Suomalaistutkimus: Statiinit nostavat verensokeria

Kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, suurentavat veren sokeriarvoja, ilmenee laajasta suomalaisesta tutkimuksesta. Se julkaistiin verkossa 13.9. BMJ Open –lehden sivulla. Myös STT ja HS ovat uutisoineet tutkimuksen verkossa ja siitä keskustellaan sosiaalisessa mediassa.

Statiinit lisäävät kakkostyypin diabeteksen riskiä keskimäärin 9–13 %, mutta naisilla riski suurenee lähes 50 %. Riski suurenee sitä enemmän, mitä suurempi on statiinin päiväannos ja mitä vanhempi on käyttäjä. Suomessa on käynnissä yhden vuoden kestävä kansallinen elämäntapatutkimus FIN-D2D, jota toteutetaan avohoidossa viiden sairaanhoitopiirin alueella. Siinä on nyt tutkittu statiinien vaikutusta verensokeriin.

Hankkeeseen osallistuu 10 149 henkilöä, joilla on suurentunut diabeteksen riski. Heistä 2 798 on ei-diabeetikkoja, joille tehtiin 2 tunnin sokerirasitustesti ja heidän terveydentilaansa seurattiin vuosi. Tähän joukkoon kuului 484 (17,3 %) statiinien käyttäjää. Heistä 31 (7,5 %) ja verrokeista 126 (6,5 %) sairastui diabetekseen vuoden kuluessa. Ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Statiinit suurensivat paastoverensokeriarvoja keskimäärin 0,08 mmol/l, mutta sokerirasitustestissä ei havaittu eroja statiineja käyttämättömiin verrokkeihin nähden. Tutkijat pohtivat, kuinka statiinit nostavat veren sokeripitoisuutta. Ne voivat vaikuttaa insuliinin eritykseen haimassa ja heikentää insuliiniherkkyyttä. Toisin sanoen, haima joutuu erittämään tavallista enemmän insuliinia, jonka teho heikkenee. Toistaiseksi ei tiedetä, vaikuttavatko statiinit akuutisti veren sokeriin, sillä tässä tutkimuksessa ei selvitetty, ottivatko koehenkilöt statiinilääkkeensä aamulla vai illalla. Paastoverensokeri mitataan aamulla. Tämä tutkimus siis osoitti, että terveysneuvonnasta huolimatta statiinien käyttö nostaa paastoveren sokeripitoisuutta. Statiineja käyttämättömillä sokeriarvoissa ei tapahtunut muutosta. Lisäksi tiedetään, että statiinit voivat aiheuttaa haimatulehduksen.

Rautio N, Jokelainen J, Oksa H, et al. Do statins interfere with lifestyle intervention in the prevention of diabetes in primary healthcare? One-year follow-up of the FIN-D2D project. BMJ Open 2012;2:e001472. doi:10.1136/bmjopen-2012-001472

Statiinit voivat tyhmentää käyttäjäänsä

Statiinit aiheuttavat joka viidennelle käyttäjälleen sivuvaikutuksia, useimmiten lihasten kipuja ja lihasheikkoutta. Myös uni ja muisti voivat häiriintyä. Syynä saattaa olla verensokerin nousu.

Suurentunut verensokerin pitoisuus – joka jää alle diabeteskriteerin – surkastuttaa aivoja, siis tyhmentää. Asia ilmeni vastikään australialaisessa tutkimuksessa, joka käsitti 249 henkilöä, iältään 60–64 vuotta. Kaikkien paastoveren sokeripitoisuudet olivat viitearvojen puitteissa. Tutkituille tehtiin aivojen tietokonekuvannus (skannaus) tutkimuksen alussa ja neljä vuotta myöhemmin. "Aivojen terveys kärsii [verensokerin lisääntymisestä] myös ihmisillä, joilla ei ole vielä varsinaista diabetesta”, tulkitsee tutkimusta johtanut tohtori Nicolas Cherbuin, joka johtaa aivokuvauslaitosta. Tanskalaistutkimuksen mukaan lievästikin suurentunut veren sokeripitoisuus lisää sydäntaudin riskiä.