E-EPAa tutkitaan suolistosyövässä

Noin 3000 suomalaista sairastuu joka vuosi suolistosyöpään, ja siihen kuolee noin 1000 potilasta vuositain. Tautia sairastaa tälläkin hetkellä noin 17 000 henkilöä. Sairaus on yleisin yli 50-vuotiailla. Väestön ikääntyminen on lisännyt taudin ilmaantumista viime vuosina. Paksu- ja peräsuolen syöpä (kolorektaalisyöpä) kuuluu kolmen yleisimmän syöpätaudin joukkoon. Hoidot ovat kehittyneet, ja moni potilas paranee sairaudestaan tai elää vuosia sairauden kanssa. Lääkäreiden on kuitenkin mahdotonta arvioida ennustetta tarkasti, sillä hoidot tehoavat eri tavoin eri yksilöihin. Syöpälääkärit uskovat, että E-EPA-kalaöljy voi parantaa syöpäpotilaan ennustetta. Asiaa tutkitaan parhaillaan USA:ssa, Japanissa ja Kanadassa. Suosittelen suomalaisia potilaita jo nyt aloittamaan E-EPAn ja muiden syöpää estävien ravintolisien käytön, sillä heille ei ehkä ole aikaa jäädä odottamaan tutkimuksen tuloksia, jotka julkaistaan vuosien kuluttua. Tutkimuksessa annettava päiväannos on 2700 mg (2,7 g), mikä vastaa noin 4 kappaletta 650 mg:n E-EPAa.

E-EPA on erikoiskalaöljyä, joka kehitettiin Japanissa jo 30 vuotta sitten. Sitä on tutkittu ja käytetään yleisesti sydän- ja verisuonitaudeissa ja mielenterveysongelmissa (lähinnä masennuksessa ja psykooseissa). Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että E-EPA ehkäisee myös syöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Niinpä japanilaiset syöpälääkärit selvittävät nyt E-EPAn vaikutusta paksu- ja peräsuolisyövässä eli kolorektaalisyövässä (colon = paksusuoli, rectum = peräsuoli).

Päätetapahtumana on polyypin poistossa (polypektomiassa) olleiden potilaiden suolistoon kehittyvien uusien polyyppien ilmaantuminen. Periaatteessa ihanteellinen päätetapahtuma olisi tietenkin syövän uusiutumisen tutkiminen, mutta siihen ei ole käytännön mahdollisuuksia koska se vaatisi valtavat verum- ja verrokkiaineistot ja vuosien seuranta-ajan. Yhtenä esteenä ovat myös eettiset seikat: Jos ja kun E-EPA parantaa ennustetta, olisi epäeettistä syöttää potilaille vuosikausia lumetta. Niinpä tutkimuksen kohteena ovat suurentavalla kolonoskoopilla tähystettäessä löydettävät ja poistettavat aberrantit kryptafokukset (aberrant crypt foci, ACF), jotka saattavat olla adenoomia ja syövän esiasteita.

Menetelmät

Kyseessä on kliininen satunnaistettu kaksoissokko- ja lumekontrolloitu tutkimus, johon valitaan 30 potilasta, iältään 40–80 vuotta. Heillä kaikilla pitää olla todettu ACF-fokuksia ja heille on tehty polypektomia (polyyppien poisto). Sen jälkeen potilaat kaltaistetaan ja arvotaan E-EPA- ja verrokkiryhmiin. E-EPAa annetaan kapseleina 2,7 g päivässä (3 x 900 mg). Verrokin saavat tehottomia lumekapseleita. Vaikutusjakso on yksi kuukausi. Sen jälkeen kaikkien suoli tähystetään ja havaitut polyypit poistetaan ja tutkitaan histologisesti. Japanissa E-EPAa annetaan yleisesti 2,7 grammaa päivässä, ja tämä annos on hyvin siedettyä.

Tämä on mailman ensimmäinen kliininen tutkimus väkevöidyn, puhtaan EPA-rasvahapon vaikutusten selvittämiseksi kolorektaalisyövässä. Suunnitelma on rekisteröity numerolla UMIN000008172 University hospital Medical Information Network (UMIN) Clinical Trials Registryyn.

