Päänsärky ja D-vitamiinin puute

Päänsärkyä esiintyy eniten ihmisillä, joiden veressä on vähiten D-vitamiinia, kertoo maailman ensimmäinen tästä aiheesta tehty väestötutkimus Pohjois-Norjassa Tromssan yliopiston kansanterveystieteen laitoksella. Sen julkaisi päänsärkyyn erikoistunut lääkärilehti Headache. Jos podet päänsärkyä, sinun kannattaa mittauttaa seerumin tai plasman D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25 tai P-D-25) ja nostaa se ihannetasolle 125–150 nmol/l. Se voi edellyttää jopa 100–150 mikrogrammaa (µg) D3-vitamiinia päivässä.

The Tromsø Study alkoi vuonna 1974 ja jatkuu edelleen. Tarkoitus on selvittää sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin pitkäaikaisiin kansantauteihin liittyviä riski- ja syytekijöitä. Nyt on valmistunut kuudes osatutkimus, jossa vuosina 2007–2008 kerättiin terveystietoja lähes 13 000 henkilöltä (30–87 v) kyselylomakkeilla. D-vitamiinin puutoksen ja päänsäryn yhteyttä tarkasteltiin verikokeiden valossa. Koehenkilöitä kuvataan artikkelin taulukossa 1.

Yhteensä 3336 osallistujaa raportoi kärsineensä päänsärystä, joka oli muuta tyyppiä kuin migreeniä. Tässä ryhmässä päänsärky korreloi käänteisesti seerumin D-vitamiinin pitoisuuden kanssa. Toisin sanoen, mitä vähemmän D-vitamiinia, sitä enemmän päänsärkyä. D-vitamiini oli mitattu 167 henkilön verestä. Tupakoimattomilla oli keskimäärin 50-55 ja tupakoivilla noin 70 nmol/l (artikkelin taulukko 2). Mittausmenetelmä antoi liian suuria tuloksia tupakoivilla, huomauttavat tutkijat.

Tämä on tiettävästi maailman ensimmäinen epidemiologinen tutkimus päänsäryn ja D-vitamiinin yhteydestä. Aikaisemmin asiasta on raportoitu joitakin yksittäistapauksia. Tutkijat selittävät nyt havaittua yhteyttä niin, että koska aivoissa on runsaasti D-vitamiinireseptoreja (vastaanottimia), niiden pitää saada tätä vitamiinia, muussa tapauksessa voi tulla päänsärkyä ja muita oireita (kuten masennusta). Tämä tutkimus ei tietenkään osoita sitovasti, että vähäinen seerumin tai plasman D-vitamiinin pitoisuus (Suomessa S-D-25 ja P-D-25) aiheuttaisi päänsärkyä, mutta päänsärystä kärsivien kannattaa tietenkin mittauttaa pitoisuus ja nostaa se ihannetasolle 125-150 nmol/l, josko päänsärky vaikka siten vähenisi tai ehkäistyisi tykkänään. Eihän aspiriininkaan puute aiheuta päänsärkyä, vaikka aspiriini voikin auttaa siihen. Koko tutkimusraportin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Kjærgaard M, Eggen AM, Mathiesen EB, Jorde R. Association Between Headache and Serum 25-Hydroxyvitamin D. The Tromso Study: Tromso 6. Headache. 2012;52(10):1499-1505. Free Full Text