Fosfoseriini auttaa ADHD:ssa

Japanilais-amerikkalais-saksalainen kaksoissokkotutkimus vahvistaa tietoa, jonka mukaan soijasta uutettu fosfoseriini lievittää lasten ADHD:n oireita. Fosfoseriini paransi lähimuistia ja tarkkaavuutta ja vähensi impulsiivisuutta kahdessa kuukaudessa. Mitään haittoja ei ilmennyt.

Tutkimusaineistona oli 40 japanilaista ADHD-lasta, joilla ei ollut lääkitystä. Puolet lapsista sai fosfoseriiniä ja puolet lumetta. Fosfoseriinin päiväannos oli 200 mg, mikä ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Tutkimus vahvisti työryhmän aikaisemman avoimen kokeen tulokset: fosfoseriinistä on hyötyä ADHD:n oireiden lievittämisessä. Tutkijat pitävät fosfoseriiniä tehokkaana ja turvallisena ravintolisänä ADHD:n hoidossa. Julkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Fosfoseriiniä saa Suomessakin terveyskaupoista markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista. Fosfoseriinin tieteellinen nimi on fosfatidyyliseriini.

Hirayama S, Terasawa K, Rabeler R, et al. The effect of phosphatidylserine administration on memory and symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of Human Nutrition and Dietetics.- Article first published online: 17 MAR 2013 DOI: 10.1111/jhn.12090