillen yliopiston Diabetes and Obesity Centerin hiiritutkimus. Tulokset antoivat tutkijoille aiheen suositella karnosiinia valtimotautien ehkäisyyn ja hoitoon. Karnosiini on ravintolisä, jota on saanut Suomessa jo 10 vuotta erveyskaupoista, luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.


Valtimoiden kovettuminen eli ateroskleroosi liittyy hapettuneiden rasvojen (mm. ox-LDL) tuottamien aldehydien aikaansaamiin muutoksiin valtimoiden seinämissä. Tämä tieto antoi aiheen Louisvillen yliopiston Diabetes and Obesity Centerille tutkia aldehydejä estävän ja eliminoivan karnosiinin vaikutusta ateroskleroosissa apolipoprotein E–null (apoKOE) -hiirillä. Niitä käytetään valtimotautien tutkimuksiin, koska näille hiirille kehittyy herkästi samanlainen valtimonkovettumatauti kuin ihmisille.

Tulokset osoittivat, että karnosiini ehkäisee ateroskleroosia poistamalla aldehydejä ateroskleroottisista paakuista (jotka näkyvät alla olevassa kuvassa). Karnosiinin pitoisuus elimistössä voi olla tärkeä tekijä valtimonkovettumataudin ehkäisyssä ja karnosiini ja sen sukulaispeptidit voivat olla käyttökelpoisia aineita ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa, kirjoittavat amerikkalaistutkijat.

Valtimonkovettumatauti
Ravintolisänä nautittava karnosiini ehkäisee tässä kuvassa esitettyjä muutoksia valtimoiden seinämissä. Valtimoiden kovettuminen johtuu muutoksista seinämässä, ei valtimon sisällä. Seinämän muutoksia voidaan ehkäistä ja hoitaa ruokavaliolla, ravintolisillä ja liikunnalla, kuten Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito -oppaassa kerrotaan.


Suomessa Duodecimin Käypä hoito -työryhmät eivät taida tuntea koko karnosiinia, vaikka se löydettiin jo yli 100 vuotta sitten ja minäkin olen puhunut ja kirjoittanut siitä jo yli kymmenen vuotta. Lanseerasin karnosiinin Suomeen ja eräisiin muihin EU-maihin helmikuussa 2003. Pätevät tieteelliset tutkimukset vahvistavat, että karnosiini on erittäin monivaikutteinen, tehokas ja turvallinen ravintolisä.

Barski OA, Xie Z, Baba SP, et al. Dietary Carnosine Prevents Early Atherosclerotic Lesion Formation in Apolipoprotein E-Null Mice. Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology. 2013;33: 1162-70.  doi: 10.1161/​ATVBAHA.112.300572