Miksi amerikkalaiset käyttävät ravintolisiä?

Yli puolet pohjoisamerikkalaisista käyttää ravintolisiä. Kansallisessa terveystutkimuksessa (National Health and Nutrition Examination Survey) selvitettiin 2007–2010 ensimmäistä kertaa laajasti käytön motivaatioita ja myös sitä, suosittelevatko lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt ravintolisiä.

Kyselyyn osallistui lähes 12 000 yli 20-vuotiasta Yhdysvaltojen kansalaista. Yleisin syy ravintolisien käyttöön oli terveyden kohentaminen (45 %) tai ylläpito (33 %). Naiset käyttivät kalkkivalmisteita "luuston terveydelle" (36 %), kun taas miehet ilmoittivat nauttivansa ravintolisiä "sydänterveyteen ja kolesterolin alentamiseen" (18 %). Yli 60-vuotiaat ilmoittivat nuoria useammin käyttävänsä ravintolisiä tarkemmin määrittelemäänsä tarpeeseen, kuten sydämen, luuston, nivelten tai silmien terveyteen. Vajaa neljännes (23 %) oli saanut käyttösuosituksen terveydenhuollon ammattihenkilöltä. Eri ikäryhmien käyttömotivaatiot käyvät tarkemmin ilmi kuviosta 1.

Yleisin ravintolisä oli monivitamiini-hivenainevalmiste, seuraavina tulivat kalkki ja kalaöljy. Ravintolisiä käyttävät ilmoittivat muita useammin olevansa hyvässä tai erinomaisessa terveydentilassa, käyttävänsä alkoholia vain kohtuullisesti, välttävänsä tupakointia ja harrastavansa kuntoliikuntaa.

Johtopäätökset: Ravintolisien käyttömotivaatio liittyi pääasiassa yleisterveyteen ja vähemmän tietyn ravinnon osatekijän täydentämiseen. Ravintolisien käyttö liittyi hyvään terveyteen ja terveellisiin elintapoihin. Vajaa neljännes oli saanut käyttösuosituksen terveydenhuollon ammattihenkilöltä, kolme neljästä nautti ravintolisiä omasta aloitteestaan. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Bailey RL, Gahche JJ, Miller PE, et al. Why US Adults Use Dietary Supplements. JAMA Intern Med. 2013;():1-7. doi:10.1001/jamainternmed.2013.2299.


Tohtori Tolosen kommentti

Euroopassa ravintolisien käyttötarkoitus voi olla hieman erilainen kuin USA:ssa. Esimerkiksi Italiassa yleisin ravintolisä on maitohappobakteerit. Suomessa D-vitamiini lienee suosituin tällä hetkellä. Euroopassa tehtyjen selvitysten mukaan ihmiset eivät yleensä ymmärrä kovinkaan hyvin viranomaisten hyväksymiä ravintolisien terveysväitteitä, joiden ilmaisut ovat kovin teknisiä. Useimmille riittää tieto, jonka mukaan ravintolisästä on "minulle hyötyä".