Ubikinoni ehkäisee sydänpysähdystä ja parantaa sen ennustetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 ehkäisee sepelvaltimotautia ja sydänpysähdystä ja parantaa selviytymistä siitä, osoittavat uudet tutkimukset. Ne tukevat aikaisempia havaintoja, joiden mukaan ubikinoni vahvistaa sydäntä ja suojaa verisuonia sairaalloisilta muutoksilta. Jokaisen sydänpotilaan tulisi nauttia ubikinonia 200 mg päivässä. Ubikinoni on vitamiininkaltainen yhdiste, jota myydään ravintolisänä terveyskaupoissa, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilla ja apteekeissa.


Tutkimus tehtiin Bostonissa
Beth Israel Deaconess Medical Centerissä tohtori N. Michaelin johdolla. Lääkärit mittasivat 23 sydänpysähdyksen saaneen potilaan seerumin ubikinonin pitoisuudet ja vertasivat niitä 16 kaltaistettuun verrokkiin. Potilaiden pitoisuudet olivat keskimäärin pienempiä (0,28 µmol/l) kuin terveiden (0,75 µmol/l). Neurologisiin komplikaatioihin – aivoverenkierron häiriöihin – kuolleiden pitoisuudet olivat kaikkein pienimmät. Lisäksi kaikista mitattiin seerumin tulehdussytokiinejä. Sydänpysähdykseen kuolleiden pitoisuus oli keskimäärin 0,27 ja elvytettyjen 0,49 µmol/l.  Mitä suurempi pitoisuus, sitä parempi oli eloonjäämisen mahdollisuus sekä neurologinen ennuste.

Ubikinoni on vitamiininkaltainen pienoisravintoaine, joka suojaa monilta sairauksilta ja vanhenemismuutoksilta. Ubikinoni varjelee solujen DNA:ta ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta, ja se ehkäisee ikääntymismuutoksia. Lisäksi ubikinoni voi ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisemällä LDL-kolesterolin hapettumista, kirjoittavat lääkärit. Sydänpysähdys on johtava kuolinsyy Yhdysvalloissa, jossa todetaan noin 325 000 tapausta vuodessa.

Foodconsumer.org 15.11.2012

Sepelvaltimotautia sairastavien ihmisten veriplasmassa on tavallista vähemmän ubikinonia ja B6-vitamiinia. Kummankin suuri ubikinonin pitoisuus veressä (ubikinonin ≥516 nmol/l, B6-vitamiinin (≥60 nmol/l) suojaa sepelvaltimotaudilta (Lee ym. 2012). Tutkimukset puoltavat ubikinonin ja B6-vitamiinin käyttöä ikääntyvien ihmisten ravintolisinä.

Lee BJ, Yen CH, Hsu HC, et al. A significant correlation between the plasma levels of coenzyme Q10 and vitamin B-6 and a reduced risk of coronary artery disease. Nutrition Research. 2012 Oct;32(10):751-6. doi: 10.1016/j.nutres.2012.09.003.