Magnesium ehkäisee sydäntauteja

Ainakin 50 vuotta on tiedetty, että riittävä magnesiumin päivittäinen saanti suojaa sydäntä ja aivoja sekä ehkäisee verenpaineen nousua. Vaikka magnesiumin saanti ruoasta on vähentynyt, eivät suomalaiset lääkärit yleensä neuvo ihmisiä syömään magnesiumpitoisia ruokia eivätkä käyttämään magnesiumia ravintolisänä.

Tohtori Robert D. Abbottin työryhmä (University of Virginia Health System, Charlottesville) seurasi Honolulu Heart Program -tutkimuksessa 30 vuotta 7 172 miehen terveydentilaa ja magnesiumin saantia ruoasta. Seurannan alkaessa magnesiumin keskimääräinen saati oli 268 mg/vrk (hajonta 50–1 138 mg).

Seurannan aikana 1431 miestä sairastui sepelvaltimotautiin. Siihen sairastui huomattavasti vähemmän miehiä, joiden magnesiumin saanti ylitti 340 mg, kuin miehiä, joiden saanti alitti 186 mg. Tutkijat laskivat, että runsaasti magnesiumia saaneiden sairastumisriski oli 4/1 000 ja vähän magnesiumia saavien riski 7/1 000 miesvuotta.

American Journal of Cardiology, September 2003.