D-vitamiinia eturauhassyöpään

D-vitamiini pääsee verestä eturauhaseen ja siellä mahdollisesti olevaan syöpäkasvaimeen, jossa se hillitsee kasvua ja edesauttaa syöpäsolujen kuolemaa, ilmenee uusista tutkimuksista. Syöpäpotilaan D-vitamiinin tarve on farmakologinen, jopa 1000 mikrogrammaa (µg) päivässä. Terveelle keskivertoväestölle annettu saantisuositus (7,5 µg) ei riitä syöpäpotilaille alkuunkaan.


D-vitamiinin annostelu voidaan jakaa kahteen ryhmään, ravitsemukselliseen (fysiologiseen ad 10 000 IU eli 250 µg/vrk) ja farmakologiseen (yli 250 µg/vrk). Näiden vaikutuksia eturauhassyövässä on nyt tutkittu Toronton yliopiston ravitsemustieteen professori Reinhold Viethin johdolla. Tulokset julkaistiin tiedelehdissä Journal of Clinical Endocrinology ja Cancer Prevention Research.

Tutkimuksiin osallistui 66 miestä, jotka odottivat eturauhassyövän leikkaukseen. Heidät satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai D-vitamiinia 10 µg, toinen 250 µg ja kolmas 1000 µg päivässä keskimäärin 33 vuorokauden ajan ennen radikaalia eturauhasen poistoa (prostatektomiaa). Seerumin D-vitamiinin pitoisuudet (S-D-25) nousivat 1. ryhmässä 55 nmoliin/l, 2. ryhmässä 138 nmoliin/l ja 3. ryhmässä 300 nmoliin/l.

Tutkimuksen päätavoite oli selvittää, meneekö D-vitamiini hyvin perille eturauhaseen ja sen syöpäkasvaimeen ja aktivoituuko se siellä. Kävi odotetusti: pitoisuudet suurenivat annoksen mukaan, niin että 1000 µg:n ryhmässä mitattiin suurimmat pitoisuudet. Toinen päätetavoite oli selvittää, muuttuuko eturauhassyövän proliferaation (kasvun) merkkiaine Ki67. Ylimmän D-vitamiinipitoisuuden kvartiilissa olikin matalimmat Ki67-pitoisuudet, mikä merkitsee sitä, että D-vitamiini hilitsee syövän kasvua ja leviämistä. Myös seerumin PSA ja PTH olivat pienimmät tässä kvartaalissa. Kaikki D-vitamiiniannokset olivat turvallisia. Tutkijat suosittelevat D-vitamiinilisää eturauhassyövän hoitoon, koska se voi parantaa taudin ennustetta.

Samaan aikaan julkaistiin toinenkin, samojen tutkijoiden samoista potilaista tekemä tutkimus, jonka mukaan D-vitamiini lisää kasvainta estävää mikro-RNA:ta. Molemmat tutkimukset yhdessä puoltavat reilun D-vitamiinilisän käyttöä eturauhassyövän hoidossa. Lue lisää alla olevasta linkistä.

Vitamin D Counsil: Clinical trial: Vitamin D in the prostate