Karnosiinia nivelreuman hoitoon

Karnosiini on erinomainen ravintolisä nivelvaivojen täydentävään hoitoon. Kanadassa Montrealin yliopiston ortopedian tutkimuslaboratorio on tutkinut sen vaikutusta nivelrikossa ja hyväksi havainnut. Nyt slovakialaiset tutkijat ovat osoittaneet, että karnosiini – joko yksin tai metotreksaatin kanssa – on hyödyksi nivelreuman hoidossa.


Karnosiinin vaikutus perustuu siihen, että se on erinomainen antioksidantti, joka eliminoi vapaita happiradikaaleja ja vaimentaa niiden aiheuttamaa hapetusstressiä, joka riivaa reumapotilasta ja pahentaa taudin kulkua.

Vaikka meillä ihmisillä onkin elimistössämme luonnon antama antioksidatiivinen puolustussysteemi, nivelreumassa ja muissa autoimmuunitaudeissa hapetusstressi ylittää puolustuskyvyn. Liiallinen hapetustressi voi vahingoittaa elimistön proteiineja, lipideä (rasvoja), solujen nukleiinihappoa ja matriksin (tukirakenteen) komponentteja. Silloin tarvitaan antioksidantteja ravintolisänä.

Tässä kokeessa testattiin kahta luonnonainetta, pinosylviiniä (jota on luonnostaan mm. puissa) ja karnosiinia. Kumpaakin testattiin yksinään ja karnosiinia lisäksi yhdessä metotreksaatin kanssa 28 päivää. Muuttujina olivat nivelvaivat ja -kivut sekä lipidiperoksidaation lopputuotteet TBARS ja tau-FeLP plasmassa ja aivoissa. Lisäksi mitattiin CRP ja γ-glutamyylitransferaasia (GGT) haimassa ja nivelissä.

Karnosiini osoittautui yksin (monoterapiana) pinosylviiniä tehokkaammaksi useimpien parametrien parantajaksi. Yhdessä metotreksaatin kanssa karnosiini paransi merkitsevästi muuttujia verrattuna siihen, mitä pelkkä lääke sai aikaan. Havainto puoltaa karnosiinin käyttöä nivelreuman hoidossa lääkehoidon lisänä.

Drafi F, Bauerova K, Kuncirova V, et al. Pharmacological influence on processes of adjuvant arthritis: Effect of the combination of an antioxidant active substance with methotrexate. Interdisciplinary Toxicology. 2012;5(2):84-91. doi: 10.2478/v10102-012-0015-4.

Tohtori Tolosen kommentti

Lanseerasin karnosiinin Suomeen helmikuussa 2003. Monet reumapotilaatkin alkoivat käyttää sitä. Silloin Heinolan Reumasairaalassa toiminut dosentti Jukka Martio katsoi asiakseen hyökätä karnosiinia vastaan julkisuudessa. Hänen lausuntonsa esitettiin mm. pakkotoisto.com-sivuilla (22.01.2004, 18:51);

"Reumatauteihin liittyvät [karnosiini]tutkimukset eivät kestä arvostelua, joten mitään osoitusta tehosta reumaattisissa sairauksissa ei ole", sanoi dosentti Martio. Samana vuonna terveyskauppiaat valitsivat kehittämäni karnosiinivalmisteen Vuoden terveystuotteeksi erinomaisen palautteen vuoksi. Vuosien varrella karnosiinista on julkaistu uutta tutkittua tietoa ja käytännön kokemusta, joka kumoaa Martion väitteet.

Karnosiini on ravintolisä, jota saa saa terveyskaupoista, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta ja hyvin varustetuista apteekeista. Parhaissa valmisteissa on mukana E-vitamiinia ja sinkkiä, jotka potentoivat antioksidatiivista ja anti-inflammatorista vaikutusta. Myös berberiini, D-vitamiini, Uuden Seelannin vihersimpukkauute ja kalaöljy, etenkin E-EPA, hoitavat nivelvaivoja.