Vhh-dieetti ja karnosiini voivat ehkäistä ja hoitaa Parkinsonin tautia

Parkinsonin tautia potee Suomessa noin 10 000 henkilöä. Taudin ajatellaan useimmiten syntyvät "itsekseen", joskus (etenkin nuorella iällä) geenivirheen myötävaikutuksella. Vähemmän on kiinnitetty huomiota ruokavalion ja ravintolisien merkitykseen taudin ehkäisyssä ja hoidossa. Englantilainen biologi Alan Hipkiss – joka on julkaissut monia artikkeleita karnosiinista pätevissä tiedelehdissä – käsittelee aihetta uudessa katsauksessaan.

Ketogeeninen (rasvainen) ruokavalio näyttää suojaavan aivoja monilta hermostoa rappeuttavilta sairauksilta, mukaan luettuna Parkinsonin ja Alzheimerin taudit. Ja kääntäen runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio saattaa altistaa sille. Vaikuttavana mekanismina on jatkuvan ja runsaan sokerin palamisen (glykolyysin) aiheuttama liiallinen metyyliglyoksaalin (MG) tuotanto. MG on myrkkyä aivosoluille, eritoten mustatumakkeen (substantia nigra) soluille, joita Parkisonpotilaan aivoista tuhoutuu.

Parkinsonin ja Alzheimerin taudit liittyvät usein tyypin 2 diabetekseen, koska niissä kaikissa vallitsee sokeriaineenvaihdunnan häiriö, jota virallisterveellisten ravitsemusneuvojen – vähärasvaisen ruokavalion – noudattaminen ruokkii. Ruoan suuri glykemiaindeksi liittyy Parkinsonin tautiin, osoittavat väestötutkimukset. Alzheimerin tautia kutsutaan nimellä tyypin 3 diabetes.

Karnosiini eliminoi MG:tä ja voi siten ehkäistä neurologisia sairauksia ja hidastaa niiden kulkua (katso artikkelin taulukko 2). Yhtenä Parkinsonin ja Alzheimerin tautien myötävaikuttavana tekijänä voi olla myös karnosiinia hajottavan entsyymin, karnosinaasin, liiallinen aktiivisuus, jolloin aivojen karnosiinin pitoisuus vähenee. Sitä voidaan lisätä nauttimalla karnosiinia ravintolisänä niin, että vaikka entsyymi sitä hajottaakin, sitä jää kuitenkin yli aivosolujen tarpeisiin. Amerikkalaisen Louisvillen yliopiston diabetestutkijat ja lastenlääkärit näyttävät olevan samoilla linjoilla tri Hipkissin kanssa uudessa julkaisussaan, jonka voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä (Xie ym. 2013).

Tutkimukset puoltavat karnosiinin käyttöä neurologisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Hipkissin uudet artikkelit ovat luettavissa kokonaisuudessaan alla olevista linkeistä. Jos joku väittää, ettei karnosiinia ole tutkittu tieteellisesti, niin kehotan häntä klikkaamaan linkkiin karnosiinikirjallisuutta.

Hipkiss AR, Cartwright SP, Bromley C, et al. Carnosine: can understanding its actions on energy metabolism and protein homeostasis inform its therapeutic potential? Chemistry Central Journal 2013, 7:38 doi:10.1186/1752-153X-7-38 Published: 25 February 2013 Free Full Text pdf
Hipkiss AR. Parkinson’s Disease and Type-2 Diabetes: Methylglyoxal may be a Common Causal Agent; Carnosine could be Protective. Molecular Medicine and Therapeutics 1:2. 2012 doi:10.4172/2324-8769.1000104 Free Full Text pdfXie Z,

Xie Z, Baba SP, Sweeney BR, Barski OA. Detoxification of aldehydes by histidine-containing dipeptides: From chemistry to clinical implications. Chemico-Biololocal Interactions. 2013 Jan 9. doi:pii: S0009-2797(13)00002-1. 10.1016/j.cbi.2012.12.017.