Statiinit ja verenpainelääkkeet eivät sovi yhteen

Yli 650 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä, statiineja, ja sadat tuhannet myös verenpainelääkeitä. Statiinien ja muiden lääkkeiden yhteiskäyttö voi aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, varoittaa Ison-Britannian The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA). Sivuvaikutuksiin lääkärit määräävät uusia lääkkeitä, jolloin noidankehä vain pahenee ja kustannukset kasvavat. Statiinit voi korvata berberiinillä, joka on tehokas ja turvallinen ravintolisä.

Etenkin statiinien ja verenpainelääkkeiden samanaikainen käyttö voi lisätä lihasten arkuutta, kipuja ja heikkenemistä sekä  kramppeja ja munuaisvaurioita. Simvastatiini (40 mg) aiheuttaa ongelmia jos sitä syödään yhtaikaa amlodipiinin tai diltiatseemin kanssa. Kummatkin ovat kalsiumkanavien salpaajia, jotka vaikuttavat sydämeen ja verisuonten sileään lihaksistoon. Niitä käytetään verenpaineen ja myös rintakipujen hoitoon yhdessä statiinien kanssa.

Orionin lääkeinfossa sanotaan mm.
"Amlodipin Orion voi vaikuttaa muihin lääkkeisiin ja muut lääkkeet voivat vaikuttaa siihen. Tällaisia lääkkeitä ovat:

  • ketokonatsoli, itrakonatsoli (sienilääkkeitä)
  • diltiatseemi, verapamiili (sydänlääkkeitä)
  • rifampisiini, erytromysiini, klaritromysiini (antibiootteja)
  • mäkikuisma (Hypericum perforatum)
  • ritonaviiri, indinaviiri, nelfinaviiri (ns. proteaasinestäjiin kuuluvia HIV-lääkkeitä)
  • dantroleeni-infuusio (vakavien kehon lämpötilapoikkeavuuksien hoitoon)
  • simvastatiini.

Amlodipin Orion -valmisteen verenpainetta alentava vaikutus saattaa voimistua, jos käytät jo muita lääkkeitä kohonneen verenpaineen hoitoon."

Kaiken kukkuraksi on käynyt ilmi, että kaksi viidestä statiinien käyttäjästä ei hyödy niistä mitään, koska lääke ei toimi. Lisäksi statiinit lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja ne edistävät valtimoiden kalkkiutumista. Noin 260 000 suomalaista syö statiineja aivan turhaan ja suuri osa saa niistä vain sivuvaikutuksia. Statiineista ei ole hyötyä terveille.

Statins side effects warning when combined with other drugs: regulator Daily Telegraph 31.10.2012

Statins in New Health Alert
The Daily Express 2.11.2012