Astma ja D-vitamiini

Astmaa sairastavat lapset, joiden veressä on D-vitamiinia alle 75 nmol/l, ovat alttiita pahoille astmakohtauksille, ilmenee Pittsburghin lastensairaalan tutkimuksesta. Yhdysvaltain terveysvirasto (National Institutes of Health, NIH) rahoitti tätä tutkimusta, joka tehtiin San Juanissa, Puerto Ricon pääkaupungissa (leveysasteella 18), jossa aurinko paistaa paljon ja korkealta. Tiedot tukevat muita tutkimuksia ja käytännön kokemuksia astman D-vitamiinihoidosta. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulisi mitata ja nostaa 125–150 nmoliin/l. Siihen voidaan tarvita D-vitamiinia 100–150 mikrogrammaa päivässä.


Tohtori John M. Brehmin työryhmä tutki 560 puertoricolaista lasta, iältään 6–14 v, joista 287 sairasti astmaa ja 273 oli terveitä verrokkeja. D-vitamiinin puute on yllättävän yleistä. Vajetta (S-D-25-lukema alle 75 nmol/l) oli 44 prosentilla astmaatikoista ja 47 prosentilla terveistä verrokeista. Lapsilla, joilla oli D-vitamiinivaje, ilmeni 2,6 kertaa muita useammin vaikeita astmakohtauksia, atopiaa ja huonommat keuhkojen toimintakokeet (FEV1/FVC eli Tiffeneau index).

Ei-atooppisilla astmaatikoilla, joilla oli D-vitamiinivaje, esiintyi 6,2 kertaa useammin pahoja astmakohtauksia kuin niillä, joiden S-D-25 oli viitearvojen sisällä (75–150 nmol/l). Tutkijat päättelivät: ”D-vitamiinin puute liittyy astman pahenemiseen puertoricolaisilla lapsilla riippumatta rodusta, atopiasta tai taudin muista markkereista ja hoidoista.

Astmaatikot tarvitsevat D-vitamiinia niin paljon, että S-D-25 nousee viitearvojen sisälle, mieluiten yläkanttiin. Siihen ei riitä valtion ravitsemusneuvottelukunnan terveelle keskivertoväestölle antama mitätön suositus 7,5 mikrogrammaa päivässä. Olen itse antanut astmaa sairastaville lapsille D-vitamiinia 50–100 µg päivässä, ja tulokset ovat olleet lupaavia: Hengenahdistus ja vinkuna ovat vähentyneet samoin kuin flunssat ja muut ylähengitysteiden infektiot. Lääkityksen tarve on vähentynyt. Voit lukea alla olevasta linkistä englanniksi perusteellisen kuvitetun katsauksen D-vitamiinin merkityksestä astmassa (Brown ym. 2012).

Brehm JM, Acosta-Peréz, Klei L, et al. Vitamin D Insufficiency and Severe Asthma Exacerbations in Puerto Rican Children Am. J. Respir. Crit. Care Med. 2012; 186: 140-146. Abstract

Brown SD, Calvert HH, Fitzpatrick AM. Vitamin D and asthma. Dermatoendocrinology. 2012 1;4(2):137-45. Free Full Text