"D3-vitamiini ehkäisisi puolet 1 tyypin diabeteksista"

Puolet uusista tyypin 1 diabetestapauksista voitaisiin ehkäistä nostamalla seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) vähintään 125 nanomooliin litrassa (nmol/l), arvioi uuden tutkimuksen tehnyt Kalifornian yliopiston professori Cedrik F. Garland (joulukuun Diabetologia). Suomalaiset "asiantuntijat" väittävät 50 nmolin/l riittävän kaikille. Suomessa on noin 40 000 tyypin 1 diabeetikkoa ja lisää tulee päivittäin, koska odottavat äidit eivät ota riittävästi D-vitamiinia eivätkä anna sitä tarpeeksi lapsilleen. Peruspalveluministeri ja viranomaiset eivät tunne tai eivät ota vakavasti tieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin tarve on vähintään 100 mikrogrammaa (µg) päivässä.

Tuhannen tyypin 1 diabeetikon ja tuhannen terveen kaltaistetun verrokin verinäytteiden analyysi osoittaa, että riittävä D3-vitamiinin saanti ehkäisee tyypin 1 diabetesta. Tutkijat arvioivat, että puolet uusista diabetestapauksista estyy, kun seerumin D-vitamiinin pitoisuus on vähintään 125 nanomoolia litrassa (nmol/l). Tutkimuksen julkaisee Euroopan diabetestutkijoiden yhdistyksen lehti Diabetologia (joulukuu 2012).
Yhdysvaltain Diabetesliiton äänitorvikin on julkaissut tämän tutkimuksen verkkosivullaan.

D3-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee autoimmuunitauteja, jotka usein diagnosoidaan lapsuuden, nuoruuden tai nuoren aikuisuuden aikana, kirjoittaa professori Cedric F. Garlandin johtama tutkijaryhmä. Autoimmuunitauteihin kuuluvat mm. astma, diabetes, MS-tauti, haavainen paksusuolen tulehdus ja reumataudit. D-vitamiinista on hyötyä niiden ehkäisyssä ja hoidossa, mutta tarve on paljon surempi kuin nykyinen viranomaissuositus.

Näin tutkimus tehtiin

Garlandin työryhmä analysoi 2002–2008 lähes 2000 laivaston palveluksessa olevan sotilashenkilön seerumin D-vitamiinin pitoisuuden. Verikoe oli otettu keskimäärin vuosi ennen ykkösdiabeteksen puhkeamista (vaihteluväli oli yhdestä kuukaudesta 10 vuoteen). S-D-25-pitoisuudet jaettiin viiteen luokkaan (kvintiiliin):

  • <43 (mediaani 28),
  • 43–59 (mediaani 52),
  • 60–77 (mediaani 70),
  • 78–99 (mediaani 88) ja
  • ≥100 (mediaani 128).

Mitä pienempi S-D-25 oli, sitä suurempi oli riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Yli 60 nmol/l -pitoisuus merkitsi 3,5-kertaa pienempää riskiä kuin alle 43 nmol/l. Tämä on ensimmäinen julkaisu, joka osoittaa suoran korrelaation tyypin 1 diabeteksen ja veren D-vitamiinin määrän välillä, sanovat tutkijat.

Diabeteksen syytä ei tunneta vielä varmasti. Syyksi epäillään mikrobien aiheuttamia infektioita tai muita tekijöitä, joihin immuunijärjestelmä reagoi "yliampuvasti". Silloin haiman beetasolut lakkaavat tuottamasta riittävästi insuliinia ja veren sokeripitoisuus suurenee. D-vitamiini voi ehkäistä näitä muutoksia, sanovat tutkijat. Uusi amerikkalainen katsaus tukee tätä raporttia ja valottaa niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla D-vitamiini ehkäisee diabetesta ja muita autoimmuunitauteja (Chakhtoura ja Azar 2013).

Insuliini, kuten D3-vitamiinikin, on hormoni, joka toimii aktiivisesti elimistössä. Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että D-vitamiini voi ehkäistä myös tyypin 2 diabetesta, metabolista oireyhtymää, astmaa, MS-tautia ja reumaa sekä hillitä näiden sairauksien etenemistä. Tuore tutkimus osoitti, että D-vitamiini voi ehkäistä virtsarakkosyöpää, muistuttavat tutkijat. Turun yliopiston neurologien mukaan D-vitamiini jarruttaa MS-tautia.

Muut D-vitamiinin muodot, esimerkiksi D2, eivät ole välttämättä yhtä tehokkaita kuin D3, Garland huomauttaa. Hän suosittelee 4000 IU eli 100 µg päivässä. Tämä annos on täysin turvallinen, myös EU:n EFSAn mukaan. Garland varoittaa käyttämästä yli 10 000 IU:n eli 250 mikrogrammaan päiväannoksia. Hän huomauttaa lopuksi, ettei tämäkään tutkimus osoita vielä sitovasti, että D3-vitamiinin käyttö ravintolisänä ehkäisisi tyypin 1 diabetesta, joskin korrelaatio vähäisen S-D-25:n ja tyypin 1 diabeteksen riskin välillä on vahva. Tutkimuksen voi lukea maksutta kokoansiuudessaan alla olevasta linkistä.

Tukea muista tutkimuksista

Melbournen yliopisto julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan pieni S-D-25-lukema liittyi 57 prosenttia suurentuneeseen tyypin 1 diabeteksen riskiin. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan pieni S-D-25 lisää diabeetikkojen kuolleisuutta.

Tohtori Elina Hyppösen työryhmän mukaan lapsuuden aikainen D-vitamiininvaje lisää tyypin 1 diabeteksen riskiä. Lasten diabetes yleistyi Suomessa joka kerta D-vitamiinin saantisuosituksen vähennyksen jälkeen, kuten Hyppösen julkaisun grafiikasta ilmenee (alla).

D-vitamiinin saantisuositus ja tyypin 1 diabetes

Suomalaisten S-D-25-pitoisuus on keskimäärin vain noin 45 nmol/l. Raskaana olevat naiset tarvitsevat D3-vitamiinia 100 mikrogrammaa päivässä, jotta sikiö saa riittävästi D3:a suojaamaan diabetesta, MS-tautia ja muita autoimmuunisairauksia vastaan. Liian pieni pitoisuus johtuu liian pienestä saantisuosituksesta ja D-vitamiinipelosta, jonka viranomaiset ovat iskostaneet suomalaisiin vuosikymmenten kuluessa. Se kostautuu muun muassa lasten sairastumisena elinikäiseen tautiin, ykköstyypin diabetekseen.

Kalifornian yliopiston lehdistötiedote 15.11.2012

Gorham ED, Garland CF, Burgi AA, et al. Lower prediagnostic serum 25-hydroxyvitamin D concentration is associated with higher risk of insulin-requiring diabetes: a nested case–control study. Diabetetologia 2012 Dec;55 (2) 3224–3227 Doi: 10.1007/s00125-012-2709-8

Chakhtoura M, Azar ST. The Role of Vitamin D Deficiency in the Incidence, Progression, and Complications of Type 1 Diabetes Mellitus. Review Article. International Journal of Endocrinology, Volume 2013 (2013), Article ID 148673, 10 pages Free Full Text[/url]