Karoliininen Instituutti: Kalaöljyä Alzheimerin tautiin

Ruotsalaiset neurotieteilijät ja geriatrit ovat tutkineet kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahappoja ja suosittelevat niitä Alzheimerin tautiin. Nämä omega-3:t ovat laajassa käytössä, koska niiden uskotaan olevan hyödyllisiä hermostolle, sydämelle ja verisuonistolle, kirjoittavat Tukholman Karoliinisen instituutin (KI) ja Upsalan yliopiston tutkijat. Kalaöljyn hyvät vaikutukset perustuvat suurelta osin kroonisen matala-asteisen tulehduksen (inflammaation) ehkäisyyn, vaimentamiseen ja sammuttamiseen (down-grading).

Alzheimerin tautiin (AD) liittyy niin ikään krooninen tulehdus aivojen mikrogliassa ja astrosyyteissä (tähtisoluissa), joten kalaöljyä on ehdotettu potentiaalisena hoitokeinona myös tähän tautiin.

Tässä työssä selvitettiin DHA:n ja EPAn vaikutuksia myrkyllisen amyloidi-β-paakkujen (Aβ) tuhoamisessa (mikrogliaalisessa fagosytoinnissa), immuunijärjestelmän aktiivisuuden markkereissa ja aivoperäisessä hermokasvutekijässä (BDNF).

Ja hyvinhän ne omega-3:t toimivatkin. Sekä EPA että DHA stimuloivat Aβ:n tuhoamista (fagosytointia) mikrogliassa ja vähensivät tulehdusmarkkereita. EPA edisti BDNF:n tuotantoa soluissa (mikä on osoitettu monasti ennenkin). Tulehdussytokiini TNF-α väheni DHA:lla. DHA ja EPA voivat olla hyödyksi Aβ42:n poistamisessa aivoista ja neurotopiinin (BDNF) lisäämisessä, tulehdussytokiinien vähentämisessä, päättelevät tutkijat.


Tulos vahvistaa aikaisempia tutkimuksia

Amerikkalaiset neurotieteilijät osoittivat, että kalaöljy ja D-vitamiini poistavat aivoista amyloidipaakkuja (Mizwicki ym. 2013). Kanadalais-thaimaalainen neurotieteilijöiden ryhmä osoitti (2010), että E-EPA-niminen kalaöljy parantaa muistia ja ehkäisee Alzheimerin tautia. Amerikkalainen tri Barry Sears kertoi kirjassaan Omega Zone jo vuonna 2003, kuinka reilu farmakologisen kalaöljyn annos (15 g/vrk) paransi ihmeesti Alzheimerin tautia potevien vanhusten muistia. Lue suomentamani Searsin haastattelu ABCNewsissa. Näyttö kalaöljyn ja D-vitamiinin suotuisista vaikutuksista aivoissa on hyvin vahvaa.

Hjorth E, Zhu M, Toro VC, et al. Omega-3 Fatty Acids Enhance Phagocytosis of Alzheimer's Disease-Related Amyloid-β42 by Human Microglia and Decrease Inflammatory Markers. Journal of Alzheimers Disease. 2013 Mar 12. DOI:10.3233/JAD-130131

Mizwicki MT, Liu G1, Fiala M, et al. 1α,25-Dihydroxyvitamin D3 and Resolvin D1 Retune the Balance between Amyloid-β Phagocytosis and Inflammation in Alzheimer's Disease Patients. Journal of Alzheimer´s Disease. 2013; 34(1) 155-170 Abstract