E-EPAa haimasyöpään

Kalaöljyn EPA-rasvahappo tappaa haimasyöpäsoluja ja auttaa niitä tekemään itsemurhan, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Näin EPA voi parantaa haimasyövän ennustetta, joka on hyvin pessimistinen.

Haimasyöpään sairastuu Suomessa joka vuosi noin 700 ihmistä. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja sairauden ennuste on huono. Suurin osa potilaista kuolee muutaman kuukauden kuluessa diagnoosin saamisesta. Vuoden kuluttua on elossa 20 % ja viiden vuoden kuluttua 4 %. Pessimistinen ennuste johtuu siitä, että tauti todetaan useimmiten vasta kun se levinnyt haiman ulkopuolelle, eikä sitä voida enää poistaa kirurgisesti. Haimasyöpään sairastumisen riski kasvaa iän myötä ja sen esiintymishuippu on noin 70 vuoden iässä.

Haimasyövän riskitekijöitä ovat runsas punaisen prosessoidun lihan syönti, virvoitusjuomien ja kahvin juonti, tyypin 2 diabetes, runsas alkoholin ja fruktoosisiirapin käyttö, tupakointi, ylipaino ja rasvainen ruokavalio. Sitä vastoin ravinnon antioksidantit, D- ja muut vitamiinit, kalaöljy, kasvikset ja hedelmät, kalorien rajoitus vähentävät riskiä.

Yhdysvalloissa Kansas Cityn yliopistossa tehdyissä kokeissa kalaöljyn EPA-rasvahappo tappoi haimasyöpäsoluja soluviljelmissä ja hiirikokeissa. Tutkimuksia johti tohtori Masada Fukui. Hänen työryhmänsä oli jo vuonna 2010 julkaissut havainnon, että kalaöljyn omega-3-rasvahappo DHA tuottaa rintasyöpäsoluissa vapaita radikaaleja, jotka tappavat näitä soluja (Kang ym. 2010). Tieteellisesti sanoen ne auttavat syöpäsoluja tuhoamaan itsensä tekemällä kaspaasi-8:sta riippuvaisen apoptoosin (ohjelmoidun itsemurhan). Toisenkin tutkijaryhmän tuore raportti osoittaa, että kalaöljy estää rintasyöpäsolujen kasvua (Molecular Nutrition and Food Research 2012).

Haima kykenee keräämään itseensä EPAa huomattavasti enemmän kuin muut elimet, totesivat syöpätutkijat. Havainto sai heidät selvittämään EPAn ja DHA:n vaikutuksia haimasyöpäsoluissa (MIA-PaCa-2 and Capan-2). Kumpikin rasvahappo tuotti syöpäsoluissa vapaita happiradikaaleja ja sai aikaan kaspaasi-8:sta riippuvaisen ohjelmoidun solujen kuoleman, aivan kuten aikaisemmin rintasyöpäsoluissakin. Seuraavaksi tutkijat lisäsivät omega-3-rasvahappoja ravintoon, jota annettiin atyymisille karvattomille hiirille (atymic nude mice), jotka on kehitetty Yhdysvaltain terveysvirastossa tieteellisiä tutkimuksia varten. Näihin hiiriin istutettiin ihmisen haimasyöpäsoluja. Kalaöljy esti tehokkaasti niiden kasvua, todennäköisesti juuri hapetusstressin ja apoptoosin avulla.

EPA voi parantaa haimasyövän ennustetta, päättelevät tutkijat. Havainto on merkittävä, sillä taudin ennuste on huono. He suosittavat kalaöljyä ravintolisänä. Tutkimuksen julkaisee tammikuussa 2013 Journal of Cellular Biochemistry -lehti.

Tukea muista tutkimuksista

Aikaisemmissa tutkimuksissa E-EPAn on todettu tehostavan keuhkosyövän kemoterapiaa ja ehkäisevän syöpäpotilaiden patologista laihtumista, kakeksiaa. Teksasin yliopiston syöpätutkijat suosittelevatkin E-EPAa syövän tukihoitoon (lue lisää). Japanissa tutkitaan parhaillaan E-EPAn vaikutusta paksusuolisyövässä. Päiväannos on 2,7 grammaa. Myös Sidneyn yliopisto on todennut, että kalaöljy estää syöpää leviämästä. Useiden toisistaan riippumattomien tutkijaryhmien töiden perusteella voidaan päätellä, että kalaöljy – erityisesti E-EPA –, on elintärkeä ravintolisä syöpäpotilaalle. Suosittelen ottamaan noin 2 grammaa päivässä.

Foodcunsumer.org. 8.12.2012

Fukui M, Kang KS, Okada K, Zhu BT. EPA, an omega-3 fatty acid, induces apoptosis in human pancreatic cancer cells: Role of ROS accumulation, caspase-8 activation, and autophagy induction. Journal of Cellular Biochemistry 2013 Jan; 114 (1) 192–203. DOI: 10.1002/jcb.24354