Sydänlääkärit ihmeissään: kelaatiohoito toimii!

Kelaatiohoito on kroonisten sairauksien täydentävä hoitomuoto, josta on riidelty jo yli 50 vuotta. Nyt asiasta on valmistunut sydänpotilailla tehty pitkä ja kallis tieteellinen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, joka alkoi 2001 ja päättyi 2011. Sitä tehtiin 134 hoitolaitoksessa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tulokset osoittivat, että kelaatiohoito voi olla hyödyksi sydäninfarktin kokeneille henkilöille ja etenkin diabeetikoille. Tutkijat ja epäuskoisesti kelaatioon suhtautuneet lääkärit hämmästyivät.

Tutkimus maksoi yli 30 miljoonaa dollaria ja sen kustansi Yhdysvaltain terveysviraston The National Center for Complementary and Alternative Medicine and the National Heart, Lung, and Blood Institute. Tulokset esitettiin tällä viikolla Yhdysvaltain sydänliiton (AHA) vuosikokouksessa.

Kelaatiohoitoa on annettu 1950-luvulta alkaen, ja se on rutiinia työlääketieteessä lyijy- ja tai elohopeamyrkytyksissä. Muissa sairauksissa hoidon vaikutus on ollut kiistelty. Tämän tutkimuksen (Trial to Assess Chelation Therapy TACT) piti ratkaista riita lopullisesti. Lupaavista tuloksista huolimatta kelaatiohoitoa ei kuitenkaan suositella ensisijaiseksi, sanovat tutkijat. Syynä on kielteinen ennakkoasenne.

Tutkimukseen osallistui 1708 sydäninfarktipotilasta, joita seurattiin keskimäärin neljä vuotta. Potilaiden keski-ikä oli 65 vuotta, 82 % heistä oli miehiä, lähes puolet oli lihavia. Yli 80 prosentilla oli kohonnut kolesteroli, kolmella neljästä oli verenpainetauti ja joka viidennellä sydämen vajaatoiminta. Kolme neljästä käytti beetasalpaajia, 3/4 söi statiineja, 64 % ACE- tai ARB-lääkkeitä ja 91 % verenohennuslääkkeitä.

Puolet potilaista sai aitoa kelatoivaa ainetta (EDTA 500 ml kerralla, yhteensä 40 kertaa) ja sen kera 7 grammaa C- ja B-vitamiineja, elektrolyyttejä, paikallispuudutetta ja hepariinia. Yhteensä annettiin 55 222 infuusiota (tiputusta), joista puolet oli lumetta. Kukaan ei tiennyt tutkimuksen kuluessa, kuka sai mitäkin ainetta. Siten eliminoitiin uskomuksen vaikutus.

Sydäntapahtumia ilmeni seuruun aikana vähemmän (26 prosentilla) kelaatiohoitoa kuin lumetta saaneilla (30 prosentilla), raportoi tutkimusta johtanut tohtori Gervasio Lamas (Mount Sinai Medical Center in Miami Beach, Florida). Päätetapahtumia olivat kokonaiskuolleisuus, sydäninfarktit, aivohalvaukset, sepelvaltimokirurgiset toimenpiteet ja sairaalahoitoa vaatineet sydänkohtaukset. Näissä suhteissa siis kelaatiohoito oli tehokkaampaa kuin lumehoito. Lisäksi arvioitiin 911 osallistujan elämänlaatua 2 vuoden ajan. Siinä ryhmien välillä ei havaittu merkittäviä eroja elämänlaadussa, kertoo tohtori Daniel Mark (Duke University Medical Center in Durham, N.C.).

Tutkijat olivat yllättyneitä siitä, että tämä kiistanalainen hoito toimii, etenkin diabeetikoilla. Monet sydänlääkärit ottivat tiedon vastaan hämmästyneinä, sillä he olivat pitäneet kelaatiota humpuukina. Tutkimus nosti esille monia kysymyksiä. Yksi niistä koskee diabeetikkoja, jotka näyttivät saaneen eniten hyötyä kelaatiosta. Se ei kuitenkaan vähentänyt sydänperäisiä rintakipuja, minkä arvellaan johtuvan siitä, että sydänpotilaiden nykyinen lääke- ja muu hoito piilotti kelaation myönteisen vaikutuksen. Kelaatio ei aiheuttanut mainittavia sivuvaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin tarkan syynin jälkeen Amerikan Lääkärilehdessä (JAMAssa) maaliskuussa 2013. Lue lisää alla olevasta linistä.

TACT: Surprising, puzzling benefit from chelation therapy after MI

Lamas GA, et al. Results of the trial to assess chelation therapy. AHA 2012.

TACT published: Controversial study under scrutiny in JAMA