Näin D-vitamiini estää syöpää

Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka D-vitamiini estää syövän kasvua ja leviämistä. Tutkimuksen tekivät professorien John White ja David Goltzman johtama työryhmä, ja sen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences. Tutkimus tukee amerikkalaisia syöpälääkäreitä, jotka määräävät potilailleen D-vitamiinia 175 mikrogrammaa (µg) päivässä.

D-vitamiinilla on monia luuston ulkopuolisia vaikutuksia, joiden avulla se ehkäisee ja jarruttaa useita akuutteja ja kroonisia sairauksia, kuten astmaa, diabetesta, MS-tautia, reumaa ja sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää. Uusi tutkimus selvitti, kuinka D-vitamiinireseptori (vastaanotin) estää soluja muuntumasta syövän esivaiheesta pahanlaatuisiksi. Professori Whiten laboratorio osoitti jo vuonna 2001, että D-vitamiini estää rinta- ja eturauhassyöpäsolujen kasvua sekä auttaa Crohnin tautiin.

Osoitimme, että kun tiettyihin syöpäsoluihin lisätään D-vitamiinia, ne lakkaavat kasvamasta ja jakautumasta tai niiden jakautuminen hidastuu", sanoo White.

Hänen työryhmänsä uusi tutkimus antaa uutta tietoa siitä, millä molekyylitason mekanismilla D-vitamiini estää syövän kasvua. D-vitamiini vaikuttaa valkuaisaineeseen nimeltään cMYC, joka on solun jakautumisen keskeinen tekijä. Syöpäsolut jakaantuvat kontrolloimattomasti. Se johtuu siitä, että cMYC:n pitoisuus on suurentunut vähintään 50 % kaikissa syövissä, White selittää. Esimerkiksi paksusuolen syövässä cMYC on lisääntynyt, mutta D-vitamiini vähentää sen tuotantoa ja jarruttaa sen toimintaa soluissa "dramaattisesti".

Tutkimusta rahoittivat Canadian Institutes of Health Research ja the National Cancer Institute/Canadian Cancer Society Research Institute.

Yliopiston tiedote 22.11.2012

Alkuperäinen tutkimus

D-vitamini ehkäisee kansantauteja
D-vitamiini ehkäisee monia sairauksia. Sitä paremmin, mitä enemmän veressä on D-vitamiinia, kuten kuvasta näkyy. Tässä pitoisuus ilmoitetaan ng/ml, joka muunnetaan Suomessa käytetyksi yksiköksi nmol/l kertomalla luku 2,5:lla. Siis esimerkiksi 60 ng/ml = 150 nmol/l. Kuva: Professori Garland 2010.