Tukea muista tutkimuksista

Englannissa Leedsin yliopsitossa on tutkittu professori Mark Hullin johdolla puhtaan 99-prosenttiseksi väkevöidyn EPA-rasvahapon vaikutuksia paksu- ja peräsuolen syöpiin (Hull ym. 2013, Watson ym. 2016). Tulokset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Lue lisää alla olevasta linkistä
EPA-rasvahappo parantaa metastasoineen paksu- ja peräsuolisuovän ennustetta

Amerikkalaiset, kanadalaiset, englantilaiset ja saksalaiset syöpälääkärit suosittelevat kemoterapiaa ja sädehoitoa saaville syöpäpotilaille E-EPAa vähintään 2 grammaa päivässä. Esimerkiksi englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittelee syöpäpotilaille EPAa 2 grammaa päivässä, koska se parantaa ennustetta. Samoin suomalainen syöpäprofessori Pentti Gröhn suosittelee E-EPAa. Sitä on tutkittu äskettäin keuhkosyövän tukihoitona Yhdysvalloissa (Teksasin yliopistossa) ekä Kanadassa Albertan yliopistossa ja tulokset olivat positiiviset: E-EPA tehosti kemoterapiaa ja ehkäisi potilaiden sairaalloista laihtumista, kakeksiaa. E-EPA paransi syöpäpotilaiden ennustetta. Australialaisen professori Michael Murrayn työryhmä on osoittanut, että kalaöljy estää syövän leviämistä (Sidneyn yliopiston tiedote 2012). E-EPAn myyntipakkauksiin painettu, terveille ihmisille tarkoitettu annosteluohje ei siis riitä syöpäpotilaille, vaan heidän tarpeensa on suurempi (2–3 g/vrk).

Amerikkalainen tutkimus vahvistaa, että EPA ehkäisee paksusuolisyövän kasvua ja leviämistä sekä herkistää syöpäsoluja kemoterapialle (De Carlo ym. 2013). Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Kanadalaisen Laval-yliopiston syöpäklinikassa tutkitaan parhaillaan väkevöidyn EPA-rasvahaptn (3000 mg/vrk) vaikutusta eturauhassyöpäpotilailla, joille on tehty radikaalileikkaus. EPAn uskotaan parantavat taudin ennustetta.
EPA-kalaöjyä eturauhassyöpään

Isossa-Britanniassa on meneillään suuri ihmistutkimus "Seafood Trial", jossa koehenkilöille annetaan päivittäin 2 grammaa EPAa joko sellaisenaan tai aspiriinin kera 3,5 vuoden ajan. Tarkoitus on selvittää, kuinka hyvin se ehkäisee paksusuolen syöpää (Hull ym. 2013). Tukimus julkaistaneen vuonna 2017.

Higurashi T, Hosono K, Endo H, et al. Eicosapentaenoic acid (EPA) efficacy for colorectal aberrant crypt foci (ACF): a double-blind randomized controlled trial. BMC Cancer. 2012 Sep 19;12(1):413. Free Full Text
De Carlo F, Witte TR, Hardman WE, Claudio PP. Omega-3 Eicosapentaenoic Acid Decreases CD133 Colon Cancer Stem-Like Cell Marker Expression While Increasing Sensitivity to Chemotherapy. PLoS One. 2013;8(7):e69760. doi: 10.1371/journal.pone.0069760.

Hull MA, Sandell AC, Montgomery AA, et al. A randomized controlled trial of eicosapentaenoic acid and/or aspirin for colorectal adenoma prevention during colonoscopic surveillance in the NHS Bowel Cancer Screening Programme (The seAFOod Polyp Prevention Trial): study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2013 Jul 29;14(1):237. Free Full Text
Watson H, Cockbain AJ, Spencer J, et al. Measurement of red blood cell eicosapentaenoic acid (EPA) levels in a randomised trial of EPA in patients with colorectal cancer liver metastases. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 Dec;115:60-66. doi: 10.1016/j.plefa.2016.10.003. / Free Full Text