Uutta tutkittua tietoa ubikinonista

Toin ubikinonin suomalaisten tietoisuuteen 1980-luvun lopulla. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat saaneet siitä apua terveyteensä, mutta osa lääkäreistä on vastustanut sen käyttöä julkisesti. THL:n ex-professori Antti Aro toivoi Suomen Diabetesliiton Diabetes-lehdessä, että "tämä turha ravintolisä poistuisi pian markkinoilta". Toive ei ole toteutunut. Päinvastoin, uudet pätevät tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka väärässä Pekka Puskan johtamassa THL:ssä ollaan ravintolisien suhteen. Uusi koontitutkimus ilmestyy maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä tammikuussa (Fotino ym. 2013). Se osoittaa, että ubikinoni vahvistaa heikentynyttä sydäntä.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiininkaltainen ravintolisä, jonka tohtori Frederick L. Cranen työryhmä (Wisconsinin yliopisto) eristi vuonna 1957 naudan sydänlihaksesta. Ubikinonia alettiin heti tutkia vilkkaasti. Kemisti Peter Mitchell (1920–1992) sai 1978 Nobelin palkinnon osoitettuaan, että solut tuottavat biologista energiaa ATP:stä mitokondrioissa elektroninsiirrossa, joka tapahtuu ubikinonin avulla. Siitä lähtien Q10 tunnetaan elämän voimana.

Maksa tuottaa hiukan ubikinonia, ja sen pitoisuus osataan mitata verestä ja tuloksista kyetään päättelemään, onko ainetta riittävästi. Vuonna 1970 Teksasin yliopiston tutkijat osoittivat, että sydäntauteja potevilla ihmisillä on usein Q10:n puutetta. Tohtori William Judy aloitti 1972 pitkäkestoiset Q10-tutkimukset ihmisillä ja osoitti, että ubikinoni edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Japanissa kehitettiin teknologia, jolla ubikinonia voidaan valmistaa teollisesti ravintolisäksi.

Q10:n puute on yleistynyt kovasti, koska ikääntyminen, kolesterolia alentavat lääkkeet statiinit sekä beetasalpaajat ja diabeteslääkkeet estävät maksaa valmistamasta ubikinonia. Q10:n käyttö näiden lääkkeiden rinnalla ehkäisee puutteen ja vähentää niiden sivuvaikutuksia. Yhä useampi lääkäri onkin alkanut suositella ubikinonia suojaksi lääkkeiden haittoja vastaan. Tarve on 100–200 mg päivässä, jolla puute korjaantuu.

2000-luvun tutkimukset ovat osoittaneet, että ubikinoni parantaa diabeetikon sokeritasapainoa ja suojaa sydäntä ja valtimoita, ehkäisee diabeettista munuaisvauriota, alentaa kohonnutta verenpainetta, hidastaa silmän verkkokalvon rappeutumista, masennusta, neurologisia sairauksia (Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin tauteja), kaksisuuntaista mielialahäiriötä, vanhenemismuutoksia, vähentää eturauhassyövän merkkiainetta (PSA) ja parantaa kuntoilijoiden ja urheilijoiden suorituskykyä, nopeuttaa palautumista ja ehkäisee lihasten kipeytymistä ja vammoja. Q10 ehkäisee sydänpysähdystä ja parantaa elvytyksen ennustetta.

Tukholman Karoliininen instituutti osoitti äskettäin, että seleeni ja ubikinoni yhdessä ehkäisevät ikääntyneiden sydänkuolemia (International Journal of Cardiology 2012). Australiassa Integrative Cardiac Wellness Programmessa kaikille sydänleikkaukseen meneville ja jo leikatuille potilaille annetaan ubikinonia, koska se vahvistaa sydäntä. Q10 torjuu myös alkoholin aiheuttamia muutoksia hermostossa ja aivoissa. Ubikinonia on tutkittu myös Espanjassa Cordoban ja Sevillan yliopistoissa. Tulosten mukaan 200 mg päivässä tehostaa Välimeren ruokavalion hyviä vaikutuksia terveyteen. Fibromyalgiaa potevat saavat usein merkittävää apua ubikinonista (300 mg/vrk). Suuretkaan annokset eivät ole haitallisia. Neurologit testaavat parhaillaan 2400 mg:n päiväannoksia Parkinsonin ja Huntingtonin taudeissa.

Jokaisen diabeetikon, sydänpotilaan sekä ikääntyvän ja statiineja käyttävän ihmisen kannattaa ottaa päivittäin ubikinonia. Itse otan sitä 200 mg aamuisin yleiskunnon ylläpitoon. Ubikinonia saadaan ravinnosta vähän – keskimäärin 3–6 mg/vrk –, pääasiassa sisäelimistä (maksa, munuaiset) ja jonkin verran myös lihasta, soijaöljystä, sardiineista, muikusta, makrillista ja pähkinöistä, maapähkinöistä ja vehnästä. Pikkukalaa pitäisi kuitenkin syödä 1,6 kg saadakseen 100 mg ubikinonia.


Nutraingredients.com 7.12.2012
Fuengirola.fi 7.12.2012 sivu 12

Crane FL. Biochemical Functions of Coenzyme Q10. Journal of the American College of Nutrition 2001;20(6) 591-8. Abstract Vieritä sivua alaspäin, niin voit lukea muita tutkimuksia, joissa tähän perusartikkeliin on viitattu.
Fotino AD, Thomson-Paul AM, Bazzano LA. Effect of coenzyme Q10 supplementation on heart failure: a meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition January 2013 ajcn.040741
Cocchi MN, Giberson B, Berg K, et al. Coenzyme Q10 levels are low and associated with increased mortality in post-cardiac arrest patients. Resuscitation. 2012 Mar 27. Abstract Katso myös grafiikkakuvat lyhennelmän lopusta!

Safarinejad MR, Shafiei N, Safarinejad S. Effects of EPA, γ-linolenic acid or coenzyme Q10 on serum prostate-specific antigen levels: a randomised, double-blind trial. British Journal of Nutrition 2012, Nov, 30:1–8 Abstract