D-vitamiini ja ubikinoni ehkäisevät statiinien haittoja

Lähes 700 000 suomalaista syö kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja. Ne aiheuttavat runsaasti ikäviä sivuvaikutuksia, kuten lihasten särkyjä ja heikentymistä. Ainakin 130 000 suomalaista kärsii statiinien sivuvaikutuksista. Niitä voidaan ehkäistä nauttimalla statiinien lisänä ubikinonia eli koentsyymi Q10:tä, osoittaa käytännön kokemus. Statiinit voi myös korvata berberiinillä, joka korjaa sokeri- ja rasvahäiriöitä ilman sivuvaikutuksia.


Statiinit estävät maksassa kolesterolin, mutta samalla myös ubikinonin valmistusta. Ubikinoni on välttämätön yhdiste solujen energiantuotannossa, joten sen biosynteesin esto aiheuttaa monia ongelmia etenkin lihaksissa ja aivoissa. Statiinit lisäävät riskiä sairastua harmaakaihiin ja tyypin 2 diabetekseen ja kaiken kukkuraksi ne edistävät valtimoiden kalkkiutumista. Haitta voi ilmetä verikokeessa kreatiniinikinaasin eli CK-arvon lisääntymisenä.

Kreatiinikinaasi on lihassoluissa yleinen entsyymi, jota terveillä joutuu vähäisiä määriä vereen. Kun lihas vaurioituu, kreatiinikinaasia valuu tavallista enemmän lihassoluista vereen. Mitä suurempi vaurio on, sitä enemmän CK-arvo suurenee. Kun harjoittelematon henkilö äkisti käyttää rajusti lihaksiaan, siihen liittyvä lihasten kipeytyminen ja lievä lihasvaurio suurentaa CK-arvoa. Samoin statiinien käyttö. Tästä syystä monet sydänlääkärit ja lääkäriyhdistykset – kuten The American College of Cardiology – suosittelevat ubikinonin käyttöä silloin kun statiinit suurentavat CK-arvoa. Yhdistyksen verkkosivulla on 57 artikkelia ubikinonista.

Kreatiinikinaasin viitearvot ovat: Miehet 18–49 vuotta 50–400 U/l (yksikköä litrassa), miehet yli 50 vuotta 40–280 U/l, naiset 35–210 U/l. Miesten lihasmassa on suurempi kuin naisten, mikä selittää sukupuolten väliset erot viitearvoissa.

Statiinit, esimerkiksi Lipitor, alentavat seerumin ubikinonin pitoisuutta noin 40 prosenttia. Matala ubikinonipitoisuus lisää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, rytmihäiriöiden ja sydänpysähdyksen riskiä. Siksi puute on syytä korjata nauttimalla 100–200 mg ubikinonia päivässä.

Myös D-vitamiinin puute liittyy statiinien sivuvaikutuksiin ja kääntäen, D-vitamiinin riittävä nauttiminen voi ehkäistä statiinien haittoja. D-vitamiinin saannin ja tarpeen voi selvittää verikokeessa: S-D-25-arvon tulee olla 75–150 nanomoolia litrassa (nmol/l). Niitä henkilöitä, jotka eivät siedä statiineja, suosittelen vaihtamaan ne berberiiniin. Se on ravintolisä, joka korjaa sekä sokeri- että rasvahäiriöitä eikä aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiiniä saa terveyskaupoista, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta ja hyvin varustetuista apteekeista.

SBWire San Francisco 22.10.2012