Makeutetut juomat ja masennus

Sokerilla tai aspartaamilla makeutettujen virvoitusjuomien runsas nauttiminen voi aiheuttaa masennusta, kertoo uusi Yhdysvaltain terveysviraston tutkimus. Riski suurenee 30–38 prosenttia sen mukaan, kuinka paljon makeutettuja juomia nautitaan päivittäin. Suurin masennuksen riski oli aspartaamilla makeutettuja ns. dieettijuomia nauttivilla. Kahvilla (ilman sokeria) näyttää olevan päinvastainen vaikutus.

Tutkimusta johtanut tohtori Honglei Chen (National Institutes of Health) korostaa, että kyseessä on tilastollinen assosiaatio, joka ei osoita varmaa kausaalista syysuhdetta. Hän sanoo kuitenkin näin: "Makeutettujen juomien käytön vähentäminen tai niiden vaihtaminen makeuttamattomaan kahviin voi vähentää luonnollisella tavalla masennuksen riskiä.

Chenin työryhmä selvitti 10 vuoden ajalta 265 000 miehen ja naisen juomien käyttöä ikäryhmässä 50–70 vuotta. Tässä aineistossa oli 11 311 henkilöä, joilla oli diagnosoitu masennus. “Keinotekoiset makeutusaineet voivat olla terveydelle vahingollisia", kommentoi tohtori Chen. Hänen työryhmänsä tulokset esitettiin neurologien kongressissa American Academy of Neurology. Paradoksaalisesti EU:n EFSA julisti juuri aspartaamin vaarattomaksi makeutusaineeksi. The British Soft Drinks Association (virvoitusjuomateollisuus) tietenkin suhtautuu varauksellisesti nyt julkistettuun tutkimukseen, kirjoittaa Daily Mail tänään. Tutkimus on esillä laajasti terveysuutisissa.

Minulle on syntynyt sellainen käsitys, etteivät kaikki lääkärit, Suomen Mielenterveysseura ja Mielenterveyden keskusliitto taida ymmärtää riittävästi ravitsemuksen ja masennuksen välisiä yhteyksiä. Lääkärit ja nämä järjestöt luottavat liikaa synteettisiin lääkkeisiin huolimatta siitä, että ne ovat osoittautuneet luultua tehottomammiksi ja haitallisemmiksi pitkäaikaisessa käytössä.

Sweetened Drinks Hike Depression in Seniors. MedPage 8.1.2013
Sugary drinks raise risk of depression. Daily Telegraph 9.1.2013

Sugary soft drinks may raise risk of depression - with diet versions causing the most harm. Daily Mail 9.1.2013