Kalaöljyn säännöllinen käyttö voi ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia

Kalaöljyn säännöllinen pitkäaikainen käyttö voi ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia, kirjoittavat hollantilaiset neurotieteilijät uudessa katsauksessaan. Päiväannoksen tulee kuitenkin olla riittävän suuri.


Kalaöljyn säännöllinen pitkäaikainen käyttö
ravintolisänä – vähintään 10 prosenttia elinajasta – voi ehkäistä Alzheimerin tautia ja lievittää sen oireita, kirjoittavat Radboud University Nijmegen Medical Centren tutkijat systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessaan (Systematic Review, SR) ja meta-analyysissaan. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä ja vähentää aivoissa Alzheimerin taudille tunnusomaisia muutoksia, amyloidi-beeta-paakkujen (Aβ) syntyä. Lisäksi omega-3:t voivat ehkäistä aivosolujen (neuronien) katoa ja kognitiivisten taitojen heikkenemistä.

Ravitsemuksella on merkitystä Alzheimerin taudin synnyssä ja etenemisessä. Tähän mennessä on julkaistu vain harhoja kliinisiä kaksoissokkokokeita kalaöljyn vaikutuksista Alzheimerin taudissa. Jotkin niistä ovat osoittaneet, että hyvin lievää tai lievää taudin muotoa potevat voivat hyötyä kalaöljylisästä ja se näkyy mm. Mini-Mental State Examination (MMSE)-testin tulosten kohentumisena. Toistaiseksi yksikään tutkimus ei ole osoittanut merkittävää hyötyä pitemmälle edenneessä taudin muodossa. Kalaöljyn anto on aloitettu ehkä liian myöhään. Nämä ei-positiiviset tutkimukset ovat kuitenkin olleet suhteellisen lyhytaikaisia kokeiluja, 3–18 kuukautta, mikä voi selittää huonon tuloksen. Käyttöaika on siis ollut alle 2 % eliniästä.

Pitempiaikaiset ihmistutkimukset ovat työläitä ja hyvin kalliita, eikä niille löydy helposti rahoittajia, kun kalaöljyä on vaikea patentoida. Tästäkin syystä taudin ehkäisyä ja jarrutusta tutkitaan koe-eläinmalleissa. Niissä rotat näyttävät hyötyvän kalaöljystä enemmän kuin hiiret. Uudet tutkimukset osoittavat, että Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ja jarruttaa tehokkaasti vain ennen kuin amyloidipaakkuja on kehittynyt paljon. Lääketutkimukset, jotka on aloitettu liian myöhään, ovat myös tuottaneet pettymyksen. Monissa kokeiluissa omega-3-rasvahappojen päiväannos on ollut kovin pieni, sillä tutkijat kuvittelevat virheellisesti, että kaupallisten valmisteiden myyntipäällyksiin painetut käyttöohjeet pätevät myös sairaille. Alzheimerin taudissa tarvitaan selvästi suurempia päiväannoksia verrattuna pakkaus- ja ravintosuosituksiin. Useimmissa tutkimuksissa on annettu vain yhtä omega-3:a, DHA:ta eikä lainkaan EPAa, joka saattaa olla tehokasta. Kaikissa tutkimuksissa kalaöljyn anto on pienentänyt omega-6/omega-3-suhdetta. Tässä katsauksessa käsitellään siis vain kalaöljyä monoterapiana. Uskon vahvasti, että kalaöljyn teho lisääntyy, kun mukaan otetaan myös muita Alzheimerin tautia ehkäiseviä ja jarruttavia ravintolisiä, kuten berberiini ja karnosiini (lue lisää alla olevasta linkistä).

Foodconsumer.org. 3.1.2013

Carlijn R, Hooijmans, Pieternel C.M. et al. The Effects of Long-Term Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cognition and Alzheimer's Pathology in Animal Models of Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alzheimer´s Disease 2012;28(1) 191–209, DOI: 10.3233/JAD-2011-111217 Free Full Text pdf