Kalaöljy parantaa terveiden nuorten aikuisten muistia

"Ennen kuin näin nämä tulokset, olisin sanonut, ettei nuorten terveiden ihmisten ole mahdollista parantaa kognitiivisia taitojaan [kalaöljyllä]", sanoo Pittsburghin yliopiston neurotieteiden ja psykiatrian professori Bita Moghaddam. Hän johti maailman ensimmäistä tutkimusta, jossa etyyliesteröity (E-EPA + E-DHA) kalaöljy paransi nuorten terveiden aikuisten (18–25 v) ennestään hyvää työmuistia. Tulokset julkaistiin lokakuussa 2012 arvostetussa tiedelehdessä PLOS One.

Lääkärit antoivat kalaöljyä puoli vuotta 13 terveelle nuorelle aikuiselle, jotka edustivat eri etnisiä ryhmiä. Ennen kokeen alkua heidän aivonsa kuvannettiin tietokoneella (positroniemissiotomografialla, PET) ja heistä otettiin verikokeita, joista määritetiin mm. veriplasman ja punasolujen kalvon rasvahapot. Heidän suorituskykyään seurattiin kuukausittain tehdyissä testeissä, joissa heidän piti muistaa heille näytettyjä kirjain- ja numerosarjoja. Testin nimi on "n-back test", jonka voit itsekin tehdä tässä linkissä.

"Tämän ihmisryhmän jäsenet voivat kohentaa työmuistiaan entisestään, huolimatta siitä, että heidän kognitiiviset taitonsa ovat jo huippuluokkaa", sanoo aivokuvaukset tehnyt radiologian apulaisprofessori Rajesh Narendarn.

"Erityisen kiinnostavaa oli, että ennen kalaöljyn antoa tehdyn testin tulokset korreloivat positiivisesti plasman omega-3-rasvahappojen pitoisuuksiin. Toisin sanoen, mitä enemmän veressä oli omega-3:a, sitä parempi oli muisti", kertoo professori Moghaddam. Koehenkilöt saivat kuusi kuukautta 2 grammaa (2 kapselia) päivittäin Yhdysvalloissa reseptilääkkeeksi rekisteröityä etyyliesteröityä kalaöljyä (Lovaza), joka sisältää E-EPAa ja E-DHA:ta. Vaikutusjakson jälkeen n-back-testi uusittiin. Tulokset kohentuivat, mikä yllätti tutkijat.

"Tätä ennen on tehty monia tutkimuksia ikäihmisillä, joiden mieliala ja henkiset toiminnot ovat kohentuneet kalaöljyllä, mutta nuoria on tutkittu vasta vähän", sanoo apulaisprofessori Matthew Muldoon. Tosin Ohio State Universityssa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin jo aikaisemmin, että kalaöljy ehkäisee lääketieteen opiskelijoiden ahdistusta. Pittsburghissa tutkijoita kiinnosti, voisiko kalaöljy parantaa nuorten huippusuorituksia, voidaanko heidän aivonsa saada toimimaan "täysillä"? Totesimme, että kyllä voidaan", sanoo Muldoon.

Neurotieteilijät yrittivät selvittää myös, millä biokemiallisilla mekanismeilla kalaöljyt parantavat muistia. Aikaisemmat jyrsijöillä tehdyt tutkimukset ovat näet osoittaneet, että omega-3:n poistaminen ravinnosta vähentää aivojen dopamiini- ja serotoniinivarastoja. Dopamiini ja serotoniini ovat hermovälittäjäaineita, jotka vaikuttavat mielialaan ja työmuistiin. Valitettavasti hieno PET-tutkimus ei kyennyt selvittämään miten se tapahtuu neurokemiallisesti.

"On todella mielenkiintoista, että ruokavalion täydentäminen omega-3-rasvahapoilla voi tehostaa jo entuudestaan korkeatasoisia kognitiivisia toimintoja", sanoo professori Narendarn. Tutkijoiden laboratoriossa on käynnissä eläinkokeita, jotka viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot voivat vaikuttaa eri tavoin nuoriin ja ikääntyviin aivoihin. Lääkärit aikovat jatkaa nuorten kalaöljytutkimuksia saadakseen selville, mitä ihmisaivoissa oikein tapahtuu silloin, kun normaali muisti paranee. Tutkimus on esillä monilla uutissivustoilla, joista alla pari esimerkkiä.

MedicalXpress

Omega-3 fatty acids boost working memory

Narendran R, Frankle WG, Mason NS, Muldoon MF, Moghaddam B (2012) Improved Working Memory but No Effect on Striatal Vesicular Monoamine Transporter Type 2 after Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation. PLoS ONE 7(10): e46832. doi:10.1371/journal.pone.0046832 Free Full Text pdf