Omega-3 hidastaa ja ehkäisee rintasyövän kasvua

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot hidastavat her-2-positiivisen aggressiivisen rintasyövän kasvua jopa 30 prosenttia ja vähentää kasvaimia noin 33 prosenttia, kertoo kanadalaisen Guelphin yliopiston uusi tutkimus. Sen julkaisi tammikuussa tiedelehti Journal of Nutritional Biochemistry. "Mega news", kirjoittavat uutistoimistot.

Tutkimus tehtiin transgeenisillä fat-1-hiirillä, joilla oli aggressiivinen mouse mammary tumor -viruksen aiheuttama rintasyöpä ja jotka tuottavat elimistössään omega-3-rasvahappoja (ihminenhän ei kykene tuottamaan niitä elimistössään, vaan ne on saatava "ulkoa"). Näitä hiiriä verrattiin sitten geenimanipuloituihin hiiriin, jotka eivät tuota omega-3:a. Omega-3-hiirille kehittyi kolmannes vähemmän kasvaimia kuin verrokeille. Tutkimus osoittaa kiistatta, että omega-3-rasvahapot vähentävät syövän riskiä ja kasvua, sanoo professori David Ma (Guelph’s Department of Human Health and Nutritional Sciences).

Pelkäsin, että emme kykenisi todistamaan omega-3:n tehoa her-2-positiivisten kasvainten estossa, sillä tutkimamme kasvaimet ovat erittäin aggressiivisia", Ma kertoo PhysBizTechin haastattelussa. “Aggressiivinen syöpä voi voittaa omega-3:n hyödyt. Nyt voimme sanoa luottavaisin mielin, että omega-3:sta on hyötyä myös tätä rintasyöpää sairastaville naisille", hän lisää." Hän ja hänen työryhmänsä kehottavat lääkäreitä neuvomaan potilailleen kalaöljyn käyttöä.

Lääkäreiden tulisi suositella kalaöljyä monipuolisen ruokavalion lisänä", Ma sanoo. “Monet terveysjärjestöt suosittavat aikuisille kahta viikoittaista kala-ateriaa tai 500 mg EPA/DHA-rasvahappoja. Vauvoille annettava äidinmaidon korvike on hyvä DHA:n lähde. Vanhemmille lapsille voidaan antaa funktionaalisia elintarvikkeita, kuten omega-3-kananmunia tai -maitoa tai jopa omega-3:lla rikastettua appelsiinimehua." Ma muistuttaa, ettei yleisölle pidä antaa sellaista käsitystä, että ravintolisät parantaisivat syöpää. "Oikea ravitsemus auttaa meitä elämään terveemmin ja vähentää riskiä sairastua esimerkiksi syöpään. Kalaöljy ei ole kaiken parantava ihmeaine ("magic bullet"), mutta tutkimuksemme osoittaa, miksi sen tulisi kuulua jokapäiväiseen terveelliseen ravitsemukseemme", hän lisää. Ma korostaa elinikäisen kalaöljyn käytön tärkeyttä.

Aikaisemmin Albertan yliopistossa (Kanada) osoitettiin, että E-EPA-niminen kalaöljy tehostaa keuhkosyövän vakiohoitoa ja parantaa potilaiden eloonjäämisen mahdollisuuksia. Muissa tutkimuksissa on osoitettu, että E-EPA ehkäisee syöpäpotilaiden sairaalloista laihtumista (kakeksiaa). Teksasin yliopiston MD Anderson Cancer Centerissä Houstonissa osoitettin, että E-EPA estää keuhkosyöpäsolujen kasvua ja pienentää tuumorin kokoa. Tutkimukset puoltavat kalaöljyn käyttöä syövän tukihoitona.

Yliopiston tiedote 21.2.2013

MacLennan MB, Clarke SE, Perez K, et al. Mammary tumor development is directly inhibited by lifelong n-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Nutritional Biochemistry 2013;24(1) 388-395