D-vitamiini torjuu hengitystieinfektioita

D-vitamiini ehkäisee hengitystieinfektioita, lyhentää niiden kestoa ja vähentää antibioottien tarvetta, ilmenee Tukholman Karoliinisen Instituutin Huddingen yliopistoklinikan tutkimuksesta. Mikrobiologian erikoislääkäri Peter Bergman esitti sen tulokset Ruotsin lääkäripäivillä. Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Dagens Medicin -lehti (28.11.) ja tutkimusraportti ilmestyi joulukuussa 2012 BMJ Open -lehdessä, josta sen voi lukea maksutta kokonaisuudessaan. Tämä uutinen on päivitty julkaisusta saatujen lisätietojen perusteella.

Aikaisemmat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että D-vitamiinin vähäinen pitoisuus veressä voi altistaa infektioille. Nyt siis Tukholmassa haluttiin tutkia, mikä teho on 100 mikrogramman eli 4000 kansainvälisen yksikön (IU) päivittäisellä nauttimisella. Aineistona oli 140 infektioherkkää henkilöä, joilla oli usein toistuvia ja pitkäkestoisia hengitystieinfektioita, yli 42 päivää vuodessa. Puolet heistä sai vuoden ajan D-vitamiinia 100 µg päivässä ja puolet lumetta. Järjestely oli kaksoissokko. Toisin sanoen tutkitut itse ja tutkijat eivät tienneet vaikutusjakson aikana, ketkä saivat D-vitamiinia ja ketkä lumetta. Valmisteiden koodi avattiin vasta tutkimuksen päätyttyä. Tämä on tähän mennessä pitkäaikaisin D-vitamiinihoitotutkimus infektiotaudeissa.

Seerumin D-vitamiinin pitoisuudet 100 µg ja lumeryhmissä

Kuva. Seerumin D-vitamiinin ptoisuudet mitattiin alussa, 3,6,9 ja 12 kuukauden kuluttua. Lähtötaso oli noin 50 nmol/l. D3-vitamiinia (100 µg/vrk) saaneiden pitoisuus nousi jo 3 kuukaudessa noin 134 nmoliin/l, kun lumeryhmällä se jäi lähtötasolleen. Tämäkin tutkimus osoittaa, että 100 µg/vrk on täysin turvallista pitkäaikaisessa käytössä. 25-hydroxivitamin D3 merkitään Suomen laboratorioissa yleensä S-D-25.

Tulokset osoittivat, että D-vitamiini vähensi infektioita keskimäärin 25 %. Antibioottien tarve väheni 63,5 % ja antibioottihoitopäivät vähenivät puoleen lumeeseen verrattuna ja Staphylococcus aureus- bakteeri- ja Candida albicans -sieni-infektioiden riski hengitysteissä pieneni samalla. Tässä aineistossa D-vitamiinihoito ehkäisi vuodessa 47 päivää yskää, 28 päivää korva- ja nenäsivuontelotulehduksia ja 9 päivää yskä-, korva- ja sivuontelovaivoja yhteen laskettuna. D-vitamiinin päiväannos oli siis moninkertainen suomalaiseen viranomaissuositukseen (7,5 µg/vrk) verrattuna.

Jotakin tapahtuu mikrobiologiassa niillä, joita hoidamme [D-vitamiinilla], sanoo Peter Bergman. Tutkimustulos on tärkeä siltäkin kannalta, että D-vitamiinilla voidaan vähentää antibioottien käyttöä ja lääkeresistenssin kehittymistä, huomauttavat tutkijat. D-vitamiinia syöneiden antibiottiien tarve väheni peräti 60 %!

Sivuvaikutukset: Niitä koki 38 D-vitamiinia ja 56 lumetta saaneista. Tämä kertoo paljon siitä, mitä itsensä tarkkaileminen voi saada aikaan joillakin ihmisillä. D-vitamiiniryhmässä yleisimpiä oireita olivat päänsärky (n=5) ja noidannuoli (n=5), kun taas lumeryhmässä valitettiin puutumisia (8), suolistovaivoja (4) ja virtsavaivoja (4). Katso lisää julkaisun taulukosta 5. Mitään kliinisesti merkittäviä muutoksia ei ilmennyt verikokeissa, joita tehtiin paljon. Kummassakin ryhmässä ilmeni yksi vakava sairaustapaus, joka ei kuitenkaan liittynyt D-vitamiiniin eikä lumevalmisteeseen.

Tutkimus ilmestyi 13.12.2012 BMJ Openissa. Se saattaa perin outoon valoon suomalaiset "asiantuntijat" (Ursula Scwab, Paula Hakala, Pekka Puska, Christel Lamberg-Allardt, Suvi Virtanen, Pentti Tuohimaa ym.), jotka ovat pelotelleet julkaisuudessa, että 50 µg päivässä muka olisi ehdoton raja, jonka jälkeen tulee myrkytystila. Ruotsalaistutkimus osoitti, että 100 µg päivässä on turvallista ja hyödyllistä jatkuvassa käytössä.

Samat lääkärit seurasivat potilaita vuoden ajan, jolloin varmistuio, että D-vitamiini (100 µg/vrk) todellakin ehkäisee infektioherkkien ihmisten turhia sairaustumisia.

Tulokset tukevat aikaisemmin Suomessa, Yhdysvalloissa, Espanjassa, Japanissa ja muualla tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan D-vitamiini ehkäisee virus- ja bakteeritulehduksia ja nopeuttaa niiden paranemista. Lue niistä viereisen palstan uutisista.

D-vitamiinin elimistössä tuottama katelisidiini tehostaa keuhkoputkiston limakalvon vastustuskykyä hengitystieinfektioita aiheuttavia rhinoviruksia vastaan (Telcian ym. 2016).


Dagens Medicin 29.11.2012: Vitamin D bromsade luftvägsinfektioner

Bergman P, Norlin A-C, Hansen S, et al. Vitamin D3 supplementation in patients with frequent respiratory tract infections: a randomised and double-blind intervention study. BMJ Open. 2012 Dec 13;2(6). doi:pii: e001663. 10.1136/bmjopen-2012-001663.
Bergman P, Norlin AC, Hansen S, Björkhem-Bergman L. Vitamin D supplementation to patients with frequent respiratory tract infections: a post hoc analysis of a randomized and placebo-controlled trial. BMC Research Notes. 2015 Aug 30;8(1):391. doi: 10.1186/s13104-015-1378-3. Free Full Text
Telcian AG, Zdrenghea MT, Edwards MR, Stanca VL, Mallia P, Johnston SL, Stanciu LA. Vitamin D increases the antiviral activity of bronchial epithelial cells in vitro. Antiviral Research. 2016 Nov 9. pii: S0166-3542(16)30369-2. doi: 10.1016/j.antiviral.2016.11.004