Berberiini voi korvata statiinit

Kolesterolin alentamiseen määrätään usein statiinilääkkeitä. Suomessa niitä syö noin 700 000 henkilöä, valta osa ihan turhaan. Heistä noin 130 000 kärsii näiden lääkkeiden sivuvaikutuksista. Berberiiniä sisältävä ravintolisä on tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin statiinit, ilmenee italialaisista kliinisistä ihmistutkimuksista. Ne tukevat aikaisempia raportteja, jonka mukaan statiinit voidaan hyvin korvata berberiinillä. Sitä saa terveyskaupasta, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista kautta maan.

Monet statiinien käyttäjät eivät siedä niitä, ja siksi sydänlääkärit etsivät muita turvallisia vaihtoehtoja. Italiassa lääkärit ovat tutkineet ja tukivat edelleen suosittua ravintolisää, berberiiniä. Berberiiniä (500 mg), polikosanolia (10 mg) ja punariisiä (200 mg) sisältävän valmisteen vaikutusta verrattiin etsetimibiin, jota käytetään varsinkin silloin kun statiinihoito ei sovi potilaalle. Vaikutusjakso oli 6 kuukautta. Osa potilaista sai pelkkää ravintolisähoitoa, osa etsetimibiä ja osa niiden yhdistelmää.

Etsetimibi pienentää veren kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuutta (noin 20 %) vähentämällä kolesterolin imeytymistä ohutsuolesta. Lisäksi seerumin HDL-kolesterolin pitoisuus suurenee. Etsetimibin yhdistäminen pieneen statiiniannokseen voi alentaa kolesterolia jopa 60 %.  Näinkin suuri aleneminen ei kuitenkaa välttämättä wehkäise sydäntauteja eikä -kuolemia, ilmeni äsken julkaistusta tutkimuksesta. Päinvastoin, sydänkuolemat lisääntyivät, ja koe jouduttiiin keskeyttämään. Yleisimmät etsetimibin sivuvaikutukset ovat päänsärky, vatsakivut ja ripuli. Etsetimibi tuli 1.4.2012 Kelan rajoitetusti erityiskorvaamaksi.

Aineistona oli 228 potilasta, joiden kolesteroli oli ollut koholla. Joka viidennellä statiinihoito oli lopetettu sivuvaikutusten vuoksi. Lisäksi tutkittiin 30 henkilöä, jotka potivat geenitutkimuksin varmennettua familiaalista hyperkolesterolemiaa potevalla henkilöllä (HeFH). Aikaisemmassa saman työryhmän tutkimuksessa yksi 500 mg:n berberiinitabletti päivässä oli tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin etsetimibi 10 mg.

Berberiinivalmiste alensi kolesterolia tehokkaammin (-31,7 %) kuin etsetimibi (-25.4%, P< 0,001). Ravintolisä alensi LDL-kolesterolin alle 3,36 mmolin/l 29 prosentilla ja etsetimibi 12 prosentilla tutkituista. HeFH-potilailla berberiinivalmisteen lisääminen etsetimibihoitoon alensi LDL-kolesterolia keskimäärin vielä 11 prosenttia siitä mihin pelkällä lääkkeellä oli päästy. Berberiinituote oli hyvin siedetty eikä se suurentanut veren maksa- eikä kreatiinikinaasiarvoja.

Johtopäätös: Berberiini alentaa hyvin ”tavallisten” ja HeFH-potilaiden kolesteroliarvoja. Vaikutusmekanismina on LDL-reseptorien (LDLRs) ilmaantumisen ja stabiliteetin lisäys. Toisin sanoen reseptorit ottavat vastaan veressä kiertävää LDL-kolesterolia ja hävittävät sitä, tulkitsevat lääkärit. Tutkimusta johtanut tohtori Livia Pisciotta erikoistuu lasten neuropsykiatriaan, ja hän on julkaissut seitsemän tieteellistä tutkimusta kolesterolista ja sen lääkehoidosta.

Nämä tulokset tukevat aikaisempaa Napolin yliopiston tutkimusta, jonka mukaan ravintolisät voivat korvata statiinit. Berberiinin biokemialliset mekanismit kolesterolin alentamiseen on selvitetty mm. Journal of Lipid Researh -lehdessä (Abidi ym. 2006). Uusi italialaisten sydänklinikoiden kliininen tutkimus vahvistaa edellä mainittuja tuloksia: Berberiiniä, ubikinonia ym. sisältävä ravintolisä on tehokkaampaa kuin etsetimibi, kirjoittavat sydänlääkärit alansa johtavassa tiedelehdessä (Marazzi ym. 2015). Berberiinin biokemialliset mekanismit kolesterolin alentamiseen on selvitetty aikaisemmin mm. Journal of Lipid Researh -lehdessä (Abidi ym. 2006).

Ja kaiken lisäksi, berberiinillä on monipuolisia hyviä terveysvaikutuksia, joita statiineilla ei ole. Berberiini on tehokas antioksidantti ja tulehdusta ehkäisevä aine. Uuden CANTOS-tutkimuksen mukaan tulehduksen vaimentaminen ehkäisee sydäntapahtumia paremmin kuin statiinit.

Marazzi G, Pelliccia F, Campolongo G, et al. Usefulness of Nutraceuticals (Armolipid Plus) Versus Ezetimibe and Combination in Statin-Intolerant Patients With Dyslipidemia With Coronary Heart Disease. American Journal of Cardiology. 2015 Dec 15;116(12):1798-801. doi: 10.1016/j.amjcard.2015.09.023. Epub 2015 Oct 3.
Pisciotta L, Bellocchio A, Bertolini S. Nutraceutical pill containing berberine versus ezetimibe on plasma lipid pattern in hypercholesterolemic subjects and its additive effect in patients with familial hypercholesterolemia on stable cholesterol-lowering treatment. Lipids in Health and Disease 2012 Sep 22;11(1):123. Free Full Text pdf
Abidi P, Chen W, Kraemer FB, et al. Identification of medicinal plant goldenseal as a natural cholesterol-lowering agent: mechanisms of actions and new modulators of LDL receptor expression. Journal of Lipid Research 2006;47(10):2134-47 Free Full Text pdf